Valgaftenen: Wermelin gav en smule slip

Valgaftenen: Wermelin gav en smule slip
Lea Wermelin holdt valgfest i Sandvig. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 2. NOV 2022 • 00:55
NYHED | ABONNENT
2. NOV 2022 • 00:55

En valgdag af de mere interessante løb tirsdag aften af stablen på en pension i Sandvig. Socialdemokratiet vandt en stor sejr på Bornholm og Lea Wermelin er sikret endnu en periode i Folketinget. Men hvor – det er langtfra sikkert.


Valget er slut, og efterhånden som stemmerne tælles op tirsdag aften, tegner der sig et nyt og overraskende billede af et politisk landskab med helt nye bogstaver: M og Æ, for Moderaterne og DanmarksDemokraterne presser sig ind i toppen, såsnart de første tal tikker ind fra de mindste kredse.

Efterhånden som resultaterne begynder at komme fra byerne kravler Venstre og Moderaterne op på listen.

Men vi skal tættere på midnat før de store byer og hovedstaden er talt op, og spændingen er til at tage og føle på i Pension Lindesdals café, hvor Socialdemokratiet på Bornholm er samlet for at følge valgresultatet på tv.

Socialdemokratiet ligger og bobler omkring 25 og 30 procent i de jyske valgkredse ved 21-tiden, da ti procent af stemmerne er talt op, og Lea Wermelin kan godt tillade sig at glæde sig. Da alle kredse på Bornholm er talt op, pånær Nexø Allinge og Rønne, og her viser tallene, at Socialdemokratiet har fået langt over 30 procent af stemmerne – altså næsten ti procent over exit poll’ens dystre prognose på 23,1 procent.

Lea Wermelin har imidlertid været med længe nok til at vide, at det er for tidligt at fejre den lokale sejr.

– Jeg synes det tegner meget lovende for opbakningen, men vi mangler stadig resultaterne fra de store valgsteder her på øen, så det er for tidligt at sige noget. Men jeg er utrolig glad for den store opbakning, det ser ud til at Socialdemokratiet får her på øen, lyder det forsigtigt fra den 37-årige miljøminister.

0,4 procent frem i Aakirkeby, siger en af de tilstedeværende. Al fremgang tæller.

Lea Wermelin har brugt valgdagen på at stå tidligt op og tage til Nexø.

– Jeg var nede og møde døgnplejen og forbi et par virksomheder på havnen og uddele lidt morgenbrød og en lille folder, hvis man skulle være i tvivl, siger hun og smiler snusfornuftigt.

Derefter kørte hun til Rønne for at mødes med repræsentanter fra nogle af de andre partier på Campus "og prikkede til de unge", og så tog hun hjem til Nordlandshallen for at stemme.

Nye konstellationer i sigte

Tirsdag eftermiddag var valgkampen slut for Lea Wermelins vedkommende. Men hun var ikke færdig med at arbejde.

– Klokken 14.00 mødtes jeg og Peter Juel med niendeklasserne på Hans Rømer Skolen og fortalte dem lidt om hvordan det er at lave valgkamp. De havde været oppe at besigtige valglokalerne i hallerne og høre lidt om valghandlingen og lidt om demokrati, det var ganske fornuftigt, siger Lea Wermelin.

Klokken 19.00 mødtes hun med de andre socialdemokrater til fællesmiddag på Pension Lindesdal. Og så går det som det gør på en valgaften. Først de små sejre. Stort flertal på Christiansø. Og så de store.

Klokken 21.38 offentliggøres den første prognose fra DR.

Den viser 25,7 procent til Socialdemokratiet – svarende til 46 mandater. Der piftes og klappes i rummet.

– Ja, fedt mand, vi går meget frem i forhold til exit poll’en, jubler Lea og giver for første gang på valgdagen en smule slip på forsigtigheden.

De nye bogstaver presser sig på. 18 mandater til Danmarks Demokraterne, 16 til Moderaterne og ti til Liberal Alliance.

80 mandater til rød blok, 79 til blå, og det betyder, at der er sket store forskydninger i forhold til exit poll’en. Men det store billede er stadig det samme, siger DRs Jens Ringberg og tilføjer:

– Måske skal der opfindes helt nye konstellationer, som vi slet ikke har fantasi til at forestille os endnu.

De radikales svanesang

Stemmetallene fra Allinge tikker ind, mens Sofie Carsten Nielsen holder sin omvendte sejrstale på skærmen. Mens radikale har inkasseret et sviende nederlag på landsplan har vælgerne i Lea Wermelins hjemby givet Socialdemokratiet en fremgang på 3,9 procent i forhold til valget i 2019 og partiet står nu til at høste 34,3 procent af stemmerne i Sandvigs tvillingeby.

De fleste gæster er gået, da klokken nærmer sig 22.00. Kun Wermelins familie og Claus Larsen-Jensen, Anne Jensen og S-veteranen Thorkild Pihl sidder tilbage i caféen. Lea Wermelin går frem og tilbage mellem journalister fra de bornholmske medier og de to tv-skærme, der transmitterer valget fra henholdsvis DR og TV2.

– Svanesang, siger Thorkild Pihl, mens Sofie Carsten Nielsen takker alt fra familie til partifæller og studentermedhjælpere og lovpriser sit 117 år gamle, skamskudte parti, der med nød og næppe kommer over spærregrænsen.

Og så videre til en af valgets helt store vindere, Peter Skaarup fra DF, undskyld, Danmarks Demokraterne.

Ingenting er klappet af på forhånd

Der er stadig næsten dødt løb mellem blokkene, da Lea Wermelin sætter sig ned for at holde en pause.

Samtlige stemmer fra Bornholm er talt op. 37,9 procent til Socialdemokratiet i Rønne, 35,3 på Bornholm. Piften og klap igen, det betyder en fremgang på 1,3 procent og sammenlagt 50,8 procent til rød blok på Bornholm.

Lea Wermelin er igen forsigtig.

– Mest af alt har jeg lyst til sige tusind tak til bornholmerne, der sender et socialdemorkatisk mandat endnu stærkere afsted. Jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at leve op til tilliden.

Hun vil heller ikke bekræfte, at Mette Frederiksen er en dygtig taktiker.

– Men det er da smart at tale om et bredt forlig og dermed skubbe oppositionen i defensiven. Og der er vel også nogle aftaler, der er klappet af på forhånd?

– Ingenting er klappet af på forhånd, siger Lea Wermelin.

– Man er nødt til at se, hvordan mandaterne falder. Men jeg håber meget, at vi får lov til at fortsætte med Mette Frederiksen som statsminister. Den tid vi står i, med inflation og energikrise og behovet for at løfte vores velfærd, kalder på en statsminister med en sikker hånd på rattet, som kan samle hen over midten.

– Du kan ikke melde sådan noget ud, hvis du ikke mener det. Lars Løkke er gået til valg på det samme, nu må se om han mener det.

 

 

Sommerfugle i maven

Lea Wermelin har heller ikke klappet sin egen position af på forhånd. Selv om hun er genvalgt, ved hun ikke om hun skal tilbage til sit gamle ministerkontor, hvis Mette Frederiksen fortsætter som statsminister.

– Jeg tager til København i morgen (onsdag, red.). Jeg satser på, at jeg skal mødes med nogen af mine partifæller, siger hun kryptisk.

Lea Wermelin bor skråt overfor Pension Lindesdal. Men hun går først hjem, når den sidste stemme er talt op, siger hun.

Det er hendes tredje valgkamp. Hun blev valgt ind første gang i 2015, og ved valget i 2019 kom Socialdemokratiet ud af valget med et komfortabelt flertal. Denne gang er der mere tæt løb.

– Jeg har godt kunnet mærke, at flere har været i tvivl denne gang. Og det er jo ikke så mærkeligt, når der kommer flere partier til. Og selv om jeg har mærket en stor opbakning, så har man altså lidt sommerfugle i maven. Sådan skal det vist være.

Bloktallet flytter sig til 87 røde og 72 blå og flertallet til rød blok er en realitet efter et uhyggeligt tæt løb.

Lea Wermelin mener det, når hun siger, at der er brug for en bred regering denne gang.

– Corona, det nationale kompromis og den usikkerhed vi har stået i, har vist behovet for brede stabile aftaler hen over midten.

Vi har stået overfor nogle af de største kriser siden Anden Verdenskrig og selv om du kan spørge en hvilken som helst minister i regeringen, og de vil sige, vi har været glade for at tage det ansvar på os, så tror jeg også de mener, at de udfordringer vi står overfor nu, kalder på brede løsninger.