Inflation: Så meget kan prisen på frokost stige i børnehusene

Inflation: Så meget kan prisen på frokost stige i børnehusene
15 procent højere pris for børnenes frokost. Det kan fra februar blive virkeligheden for forældrene til børn i både Nyker Børnehus (billedet) og Bornholms andre daginstitutioner. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
29. NOV 2022 • 05:30

Fra 625 kroner til 717 kroner om måneden: Nu betyder inflationen også, at det kan blive dyrere for Bornholms forældre at være tilmeldt madordningen i daginstitutionerne. Forældre vil tage sagen op. DF åbner for at modvirke noget af den højere pris ved at lade maden blive mindre økologisk.

BØRN

Så rykkede inflationen også indenfor døren i Bornholms børnehuse.

Fra 1. februar kan det blive 92 kroner dyrere om måneden for forældre at have et barn i den store hovedpart af daginstitutionerne, der har frokostordning. Prisen på råvarer er steget så meget, at taksten på 625 kroner om måneden ikke længere slår til.

Efter at have regnet på udgifterne foreslår kommunens Center for Børn og Familie, at taksten bliver sat op med 92 kroner om måneden til hvad der så vil blive 717 kroner pr. måned fra februar. Det svarer til lige knapt 15 procent.

Børne- og skoleudvalget behandler sagen på sit møde tirsdag. Kommunalbestyrelsen afgør den endeligt ved sit møde i december.

Inden da vil også forældre til børn i alle de bornholmske daginstitutioner have talt om, hvordan man skal stille sig til, at prisen på frokostordningen står til at stige med næsten 15 procent. Det vil foregå i Forældrebestyrelsen i Dagtilbud, hvor forældregrupperne i alle Bornholms børnehuse har en plads. Forældrebestyrelsen skulle i forvejen mødes onsdag i denne uge.

– Det lyder voldsomt, og jeg tror da, at det er noget, som vi vil snakke om. Det er jo heller ikke fordi det bliver billigere for os at være forældre netop nu, siger Simon Runge Marker, formand for Forældrebestyrelsen i Dagtilbud.

Mindre økologi kan modvirke

Bornholmske forældres månedlige pris for, at deres barn kan få frokost i institutionen bliver som udgangspunkt afgjort af loven. Dagtilbudsloven fortæller, at forældrenes takst skal beregnes efter, hvad det koster at fremstille maden.

Loven fortæller dog også, at kommunalbestyrelsen kan vælge at give tilskud til madordningen i daginstitutionerne. Det har kommunalbestyrelsen indtil nu afgjort ikke at ville gøre på Bornholm.

Også en anden mulighed for at gøre smækket mindre for forældrene bliver lagt frem for børne- og skoleudvalget: Kommunalbestyrelsen kan beslutte at gøre maden billigere at producere.

Det kan for eksempel ske ved at gøre maden mindre økologisk. I september 2015 besluttede kommunalbestyrelsen, at alle kommunens køkkener skal bruge mindst 60 procent økologiske varer. Siden er det gået fint med at prøve at leve op til det mål.

"De bornholmske daginstitutioner med frokostmåltid arbejder målrettet med at inddrage økologiske råvarer i den daglige tilberedning og er rigtig langt i forhold til beslutningen", hedder det i kommunens dokument "Mad og Måltider i Dagtilbud 2023-24".

I lyset af at forældreprisen kan stige, bliver børne- og skoleudvalget nu også stillet over for, at man kan vælge at sætte de økologiske ambitioner ned for at modvirke i hvert fald noget af den højere takst.

"Såfremt en takststigning ikke godkendes, vil kvaliteten i måltidet skulle tilpasses de økonomiske muligheder, så madordningen ikke genererer underskud. Der vil være behov for at genvurdere principperne i Mad og Måltider i Dagtilbud 2023-2024, eksempelvis i forhold til krav om økologi, hvis en mindre takststigning skal være muligt", får børne- og skoleudvalget at vide.

Det kan godt være det rigtige at gøre, mener Dansk Folkeparti.

– Det er super ærgerligt, at forældrenes betaling står til at stige. Men med de prisstigninger, som vi ser på alting, kan jeg bare ikke rigtig se, at det kan undgås, siger medlem af børne- og skoleudvalget Sabine Lyngberg (DF).

– Men vi må se, om vi kan gøre noget, og det er nok ingen hemmelighed, at økologiprocenten er noget, som vi gerne vil se på. I mine øjne er økologi ikke nødvendigvis lige med kvalitet, siger hun.

Forældrene vil generelt gerne med på råd omkring, hvad der skal gøres.

– Vi vil i høj grad gerne i dialog med politikerne. Både om den prisstigning, som det kan ende med, og om hvad man kan gøre for at undgå den eller gøre den mindre, siger Simon Runge Marker.