Kommunalbestyrelsen i aften: Hvor mange flygtninge? Skal de unge høres? Og hvad med rådhusplanen?

Kommunalbestyrelsen i aften: Hvor mange flygtninge? Skal de unge høres? Og hvad med rådhusplanen?
Sidste møde før den nye kommunalbestyrelse går på sin første sommerferie finder sted i aften. Dagsordenen er lang, og her og der er der sager, der godt kan strække aftenen ud. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 27. JUN 2022 • 10:59
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. JUN 2022 • 10:59

Opdateret klokken 11.24.

Hele 49 punkter skal kommunalbestyrelsen mandag aften igennem. Før det uofficielle punkt 50, der handler om at ønske hinanden en god sommerferie.

Som altid vil en del blive ekspederet ganske hurtigt uden anstrøg af drama og debat. Men her og der i bunken af sager er der også nogle stykker, der godt kan holde politikernes debatmuskler ved lige nu en uge efter Folkemødet.

Det kunne for eksempel blive nogle af de her:

Skal Ungerådet have høringsret?

Giv Bornholms Ungeråd ret til at blive hørt i alle de af kommunalbestyrelsens sager, der berører de unge.

Det foreslår medlem af kommunalbestyrelsen Heidi Burgedahl (V) ved aftenens møde i kommunalbestyrelsen.

Forslaget vil sandsynligvis kunne samle et flertal. Til en start har Konservative, Socialdemokratiet meldt støtte ud til Venstre-forslaget. De tre partier råder tilsammen over ni af de 12 mandater, som et flertal mindst kræver.

Kristendemokraterne vil derimod tale imod at give Ungerådet den samme høringsret, som loven sikrer for eksempel Ældrerådet.

– Det er lidt for nemt. Jeg tror, det bliver for tungt bureaukratisk, det bliver for svært for os allesammen. Det er meget bedre, at vi har dialogen med dem: Hvad er vigtigst for jer? Og så tager vi fat på, hvad der er vigtigst for dem, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) tidligere på måneden til TV2/ Bornholm.

– Hvem kunne så ikke også få høringsret? DGI? Ældre Sagen? Danske Seniorer og you name it, sagde han også.

Hvor mange flygtninge?

Bornholm skal arbejde for at modtage mellem 20 og 30 flygtninge om året. Det besluttede kommunalbestyrelsen for nu to år siden.

Bornholm er dog kun blevet tildelt fem kvoteflygtninge i år, så normalt ville regionskommunen melde ind til de andre kommuner i Region H, at Bornholm gerne tager imod mellem 15 og 25 flere.

Men: For to uger siden havde Bornholm taget imod 180 ukrainske flygtninge. Det har fået konstitueret kommunaldirektør Trine Dorow til at trykke på bremsen: Hun anbefaler nu politikerne at gøre en undtagelse, se bort fra den vedtagne linje om at modtage mellem 20 og 30 flygtninge om året – og i år kun modtage de fem kvoteflygtninge, som Indenrigsministeriet har tildelt Bornholm.

Bornholm har simpelthen ikke kapacitet til at håndtere flere flygtninge i år end de fem kvoteflygtninge og de mange ukrainere, mener kommunaldirektøren.

Imødese en vis debat: I sidste uge viste mødet i økonomiudvalget, at både Enhedslisten og Venstre vil holde fast i at modtage ekstra flygtninge også i år. Går også for eksempel René Danielsson (DF) ind i debatten i aften, begynder der at være lagt i ovnen til en sag af de længere.

Hvad nu med rådhusplanen?

Et helt nyt rådhus, opført i samarbejde med en eller flere private aktører. Måske på det gamle landsstævne-stadion udenfor Rønne.

Det bliver heller ikke løsningen på den langstrakte sag om at samle flere af kommunens medarbejdere på færre adresser. Det stod klart tidligere på måneden, hvor kommunens administration gjorde klart, at regionskommunen simpelthen ikke råder over de nødvendige penge til projektet.

Men hvad skal der så ske? Sandsynligvis noget betydeligt mindre end både et nyopført superrådhus og den tidligere plan om at samle mest muligt af kommunens administration på tre adresser i Rønne: Ullasvej, Landemærket og Snorrebakken.

Hjemmeplejens team i Allinge ser i øjeblikket ud til at skulle arbejde ud fra Tejn Rådhus. I et nyopført modulbyggeri, som kommunalbestyrelsen skal enten give eller afvise at give bevilge penge til. Det vil ske for lukkede døre, uden at pressen er til stede.

Resten af kabalen kommer først på bordet igen efter sommerferien. Der skal findes lokaler til de medarbejdere i Center for Børn og Familie, der stadig arbejder på den nu solgte Østre Skole i Rønne. Hvem der egentlig skal betale for at flytte Bornholms Museums magasin til Snorrebakken bliver en del af forhandlingerne om næste års kommunebudget. Endelig skal de utætte vinduer i kommunens lokaler på Ullasvej nu skiftes ud.

Ud af Østre Skole, ind igen

Først solgte det tidligere flertal af Socialdemokratiet og Venstre den gamle Østre Skole i Rønne. Nu ser det så ud til, at Bornholms nye flertal vil leje en del af bygningen tilbage og bruge den som daginstitution.

Bornholm har og får netop nu så mange børn i vuggestue- og børnehavealderen, at kommunen svæver i fare for ikke at kunne opfylde pasningsgarantien og dermed overholde loven. Emedsværkets bedste bud på en løsning, der kan skaffe pasning til omkring 50 børn pr. 1. september, er at leje den tidligere daginstitution Vildandens lokaler på Østre Skole tilbage i en periode på tre år.

Dansk Folkeparti stillede sig i sidste uge kritisk over for både prisen på knapt en million kroner til at bygge om og det hastværk, som planen er blevet behandlet med. DF var dog alene om de holdninger, da både børne- og skoleudvalget og økonomiudvalget behandlede sagen i sidste uge, så det tegner umiddelbart til, at Østre Skole snart igen skal huse børn.