Fik operation for tre uger siden: Nu er 73-årige Gunna med i Etape Bornholm

Fik operation for tre uger siden: Nu er 73-årige Gunna med i Etape Bornholm
Grå stær opstår, fordi linsen med alderen bliver uklar, og derfor skulle Gunna Bastrup opereres tidligere på måneden. Nu deltager hun i Etape Bornholm. Foto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 28. JUL 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. JUL 2022 • 05:30

For tre uger siden blev Gunna Bastrup opereret for øjensygdommen grå stær. Hun har dog på intet tidspunkt overvejet at melde fra til Etape Bornholm, da hun har været med i løbet stort set alle år siden 2003.

Der skal meget til, før Gunna Bastrup melder fra til Etape Bornholm. I 2015 måtte hun blive hjemme på Østerbro, da hun fik en ny hofte, og i 2018 måtte hun også melde fra, da hun havde beskadiget sit ene knæ.

En operation for grå stær for tre uger siden var dog ikke nok til at melde afbud til årets udgave af det bornholmske etapeløb. Hun har ellers døjet med nogle eftervirkninger fra operationen.

– Nu er jeg blevet opereret for grå stær, og det skulle være en fantastisk øjenåbner for én. Men nu er der nogle lysglimt i det ene øje, og det generer mig lidt. I starten var det, som om der blev tændt og slukket for en lampe hele tiden. Men det er ikke så slemt længere, så jeg håber, det forsvinder helt, siger Gunna Bastrup.

Hvorfor meldte du ikke bare afbud?

– Jeg er måske lidt stædig.

Stædighed er da også en vigtig egenskab at have som løber, hvis man skal nå hele vejen til målstregen, forklarer hun.

– Jeg meldte mig til sidste år for at spare penge, og jeg har overhovedet ikke overvejet at melde fra. Min tanke var, at hvis jeg ikke kunne løbe, så kunne jeg gå.

Det tog hende 1 time og 16 minutter at gennemføre mandagens 10 kilometer lange etape i Hasle, mens hun var 45 minutter om at komme igennem tirsdagens 5,8 kilometer lange etape i Dueodde. På onsdagens 7,8 kilometer lange etape i Almindingen lød hendes tid på næsten 53 minutter.

– Jeg har ikke løbet i tre uger, for jeg har også haft corona, og jeg skal også passe lidt på øjet. Jeg må ikke have blodtrykket i vejret, for så kan der ske noget med det. Jeg gør, hvad jeg kan, men det er hårdt, siger hun og slår fast, at hun ikke går så meget op i, hvilke tider hun får, da hun alligevel ikke kan slå de tider, som hun satte, da hun var yngre.

– Det vigtigste for mig er at komme fra start til mål, siger hun.

Anbefaler Etape Bornholm til alle

73-årige Gunna Bastrup begyndte at dyrke løb, da hun var i midten af 40'erne, og i 1999 meldte hun sig ind i løbeklubben Sparta. Hun løb sit første maraton som 51-årig, og siden har hun deltaget i maratonløb i Tokyo, New York, Chicago, Boston, Berlin og London.

Etape Bornholm - hvor man tilbagelægger en maratondistance fordelt på fem dage - er dog måske alligevel det løb, som betyder mest for hende.

– Når man kigger rundt på de forskellige etapeløb i Danmark, så er Etape Bornholm det løb, som jeg altid anbefaler til alle, fordi det er alletiders. Der er både bakker og natur og alting. På den led er Etape Bornholm et must, siger hun.

I de første år, hvor hun deltog i Etape Bornholm, var hun en del af en større gruppe på 100 løbere fra Sparta, som overnattede sammen på campingpladsen på Hullehavn i Svaneke. Denne gang overnatter hun på Danhostel i Sandvig sammen med seks andre fra løbeklubben.

– Vi har allerede bestilt værelser på vandrehjemmet til næste år, og når vi slutter af i Rønne, så agter vi at købe billetter til næste års Etape Bornholm. Det kan godt være, jeg ikke løber alle etaperne næste år, men jeg skal med. Så må jeg heppe i stedet, siger hun.