Ruslandkender er næsten sikker: ’Der kommer ikke nogen og lægger krans’

Ruslandkender er næsten sikker: ’Der kommer ikke nogen og lægger krans’
Blomsterne plejer at være på plads før den 9. maj – her fra den 7. maj 2018. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 9. MAJ 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
9. MAJ 2022 • 10:30

Jacob Seerup på Bornholms Museum regner ikke med, at der kommer nogen russisk markering på Allinge Kirkegård i år.


Museumsinspektør Jacob Seerup er så sikker, som man kan være det uden at vide direkte besked om, at der ikke kommer nogen delegation fra Ruslands ambassade til Allinge i dag for at lægge en krans på de faldne sovjetsoldaters grav.

– Jeg kan sige det grænsende til sikkert: Der kommer ikke nogen og lægger krans, siger han.

Den 9. maj er den store sejrsdag i Rusland, fordi det efter moskvatid var den dag, Nazityskland overgav sig. Den dag plejer der at være et arrangement på ambassaden i København, og det er der formentlig også i år, lyder vurderingen fra Jacob Seerup.

– Det er grunden til, at de aldrig plejer at komme den 9. Hele meningen med at lægge krans er, at der skal ligge en krans den 9. Det vil sige, at hvis de var kommet, så var de kommet i weekenden eller i fredags. Så jeg tror simpelthen ikke længere på, at de kommer, siger museumsinspektøren.

Opsøge konfrontation

Jacob Seerup forsker i den bornholmske russertid i 1945-46, og han har tidligere ved flere lejligheder samarbejdet med russiske kolleger og militærhistoriske entusiaster. Ifølge ham kan der være rent praktiske grunde til det, hvis russerne udebliver i år, som han forventer.

– Blandt andet har de lige fået bortvist 15 medarbejdere, og de har formentlig en hel masse ting, de skal tage stilling til rent praktisk, så jeg tror simpelthen, at de er optaget af andre ting, siger Jacob Seerup.

Han tror, at den russiske ambassade følger meget med i skriverierne om et muligt besøg på Bornholm, og han vurderer, at de synes, at det er sjovt og interessant, at der er så megen opmærksomhed om det.

– Hvis de skulle være kommet, så skulle det nærmest være for at opsøge en eller anden form for konfrontation, for de har kunnet læse i aviserne, at de danske politikere ikke er begejstrede for, at de dukker op, siger Jacob Seerup.

Borgmester Jacob Trøst fortæller, at han intet har hørt fra den russiske ambassade om et muligt besøg på Allinge Kirkegård.