Jeppe Kofod får Polens udenrigsminister på besøg på Bornholm

Jeppe Kofod får Polens udenrigsminister på besøg på Bornholm
Udenrigsminister Jeppe Kofod vil være stedkendt, når han mandag og tirsdag mødes på Bornholm med sin polske kollega. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | 11. SEP 2022 • 13:41
Jakob Marschner
Journalist
NYHED
11. SEP 2022 • 13:41

Almegårds Kaserne, lufthavnen og Rønne Havn bliver omdrejningspunkterne, når udenrigsminister Jeppe Kofod får besøg af sin polske kollega.

Mandag og tirsdag vil den polske udenrigsminister Zbigniew Rau besøge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Bornholm. Det oplyser Udenrigsministeriet søndag.

Omdrejningspunktet for det to dage lange program vil være samarbejdet om sikkerheds- og energipolitik i regionen.

– Det er klart, at Ruslands ulovlige og brutale angreb på Ukraine - og den generelt mere aggressive russiske adfærd - har øget spændingsniveauet i Østersø-regionen. Vi har som allierede en fælles forpligtelse til at bidrage til fred og stabilitet. Derfor er det vigtigt for mig at kunne tage nogle grundige drøftelser med min polske kollega om vores samarbejde om energi og sikkerhed i Østersøen, siger Jeppe Kofod forud for turen.

Under besøget skal de to udenrigsministre blandt andet møde soldaterne på Almegårds Kaserne og se F16-afvisningsberedskabet ved Bornholms Lufthavn. Turen går også til Rønne Havn, som bliver central for udbygningen af vindenergi i Østersøen, efter at Danmark, Tyskland, Polen, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen den 30. august blev enige om at syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen.

– Det bliver stadig tydeligere, at vores fælles sikkerhed ikke udelukkende handler om det rent militære. Energiforsyningen er et centralt element for vores fælles sikkerhed. Derfor spiller Bornholm en vigtig rolle med den netop indgåede Marienborg-erklæring om en betydelig udbygning af havvindenergi i Østersøen. Det potentiale glæder jeg mig til at tale videre om på havnen i Rønne, siger Jeppe Kofod.