Jeppe Kofod om besøg: 'Bornholm er på verdenskortet'

Jeppe Kofod om besøg: 'Bornholm er på verdenskortet'
Der var god stemning mellem de to udenrigsministre under deres besøg på Rønne Havn. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 13. SEP 2022 • 12:58
NYHED | ABONNENT
13. SEP 2022 • 12:58

Bornholm har besøg af den danske og polske udenrigsminister, der på deres tur lægger vejen forbi Rønne Havn, Almegårds Kaserne og Bornholms Lufthavn.

 

Der er prominente gæster på Bornholm i disse dage.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod er på besøg, hvor han mødes med sin polske pendant Zbigniew Rau. Formålet med mødet mellem de to udenrigsministre er et samarbejde om sikkerheds- og energipolitik i Østersøen. Det handler i høj grad om at gøre sig uafhængig af russisk gas set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine.

Første stop på programmet tirsdag var Rønne Havn, der spiller en stor rolle i at opnå målet om at syvdoble mængden af strøm fra havvind frem mod 2030. Og det har stor betydning for Bornholm at have en central plads i det mål, mener Jeppe Kofod.

– Det er fantastisk vigtigt for Bornholm. Det skaber udvikling og arbejdspladser. Ikke kun på Rønne Havn, men også i alle følgevirksomhederne. Det gør, at visionen om Bornholm, som grøn ø i Østersøen, kan blive realiseret, siger den danske udenrigsminister og fortsætter:

– Det er med til at sætte Bornholm på verdenskortet. I forvejen er vi kendt for mange ting på Bornholm, men nu kan vi også blive kendt som grøn energiø herovre. Det bliver noget, der vil tiltrække mennesker fra hele verden, som vil se, hvordan man kan gøre det her i Østersøen og på Bornholm.

Begejstret over turbinerne

Besøget på Rønne Havn bød på en kort præsentation fra havnens direktør Lars Nordahl Lemvigh, der fik fortalt om, hvilken rejse Rønne Havn har været på, og hvor mange gigawatt vindprojektet på havnen i fremtiden kan producere.

Det nuværende projekt kan producere tre gigawatt el fra havvind, hvilket svarer til det samme som to atomkraftværker, og det vil kunne levere strøm til 3,3 millioner danske husstandes elforbrug.

Derefter fik de to ministre lejlighed til at opleve de store turbiner, der danner fundamentet for de nye vindmøller, helt tæt på.

– Jeg oplevede, at de som så mange andre blev begejstrede over at se, hvor store turbinerne egentlig er. Jeg synes, der var en stor tilfredshed med, at Bornholm gør så meget for at være en del af den grønne omstilling, fortæller Lars Nordahl Lemvigh.

Han er glad for, at besøget øger opmærksomheden på de muligheder, der er på Bornholm, og de ting man kan hos Rønne Havn og på Bornholm i det hele taget.

– De politiske ambitioner, der blev udtrykt ved topmødet på Marienborg, kommer fysisk til udtryk ved, at vi får besøg af de to udenrigsministre. På trods af at topmødet ikke fysisk blev holdt her, så kommer der jo politisk det samme ud af det. Vi havde også stor opmærksomhed i de dage her på havnen og på Bornholm, siger direktøren.

Det europæiske topmøde skulle oprindeligt være holdt på Bornholm, men grundet strejken i Bornholms Lufthavn blev det flyttet til Marienborg.

Rønne Havns direktør Lars Nordahl Lemvigh oplevede en begestring over at se turbinerne tæt på. Foto: Jacob Jepsen

 

Vigtigt samarbejde med Polen

Udover at se på store turbiner blev samarbejdet mellem Polen og Danmark også vendt mellem de to udenrigsministre.

– Vores samarbejde med Polen, der jo er naboland til Rusland, er afgørende, fordi polsk og dansk sikkerhed hænger sammen. Vi viser med vores tilstedeværelse her, at vi sikkerhedspolitisk arbejder tæt sammen, siger Jeppe Kofod, der bakkes op af sin polske kollega.

– Det her er fremtiden for europæisk energi og sikkerhed, og jeg er glad for, at begge lande kan bidrage til det. Det er afgørende at kunne være selvforsynende, og det er derfor, at vi gerne vil en del af det her projekt, fortæller den polske udenrigsminister Zbigniew Rau.

Efter besøget på Rønne Havn er turen gået videre til Almegårds Kaserne og et møde med soldaterne, før man slutter i Bornholms Lufthavn for at se nærmere på F16-afvisningsberedskabet, der er etableret i lufthavnen.

– Det er med til at afspejle den udenrigspolitiske virkelighed, vi er i. Vi rykker sammen i Nato i forhold til at forsvare os imod enhver trussel mod vores sikkerhed fra Rusland og Vladimir Putin, siger Jeppe Kofod.