Første dag med træning i større grupper: 'Jeg troede slet ikke, så mange ville dukke op'

Første dag med træning i større grupper: 'Jeg troede slet ikke, så mange ville dukke op'
Ole Hansen (til venstre) og ægteparret Benny og Anne Grethe Birk havde mandag formiddag fundet stavene frem og var klar til at gøre comeback på Vikings Atletiks stavgangshold efter at have taget en pause fra holdtræningen under nedlukningen. Foto: Jesper Gynther
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 20:15
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 20:15

STAVGANG

Ni personer.

Så mange dukkede op, da et af Viking Atletiks stavgangshold gik tur i Nordskoven mandag formiddag. Det er værd at bemærke, for det er første gang i månedsvis, at der har været så mange til træning på samme tid.

Coronarestriktioner har nemlig sat en begrænsning på maksimalt fem personer pr. træningsgruppe, men fra i dag mandag kan man være op til 25 personer samlet til en udendørs idrætsaktivitet, og det blev udnyttet til fulde af stavgængerne.

– Det gik fantastisk. Der var fuldt hus, for de kom alle sammen, så det var rigtig dejligt. Jeg troede slet ikke, at så mange ville dukke op, så det er kun godt, siger Kirsten Madvig, der er kontaktperson på holdet, og som selv deltog i træningen, som normalt byder på en ti kilometer lang rute.

– Det er et rigtig dejligt hold, synes jeg, og selvom vi er nogle ældre mennesker, så er vi friske og frejdige, og vi er vant til at gå hurtigt og langt, siger hun og oplyser, at deltagerne på holdet er mellem 74 og 82 år.

Holder ikke hinanden i hånden

Modsat mange andre af Viking Atletiks hold, har stavgangsholdet ikke været lukket ned på det seneste. Selvom man kun måtte være fem personer samlet, har Kirsten Madvig nemlig gerne ville holde gang i holdet. Der har dog ofte kun været to-tre personer til træningerne, fortæller hun.

– Nu har der været coronanedlukket, så der er jo en del, der bliver hjemme, fordi vi kun har måtte være fem. Som sagt er det jo ældre mennesker, som passer på sig selv, og nogle er mere forskrækket over corona end andre, og det er jo også godt, at man passer på hinanden i en coronatid.

– Men jeg har sagt hele tiden, at vi skal blive ved med at være i gang. Vi skal ikke bare sætte os derhjemme og lade som ingenting, så er det bedre, at vi deler os på to hold, og så går vi derudad og får en god tur, siger hun.

– Vi holder jo heller ikke hinanden i hånden, når vi er ude, og vi holder også den afstand, vi skal.

Samme tilgang har Ole Hansen, der er alderspræsident på holdet med en alder, der har rundet de 80 år. Han har dog ikke kommet til træningerne, mens forsamlingsloftet var på fem personer, men mandag gjorde han comeback, og det følte han skete under sikre forhold.

– Vi er ude i det fri, og vi går sådan lidt efter hinanden, så der skulle ikke være noget problem med det, siger han og fortæller, at han snart forventer at blive indkaldt til vaccination.

Et sammentømret hold

Hvorfor er du kommet til træning i dag?

– Det er jo væsentligt, at vi får rørt os, så jeg kan ikke lade være, siger Ole Hansen.

– Og så er vi jo et fuldkomment sammentømret hold, siger han og forklarer, at han har været med, lige siden mandagsholdet blev dannet for ti år siden, hvor han efter 50 år med løbetræning gik over til stavgang, da han havde fået konstateret dårlig hofte.

Ægteparret Anne Grethe og Benny Birk har også holdt en pause fra holdet på det seneste, men valgte ligeledes mandag at gøre comeback. De har begge gået på holdet de seneste otte år og har ligesom Ole Hansen savnet fællesskabet.

– Det betyder noget socialt, at vi kommer ud og får rørt os sammen med nogle andre. Vi har det jo hyggeligt sammen på holdet og får snakket sammen alle sammen, siger Anne Grethe

Det kan man godt, altså have luft nok til at snakke sammen under træningerne?

– Ja, du skulle prøve at gå med. Knevren den går hele tiden, siger Benny.

Har I savnet at gå sammen i en større gruppe?

– Ja, vi savner da at kunne deltage i det sociale. Men vi har vores børn, som vi har brugt tid sammen med, så vi har ikke været helt alene i verden, så det går fint, siger Anne Grethe.

Snaps til slut

Selvom ægteparret ikke har deltaget i træninger på stavgangsholdet – og heller ikke har kunne komme i Viking Atletiks fitnesscenter, hvor de plejer at træne to til tre gange om ugen – har de alligevel formået at holde formen ved lige under nedlukningen, fortæller de.

– Vi skal jo have vores 10.000 skridt hver dag, så jeg går lange ture med vores hund, siger Benny.

– Ja, så vi holder os i gang, for det med at være aktive er en stor del af vores liv, supplerer Anne Grethe.

Også Ole Hansen har holdt sig fysisk i gang, fortæller han.

– Min kone og jeg går sammen. Vi har blandt andet lige været 16 dage på Rigshospitalet på patienthotellet, hvor vi gik mellem fire og otte kilometer hver dag. Vi gik rundt i hele København, hvor alt jo var lukket, siger Ole Hansen, der under mandagens træning på stavgangsholdet fik gået 8,5 kilometer sammen med de andre.

Det er cirka halvanden kilometer kortere, end holdet normalt plejer at gå, men det var der en naturlig årsag til, forklarer Kirsten Madvig.

– Der var en, der havde fødselsdag i dag, og så plejer vi ikke at gå så langt, for så drikker vi nemlig en lille snaps i skoven til slut. Så det er meget festligt, siger hun.

Dermed blev altså både fødselsdag og genåbning fejret med en lille en.

 

Stavgang og sundhed

Hvad er stavgang godt for?

Når du går stavgang, træner du din kondition. Du træner også muskelstyrken i dine ben og arme, samtidig med at du aktiverer musklerne i nakken, maven og ryggen.

Stavgang er mere effektivt for din kondition, end hvis du bare går en tur. Og selvom du træner din kondition, vil du ikke opleve det som specielt anstrengende.

Stavgang passer fint ind i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at du skal være fysisk aktiv minimum 30 minutter dagligt. Derudover anbefales det, at du mindst to gange 20 minutter om ugen er aktiv på en måde, hvor du får pulsen højere op.

Hvem er stavgang godt for?

Stavgang er god og effektiv motion, hvis du har ømme muskler og led. Stavene hjælper dig med at holde balancen, når du går på ujævnt underlag. Når du bruger stavene aktivt, træner du også dine armmuskler.

Stavgang kan ikke mindske belastningen på dine knæled, når du går ligeud eller i plant terræn. Hvis du derimod går i bakket terræn, kan stavene mindske belastningen på benenes led.

Sådan kommer du i gang med stavgang

Hvis du ikke har gået stavgang før, eller hvis det er længe siden, er det en god idé at få instruktion af en stavgangsinstruktør. På den måde kan du undgå skader. En god instruktør kan også vise dig, hvordan du kan varme op og udspænde dine muskler inden træningen.

Kilde: Gigtforeningen.dk