Topchef advarer Trøst og co. mod stort kassetræk

Topchef advarer Trøst og co. mod stort kassetræk
Kommunaldirektør Trine Dorow (billedet) og kommunens økonomer mener ikke, det er en god ide at finansiere et underskud ved at trække pengene fra kommunekassen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. JUN 2022 • 17:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JUN 2022 • 17:30

Lad ikke næste års kommunebudget hvile på at trække 40 millioner kroner op af kassen, sagde kommunaldirektør Trine Dorow og kommunens økonomer til kommunalbestyrelsen under onsdagens budgetseminar. Venstre og Bornholmerlisten er også kritiske, men borgmester Jacob Trøst og hans støtter holder fortsat fast i planen.

Kommunen mangler 88 millioner kroner, før næste års budget balancerer. Men som de fire partier bag borgmester Jacob Trøst (K) har Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne kun bedt om spareforslag for 48 millioner.

De resterende 40 millioner kroner planlægger de fire partier at finde i kommunens kasse, men den plan fik skrap kritik med på vejen fra kommunaldirektør Trine Dorow og kommunens økonomer, da kommunalbestyrelsen onsdag tog hul på budgetarbejdet ved at bruge en hel dag sammen ved det første af to budgetseminarer.

– Kommunaldirektøren og økonomerne advarede os mod at lave et kassetræk på 40 millioner. Det er deres opgave, og den løste de til punkt og prikke i går, fortæller gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF).

– Vi har ansat nogle rigtig dygtige økonomer. Sådan nogle skal jo fortælle, at sådan her kan man ikke gøre i en årrække. De lagde heller ikke fingrene imellem. De gjorde i den grad deres arbejde i går, siger hun.

Kommunaldirektøren og økonomerne advarede os mod at lave et kassetræk på 40 millioner. Det er deres opgave, og den løste de til punkt og prikke i går.

Linda Kofoed Persson (DF), gruppeformand

Trods Trine Dorows og økonomernes advarsler under budgetseminaret står Dansk Folkeparti dog to måneder før forhandlingerne om næste års kommunebudget fortsat bag at trække 40 millioner kroner op af kommunens kasse for at kunne bringe sparekravet ned til 48 millioner.

– Ja, det gør vi. Så længe der ikke er truffet en anden beslutning, bakker vi op om den beslutning, der er truffet, siger Linda Kofoed Persson.

– Det er med åbne øjne, at vi tænker på at lave et kassetræk. Vi gør det, fordi vi har en tyrkertro på, at tingene vil blive udlignet, siger hun.

– De boliger, som vi har råbt op om i en årrække, begynder nu at komme. Det er nu, hvis vi skal tiltrække den arbejdskraft, som vi skal bruge. Og så skal vi holde på de folk, der flytter til, og vi kan hverken tiltrække tilflyttere eller holde på dem ved at spare, siger Linda Kofoed Persson.

Borgmester Jacob Trøst holder også fast i planen, hvilket man kan læse mere om her.

V og BL er kritiske

Blandt partierne udenfor konstituteringen bag Jacob Trøst som borgmester ligner både Venstre og Bornholmerlisten efter budgetseminaret to, der kan få svært ved at gå med i et kommunebudget, hvor kommunekassen leverer 40 millioner kroner. Begge bakker op om Trine Dorows advarsler mod endnu et stort kassetræk.

– Det har kommunaldirektøren jo ret i, siger Kirstine van Sabben.

– Med hvad borgmesteren her lægger frem, er jeg bange for, at vi allerede i efteråret skal ud og finde nogle ekstra penge nogle steder, siger hun.

– Det er meget tidligt at tage stilling til, men jeg er ikke vildt begejstret for den metode. Jeg er realitetspolitiker, og jeg elsker fakta. Jeg bliver en lille smule træt af "måske og muligvis".

– For nogle år siden troede vi, at vi kunne spare nogle penge på, at sygefraværet ville gå ned. Og det her budget bliver mit tolvte, og vi har hvert år fået vide, at nu det går med fint med tilflytningen, siger Kirstine van Sabben.

– Jeg synes, at det er at gamble lige rigeligt. Jeg synes lidt, at det er at kaste ansvaret væk, fordi vi håber, at der kommer en god løsning i morgen. Jeg vil gerne basere politikken på fakta, og jeg vil også gerne se en opgørelse over, hvordan den her plan i værste fald kan falde ud. Så kan man blive positivt overrasket bagefter.

Jeg har aldrig før været med til sådan et cirkus, hvor man tager halvdelen af de penge, der skal findes, op af kassen. Der kommer en brat opvågning for nogen.

Søren Schow (V), gruppeformand

Mindst lige så kritisk er Venstre.

– Vi kan ikke fortsætte på den her måde. Vi er nødt til at finde penge på en anden måde end ved at tage dem op af kassen. Jeg har heller aldrig før været med til sådan et cirkus, hvor man tager halvdelen af de penge, der skal findes, op af kassen. Der kommer en brat opvågning for nogen, siger gruppeformand Søren Schow (V).

Samtidig vil Søren Schow ikke melde Venstre entydigt ud af et kommunebudget, der hviler på et stort kassetræk.

– Det vil jeg ikke lægge mig fast på endnu, siger han.