Kommunen kan spare millioner på, at flere unge får det bedre

NYHED | ABONNENT | 27. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. MAJ 2022 • 15:30

Staten giver Bornholm godt en million kroner til en ny ressource for unge, der har vist gode resultater både i Sverige og i to andre danske kommuner. Ungemodtagelsen vil både kunne modvirke, at nogle unge bliver anbragt, afværge kønssygdomme og uønskede graviditeter – og spare kommunen cirka fire millioner kroner om året, viser beregningerne.


Bornholmske børn og unge mellem 13 og 25 år er på vej til at få et nyt tilbud. Det kommer til at hedde Ungdomsmodtagelsen, og på forhånd venter kommunen både bedre trivsel for de unge – og sparede penge for kommunen.

Faktisk omkring fire millioner kroner om året.

Sundhedsstyrelsen har netop bevilget Bornholm lige over en million kroner til projektet, til brug fra i år og frem mod 2024. Pengene kommer på den betingelse, at regionskommunen selv bidrager med det samme beløb.

Kommunens udgift ønsker konstitueret kommunaldirektør Trine Dorow at dække gennem lavere udgifter som følge af Ungemodtagelsen. Erfaringer fra Halsnæs og Herning peger på, at der vitterligt er en gevinst at gå efter.

Kommunen venter, at færre unge under 25 år vil blive gravide mod deres ønske, og at færre vil få aborter, efter at Ungemodtagelsen er blevet en realitet.

Færre unge vil komme i familiepleje, venter kommunen desuden. Hvor 78 bornholmske børn og unge er i familiepleje i dag, regner man med, at Ungemodtagelsen kan bringe antallet ned på 75.

Færre bornholmske børn og unge vil ifølge prognoserne også blive anbragt på en institution: 19 i forhold til 22 i dag. Også antallet af unge på kontanthjælp regner kommunen med at kunne bringe ned med en ungemodtagelse: Fra 77 i dag til 73.

Går det som kommunens folk venter, vil det alt i alt spare kommunen for en udgift på godt fire millioner kroner om året, samtidig med at et antal bornholmske børn og unge har fået det bedre, end de ellers ville have haft.

– Jeg er glad for, at man tør lave noget, hvor man bruger en anden tankegang. I udgangspunktet synes jeg, at det er super-spændende. Jeg håber også, at det kommer ret hurtigt i gang. Det vil være ærgerligt først at komme i gang om halvandet år, siger René Danielsson (DF), formand for social- og sundhedsudvalget, der behandler sagen på mandag.

De unge skal styrkes

Efter planen bliver der flere mål med Ungemodtagelsen, hvor de unge blandt andet vil få let adgang til kommunens sundhedsplejersker. Et mål er at sætte de unge bedre i stand til selv at handle på måder, der gavner dem. Et andet mål er at styrke dem i selv at tage ansvar for deres sundhed og trivsel.

Mere konkret kommer andre mål til at handle om at bringe antallet af både kønssygdomme og uønskede graviditeter blandt bornholmske unge ned.

Erfaringerne fra kommunerne Halsnæs og Herning peger på, at en ungemodtagelse giver begge effekter: Dels bedre liv og vilkår til en gruppe unge. Dels sparede penge for kommunen. Regionskommunen kalder erfaringerne fra de to kommuner "særdeles positive".

I Danmark har Halsnæs Kommune ni års erfaring med en ungemodtagelse. I Sverige går erfaringerne længere tilbage, og Sverige har i dag 274 såkaldte "ungdomsmottagninger", der hvert år bliver besøgt af over 200.000 svenske børn og unge mellem 13 og 25 år.

På Bornholm tør René Danielsson ikke vurdere, om det er realistisk, at Bornholm virkelig kan få så gode resultater ud af at skabe en ungemodtagelse, som kommunen på forhånd lægger op til.

– Om beløbsstørrelserne realistiske eller ej, har jeg svært ved at gennemskue. Men det er den bedste faglige vurdering fra de folk, som kommunen har haft på. Og de plejer jo at gå med livrem og seler, så jeg har ikke noget belæg for at sige, at det skulle være for optimistisk, siger han.

– Selv hvis den økonomiske effekt så kun skulle vise sig at blive halvt så stor, vil der stadig være sparet et par millioner, som vi så kan bruge til at redde andre ting med. Og det vil stadig være bedre trivsel for færre penge, siger René Danielsson.

Hvorfor har kommunen ikke oprettet en Ungemodtagelse for længe siden, når der nu er grund til at vente sig så gode resultater?

– Det tør jeg ikke at sige. Men det er måske et spørgsmål om, hvordan man tidligere har ment, at man skulle bruge kommunens ressourcer, siger René Danielsson.

Før ungemodtagelsen bliver endeligt besluttet, vil også det nyetablerede Bornholms Ungeråd få lejlighed til at give sin mening om sagen til kende. Ungerådet ser et behov for bedre seksualundervisning på Bornholm og har sat en af sine arbejdsgrupper af til det formål.

– Jeg har tænkt mig at sende sagen her over til Ungerådet. De arbejder allerede med noget omkring seksualundervisningen på Bornholm, og jeg kan forstå, at Ungerådet gerne vil involveres i det, som vi laver, så jeg synes, at den ligger til højrebenet her, siger René Danielsson.