Foreninger uenige om rygning og snus skal forbydes

Foreninger uenige om rygning og snus skal forbydes
– At opfordre til folks samvittighed er fint, men det tager for lang tid, så jeg synes godt, man kan være mere bombastisk i udmeldingerne, fortæller bestyrelsesformand Carsten Clemmensen fra Rønne Svømmehal. Foto: Jesper Gynther
NOTITS | ABONNENT | 23. NOV 2022 • 20:52
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | ABONNENT
23. NOV 2022 • 20:52

Hvordan skaber man et røg-, tobaks- og nikotinfrit miljø på idrætsfaciliteterne ved Rønne Stadion Nord? Det debatterede de lokale foreninger onsdag aften.

DGI, DBU og Bornholms Regionskommune havde onsdag inviteret de bornholmske foreninger til et debatmøde i Rønne Idrætshal.

Målet var at høre, hvordan foreningerne ser på udfordringen med at få spillere, trænere, ledere og forældre til ikke at ryge, når de enten selv dyrker idræt eller er tilskuere.

– Vi er faktisk fra DGI's side overrasket over den store opbakning til mødet, fortæller idrætskonsulent Rasmus Thomsen fra DGI Bornholm, som kunne konstatere, at der i alt var 20 deltagere, som repræsenterede blandt andet RIK Fodbold, Viking Fodbold, Viking Atletik, Rønne Tennis Klub og Østerlars Skytteforening.

DGI-konsulenten blev også overrasket over, at flere gav udtryk for, at de gerne så et decideret forbud mod at ryge på de kommunale idrætsanlæg i og omkring Rønne Stadion Nord. Som udgangspunkt er det nemlig kun intentionen at få foreningerne til at gå med på at oplyse medlemmerne om, at man helst ikke ser rygning ske.

– Der er nogle, der vil gå længere, og det overrasker os en smule. Men der er også nogle, der siger, vi skal fare lidt med lempe, og at det i hvert fald ikke skal være påbud, fortæller han.

Samvittighed tager for lang tid

En af fortalerne for et påbud er Rønne Svømmehal.

– At opfordre til folks samvittighed er fint, men det tager for lang tid, så jeg synes godt, man godt kan være mere bombastisk i udmeldingerne, fortæller bestyrelsesformand Carsten Clemmensen, som oplever, at forældre ryger uden for svømmehallen, mens deres børn svømmer i bassinerne.

Viking Atletik ser også gerne et forbud på Rønne Stadion Nord.

– Diskussionerne minder mig om dem, vi havde i halvfemserne om rygning indendørs. Det blev først forbudt i nullerne, så lad os skippe de 10 år, fortæller formand Claus Clausen.

Fodboldklubberne fra RIK og Viking er dog mere forbeholdne.

– Jeg er meget skeptisk over for en hardcore udmelding, fortæller fodboldformand Benny Pedersen fra RIK, mens bestyrelsesmedlem Carsten Folkmann fra Viking frygter, at et forbud vil betyde, at idrætsforeningerne skal "lege politibetjente".

Forbud op til politikerne

Om rygning skal forbydes udendørs på kommunale idrætsanlæg, er i sidste en politisk beslutning, oplyser Rasmus Thomsen.

– Der skal vi have regionskommunen ind over og tage en politisk diskussion, om det er noget, man vil. Pt. er der ikke, hverken politisk eller fra DGI's side, noget der tyder på, at vi skal ind og lave forbud, fortæller han og derfor vil der i første omgang være fokus på oplysning og henstillinger.

– Og en forhåbning om, at folk reflekterer en ekstra gang, når de ser, at der står "tak fordi du ikke ryger" på et skilt. Det tror vi på, at nogle vil gøre, og vi ved godt, at nogle ikke vil gøre det, siger DGI-konsulenten.

DGI, DBU og BRK vil nu gå videre med projektet og få medlemmer af foreningerne til at deltage i en kampagnevideo, som skal sættes fokus på røg-, tobaks- og nikotinfrie idrætsmiljøer. Kampagnen vil blive søsat til næste sommer, og på sigt er planen, at der også skal være røg-, tobaks- og nikotinfrie miljøer på resten af de kommunale idrætsanlæg på Bornholm.