Komposit? Hvad er det?
SPONSERET AF EKOMPOSIT.DK • GRATIS

Komposit? Hvad er det?

ANNONCE

Helt lavpraktisk så er komposit kombinationen af mange forskellige materialer, som får nye egenskaber, når det sættes sammen. Det nye materiale ender ofte med at være både stærkere, lettere og mere spændstigt. Du kender sikkert allerede forskellige typer af komposit som glasfiber, kulfiber, kevlar eller skummaterialer.

Sådan bruges komposit

Man forbinder ofte komposit med noget sammensat. Det kaldes også for fiberforstærkning. Det er den mest udbredte form for komposit. I dagligdagen anvendes den til f.eks. fly, både, sportsudstyr eller bilkomponenter.

Den helt store fordel ved kompositter er, at det har lette egenskaber. Det betyder f.eks. at transport som biler og busser vejer mindre, hvilket giver et mindre brændstofforbrug og en bedre acceleration. I sportsudstyr giver det et hurtigere drive. Du kan f.eks. svinge hurtigere i tennis eller skyde mere lige i bueskydning. Herunder gennemgår vi fire forskellige typer af komposit materiale, som du kan overveje til dit næste projekt.

Kulfiber eller glasfiber?

Kulfiber er en dyr form for komposit. Den er til gengældt meget effektiv og bruges bl.a. i Formel 1, rumfart og flere af de industrier, som arbejder med stærke og lette materialer. Det kan også bruges indenfor f.eks. motorcykler.

Glasfiber kommer i flere forskellige udformninger. Du kan få det som tråd, måtte, bånd eller som plader eller strømper osv. Det er et meget robust, stærkt og let materiale. Det er ikke helt i samme kategori som kulfiber, men det er meget billigere og lettere tilgængeligt. Du kan bruge glasfiber, hvis du har brug for en stor styrke og vægten ikke er altafgørende.

Epoxy og terrasseplanker

Epoxy er en meget stærk form for lin som du kan bruge i et bredt udvalg af projekter. F.eks. når du arbejder med plast. Det hæfter virkelig godt på stort set alle materialer. Derfor får du ikke mange bedre limprodukter. Epoxy kan du bruge i gulve og maling eller til et flot epoxy plankebord. Husk at Epoxy kræver, at du tager de rigtige sikkerhedsforanstaltninger, når du arbejder med det.

Vil du gerne bygge en terrasse? Overvej, om du ikke skal anvende komposit terrassebrædder. Med disse brædder får du en lang række af fordele over de materialer, som normalt bruges til at bygge en terrasse. Med terrasseplanker af komposit slipper du for meget vedligeholdelse, de er miljøvenlige og holder i mange år. Samtidig gider insekterne heller ikke gå her i. Det samme gælder svamp, og farven falmer ikke på kort tid.
Debat: Biblioteket ingen ønsker
7. MAJ 2021 • 16:16DEBAT • GRATIS

Debat: Biblioteket ingen ønsker

Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Nanna Krogh (konstitueret chefredaktør)
nk@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.