Analyse: Sådan ser Corts muligheder ud

Analyse: Sådan ser Corts muligheder ud
Magnus Cort modtog folkets hyldest i Tivoli onsdag aften. Langs landevejene vil EF Education-Easypost-rytterne være lette at genkende i deres unikke trøjer, der er specialdesignet til årets løb. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
KAPMREAKTION | ABONNENT | 1. JUL 2022 • 09:38
Jakob Nørmark
Journalist
KAPMREAKTION | ABONNENT
1. JUL 2022 • 09:38
De bornholmske drømme om succes på dansk jord under Tour de France lever, men realistisk set når feltet først frem til Magnus Corts terræn senere i løbet.

– Det giver mig endnu mere blod på tanden i forhold til, at jeg skal op på scenen igen efter en af de danske etaper.

Sådan sagde den Magnus Cort til TV2, efter at han med taktfaste ”Magnus, Magnus, Magnus”-råb var blevet hyldet på scenen i Tivoli.

Forhåbningerne til den 29-årige bornholmer er store. Jeg fulgte præsentationen fra de københavnske gader, og Cort var en af de ryttere, der fik allerflest velmenende råb med på vejen fra tilskuerne, da hans hold rullede forbi.

Ti danskere er til start i Tour de France 2022, som begynder i København fredag eftermiddag, men kun én af dem er tidligere etapevinder: Magnus Cort i 2018. Læg dertil hans seks etapesejre i Vuelta a España – og tvivlen om, hvem der er Danmarks skarpeste etapejæger i de lange tre ugers løb, kan forstumme.

Kan Cort gøre det igen? Det er det centrale spørgsmål, inden feltet begiver sig ud på årets 21 etaper. Svaret kender vi først endegyldigt om 23 dage, men formkurven, årets rute og rollen på holdet kan give nogle hint.

Formen ser nogenlunde ud.Magnus Cort var for en uge siden sølle syv sekunder fra at blive danmarksmester i enkeltstart, og de fleste af de sekunder blev tabt, da han kørte den lange vej rundt i en rundkørsel. I landevejsløbet manglede Magnus Cort det sidste for at følge med de stærkeste, og efter holdpræsentationen snakkede han om at bruge den første uge på at køre sig i topform.

Det er ikke nødvendigvis nogen dum plan, for der er sjældent mange krummer til den type ryttere, som Magnus Cort tilhører, i første uge af Tour de France. Her sidder topsprinterne normalt tungt på sulet, og det må man også forvente bliver tilfældet på de to danske etaper til Nyborg og Sønderborg. Samme realistiske vurdering om massespurter kom Magnus Cort selv med, da Tidende for en måned siden interviewede ham om Tour-starten.

– Det er jo kæmpestort at starte touren i Danmark, så det glæder jeg mig meget til. Det er helt unikt, og det kommer jo ikke til at ske igen -i hvert fald ikke i min aktive karriere. Så det bliver helt fantastisk at prøve at køre en enkeltstart i de københavnske gader.

– Men jeg tror, at enkeltstarten er lidt for kort til mig, så jeg synes, det ser svært ud,

Magnus Cort blev nummer ni på en af enkeltstarterne i 2021-udgaven, men den var over 30 kilometer lang, og i København venter der blot rytterne 13 kilometer på asfalten.

Hvis Magnus Cort skal op på det gule podium efter en af etaperne i Danmark, vil det efter alt at dømme kræve, at han kommer i udbrud. I så fald kan den prikkede bjergtrøje blive vejen til scenen, og med hans antrit vil han have gode muligheder på bakkespurterne i Odsherred på 2. etape og langs den sønderjyske østkyst på 3. etape.

Meget tyder på, at Magnus Cort vil få frit lejde til at gå efter etapesejre. Hans amerikanske hold, EF Education-Easypost, stiller ikke op med en topsprinter, og sandsynligvis vil holdets klassementshåb, Rigoberto Uran og Nielson Powless, få svært ved at placere sig helt i toppen. Så ryttere som blandt andre Cort og tidligere Flandern Rundt-vinder Alberto Bettiol skal formentlig redde holdets ære ved at jagte etaper.

Længere henne i løbet venter der i anden og tredje uge bedre muligheder for gevinst for Magnus Cort. Sæt kryds ved 8. etape til Lausanne og 14. etape til Mende, der slutter med korte, stejle ramper af den slags, som Cort to gange under sidste års Vuelta a España kørte så imponerende opad – den ene gang holdt han løbets senere vinder Primoz Roglic (Jumbo-Visma) bag sig, den anden gang mislykkedes det efter en sublim kraftudladning. I Vueltaen viste han også, at han både er i stand til at vinde flade etaper fra udbrud og hårdere etaper fra feltet, efter at de tungeste topsprintere er faldet fra.

I fasen af løbet mellem Alperne og Pyrenæerne vil der være flere andre etaper, som egner sig til udbrud, og lykkes det Magnus Cort at komme med, vil han på grund af sin sprintstyrke være blandt favoritterne til sejren.

Så igen i år bliver Cort – ikke bare for bornholmske cykelfans – en af de mest spændende at følge.