Foreninger skal tjekke coronapas, når indendørsidræt åbner: DGI Bornholm mener 'det giver god mening'

Foreninger skal tjekke coronapas, når indendørsidræt åbner: DGI Bornholm mener 'det giver god mening'
DGI Bornholms direktør opfordrer til, at idrætsforeningerne på øen griber muligheden for at dyrke idræt indendørs i april og maj, også selvom indendørssæsonen normalt vis er stoppet på dette tidspunkt af året. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 23. MAR 2021 • 18:19
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
23. MAR 2021 • 18:19

IDRÆT

Tirsdag blev en større genåbningsplan meldt ud, som et flertal i Folketinget er blevet enige om. Den giver blandt andet svar på, hvornår indendørsidrætten, som har været lukket ned siden den 16. december, igen kan få lov til at starte op.

Planen lyder således: Den 21. april får børn og unge under 18 år lov at dyrke idræt indenfor. Dog er det ikke besluttet endnu, præcis hvilke idrætsgrene som får lov til det. De voksne må vente to uger mere, før de den 6. maj kan komme tilbage i hallen, og også her er det endnu ikke besluttet, hvilke idrætsgrene som får lov til det. Først den 21. maj vil alle idrætsgrene få lov at komme indenfor og træne igen.

Dog er alle datoerne på betingelse af, at coronasmitten ikke farer i vejret den næste stykke tid.

Glæde hos DGI Bornholm

Idrætsorganisationen DGI har den seneste stykke tid talt for, at indendørsidrætten skulle få lov at åbne igen, ligesom udendørsidrætten fik lov til den 1. marts. DGI har også argumenteret for, at særligt børn og unge skulle tilgodeses, så de kunne komme så hurtigt som muligt i gang med at dyrke deres sport i landets idrætshaller.

Derfor er direktøren for DGI Bornholm, Karen-Margrethe Hansen Bager, da også ganske godt tilfreds med tirsdagens udmeldinger fra politikerne på Christiansborg.

– Jeg er glad for, at der nu ligger en langsigtet plan, så man lidt lettere kan planlægge efter, hvad der åbnes og hvornår. Det, tror jeg, vi alle sammen har set frem til. Vi ved fortsat ikke det hele endnu, men vi er blevet lidt klogere og skal glæde os over, at vi er på rette vej, siger hun til Bornholms Tidende.

Især glæder hun sig over, at det bliver muligt for børn og unge kan dyrke sport indendørs fra den 21. april, da det har tæret hårdt på både de unges fysiske og mentale sundhed ikke at kunne dyrke deres sport.

Hun erkender dog også, at datoerne for genåbningen af indendørsidrætten ikke er en optimal situation for de idrætsforeningerne, da indendørssæsonen plejer at slutte i april.

Derfor håber hun på, at der er nogle af foreningerne, som har mulighed for at kunne forlænge sæsonen ind i forårsmånederne, så man kan få medlemmerne aktiveret igen. Det, tror hun, kan betale sig at gøre også i forhold til at få en god start på den næste indendørssæson.

– At der nu bliver åbnet op for indendørsaktiviteter, tror jeg, giver lidt ro i maven for flere af idrætsforeningerne, for hvis vi kan holde coronasituationen under kontrol, så vil man være klar til at gå all-in, når indendørssæsonen genstarter til efteråret, siger hun.

Voksne skal vise coronapas

DGI Bornholm-direktøren glæder sig også over, at børn og unge ikke skal vise et såkaldt coronapas, før de kan få lov at træne indendørs.

Man har et gyldigt coronapas, enten hvis man er blevet vaccineret, eller hvis man kan fremvise en negativ coronatest, som er maksimalt 72 timer gammel, eller hvis man kan påvise, at man tidligere har været ramt af covid-19 og derfor har dannet antistoffer.

Mens børn og unge ikke skal fremvise coronapas, så bliver det dog et krav for de voksne, som ønsker at dyrke indendørsidræt.

Hvad tænker DGI Bornholm om, at voksne skal vise coronapas?

– Jeg synes, det giver god mening i forhold til, at vi jo skal vise hensyn til os alle sammen, så vi undgår videre smitte. Og det tror jeg også kun, at alle er interesserede i. Der er jo ingen, der ønsker at være til smitterisiko for andre. Og tilsvarende vil man jo møde mere tryg op til aktiviteter. Når vi bornholmere i øjeblikket rejser fra øen, eller når vi får gæster, så ved vi jo, at alle er blevet testet negative, så det giver jo en sikkerhed for alle, siger Karen-Margrethe Hansen Bager.

Hun erkender dog, at det kommer til at kræve lidt ekstra af idrætsforeningerne.

– Mit råd er, at det ikke nødvendigvis er træneren, der skal tjekke coronapas, men at man får en ekstra frivillig til at tjekke, at coronapasset er i orden. Så det giver lige en ekstra arbejdsopgave, men det må man tage med et smil og tænke på, at det jo er en foranstaltning for at passe på os alle sammen, siger hun.

Hun peger også på, at det vil kræve noget ekstra af udøverne, som skal huske at have et gyldigt pas, når de skal dyrke idræt indendørs.

– Vi bornholmere, som i forvejen er godt på vej mod at tage den ugentlige test, skal så bare i forhold til vores idrætsaktivitet få lavet testen, så den stadig gælder, når man kommer til træning. Man skal få det ind i en rutine, siger hun.

Ser positivt på fremtiden

Indendørsidræt har haft en lang pause. Tror du, at idrætsforeningerne kan fastholde medlemmerne?

– Det tror jeg på. Når aktiviteterne bliver tilbudt igen, så kommer udøverne også, siger DGI-direktøren, som også tror på, at coronapandemien kan have ført noget positivt med sig.

– Jeg kunne godt forestille mig, at der var nogle idrætsforeninger, som på baggrund af det seneste år vil gå mere ud i naturen og lave idræt, for det har været en tendens, at det vil folk gerne mere nu end tidligere. Der kunne jeg godt forestille mig, at flere idrætsforeninger vil satse mere på udendørsaktiviteter hele året rundt, for det er jo kun et spørgsmål om påklædning.

– Så det kan godt tænkes, at vi kommer til at se nogle nye tilbud, som idrætsforeninger ikke har tilbudt tidligere. Noget mere motion og bevægelse i naturen, for man har fundet ud af, at der er en del aktiviteter, som man sagtens kan lave uden for et træningslokale.