'Uanstændigt og respektløst': Kommunens medarbejdere går meget kritisk til budgetaftalen

NYHED | ABONNENT | 1. OKT 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. OKT 2022 • 05:30

Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet meldte indholdet af deres budgetaftale ud på en måde, så konkrete medarbejdere gennem pressen fik at vide, at stillinger helt tæt på deres egen kontorstol bliver nedlagt.

 

Kommunens medarbejdere og chefer går ualmindeligt kritisk til værks over for den aftale om næste års kommunebudget, som Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet blev enige om den 2. september.

Da de tre partier præsenterede aftalen, skete det på en måde, så konkrete medarbejdere gennem de bornholmske medier kunne se, at de med budgettet var kommet i overhængende fare for at miste deres job.

Det får kommunens centrale samarbejdsudvalg (CenterMED) til at tale med betydeligt større bogstaver, end man plejer at se. CenterMED samler chefer og tillidsfolk fra alle kommunens forskellige centre og har konstitueret kommunaldirektør Trine Dorow som formand.

"HovedMED ser med stor ærgrelse på processen omkring udmeldingen af budgetaftalen mellem Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten. HovedMED finder det uanstændigt og respektløst, at parterne samme aften offentliggjorde konkrete detaljer omkring budgettet, hvor der fremgik meget specifikke detaljer om besparelser på navngivne stillinger, uden først at orientere organisationen", hedder det i høringssvaret om budgetaftalen fra det centrale samarbejdsudvalg.

Samme kritik lyder fra samarbejdsudvalget i kommunens Center for Regional Udvikling, IT og Sekretariat.

"Vi finder det yderst upassende, at ledelse og medarbejdere skal læse om besparelser på konkrete stillinger i pressen uden at blive informeret om det forinden."

Venstre afviser kritikken

Som det ene af de tre partier bag forliget om kommunebudgettet afviser Venstre den hårde kritik.

– Den holdning må de jo godt have. Jeg synes egentlig, at vi gjorde, som vi plejer. Der var ingen navngivne stillinger i det, som vi meldte ud, og indholdet af budgetforliget blev også først meldt ud til organisationen, siger gruppeformand Søren Schow (V).

– Kommunens organisation plejer at guide os, også omkring hvordan et budgetforlig bliver meldt ud. Men her havde borgmesteren jo givet organisationen fri, så de kunne tage til personalefest.

– Så vi var overladt til os selv. Hvis nogen synes, at det var for dårligt, må vi jo tage det til efterretning, siger Søren Schow.

Stort minus giver usikkerhed

Med budgetaftalen ser der samtidig ud til at mangle 135 millioner kroner i 2024 og 132 millioner kroner året efter, før kommunens drift er i balance, som den skal være ifølge loven. Også den situation bekymrer kommunens centrale samarbejdsudvalg.

"HovedMED er bekymret for de kortsigtede løsninger, som skubber betydelige problemer foran sig i overslagsårene, og som vil betyde at opgaven omkring næste års budget vil være ekstraordinært stor", lyder det i høringssvaret.

"Det er vigtigt for HovedMED at pointere, at det giver stor usikkerhed i organisationen allerede nu at vide, at der ligger endnu større besparelser i budget 2024. Det må forventes at påvirke den generelle trivsel, herunder det psykiske arbejdsmiljø, engagementet og lysten til at gøre en ekstra indsats i en negativ retning."

Kommunens centrale samarbejdsudvalg fortæller også, at man oplevede kommunalbestyrelsens andet og sidste temamøde om budgettet den 18. august som "godt og produktivt", men nu har svært ved at se, at de tre partier bag budgetforliget fik det samme udbytte ud af dagen.

"Vores oplevelse er, at organisationens bidrag i mindre omfang afspejles i virkeligheden. HovedMED opfordrer endnu en gang til at gøre brug af den store viden og erfaring, som organisationen har, i forbindelse med budgetlægningen", hedder det.