Ulrik Skytte: Bornholm skal være mere robust

Ulrik Skytte: Bornholm skal være mere robust
For garnisonskommandant Ulrik Skytte er det magtpåligende at sikkerheden på Borrholm styrkes, både militært og i forhold til forsyningssikkerhed. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 1. OKT 2022 • 15:33
NYHED | ABONNENT
1. OKT 2022 • 15:33

Krigen i Ukraine og beskadigede forsyningslinjer udstiller hvor sårbare vi er, siger garnisonskommandanten på Almegaard Kaserne.

Chefen for det lokale hjemmeværn, garnisonskommandant Ulrik Skytte, føler sig overbevist om at begivenhederne i Ukraine og senest i Østersøen tæt på dansk territorium, vil få positive konsekvenser for sikkerheden på Bornholm i fremtiden.

– Jeg tror, det kommer til at betyde noget godt for Bornholm i sidste ende. Da Rusland gik ind i Ukraine, fik resten af Danmark øje på Bornholms sikkerhedspolitiske vigtighed, siger Ulrik Skytte.

Hans vurdering er, at resten af Danmark nu begynder at tage sikkerheden på Bornholm alvorligt.

– Ikke kun militært, det er på tværs af alle sektorer: Forsyningssikkerhed, infrastruktur, sundhed, forsvar, alting, siger Ulrik Skytte, der overtog posten som garnisonskommandant på Almegaard efter Nicolai Abildgaard for et år siden.

 

Havet er i vejen

I løbet af den tid har den sikkerhedspolitiske situation ændret sig markant i Østersøen. Men det er ikke kun uforklarlige eksplosioner på de to Nordstream-gasledninger, der springer i øjnene.

– Jeg vil gerne have, at Bornholm kan klare sig selv lidt længere tid, hvis færgen ikke sejler eller strømforsyningen ryger, som den gjorde, da et skibsanker rev kablet over i februar. Det viste jo, hvor sårbare vi er. Strøm er jo det vigtigste, påpeger Ulrik Skytte.

Han er helt bevidst om at politiet og hospitalet og anden vital infrastruktur er i besiddelse af nødgeneratorer, som kan tage over, hvis forsyningssikkerheden bliver afbrudt kortvarigt. Men i den nuværende situation er den periode, hvor Bornholm kan klare sig på egen hånd i hans øjne alt for kort. Havet er simpelthen i vejen.

– Vi bliver nødt til at forstå, at Bornholm er omgivet af vand, og vi har en helt særlig situation. Vi skal have mere robusthed end i resten af landet. For vi kan ikke bare komme med 1.000 liter brændstof, hvis man løber tør på fem minutter, for det kan man ikke. Det skal sejles over og det tredje og det fjerde.

– Vi bliver ikke mindre sårbare af at Nordstream 1 og 2 bliver angrebet en kilometer fra vores territorie?

– Nej, vi får udstillet hvor sårbare vi er. Vi får klarlagt, at vi er et sårbart lille land og det er der vel heller ingen, der argumenterer imod. Vi ligger lige her ved indsejlingen til Østersøen, og vores moderne infrastruktur er jo effektiv. Men den er ikke superrobust, slutter Ulrik Skytte.