Det kan for eksempel ske ved at gøre maden mindre økologisk. I september 2015 besluttede kommunalbestyrelsen, at alle kommunens køkkener skal bruge mindst 60 procent økologiske varer. Siden er det gået fint med at prøve at leve op til det mål.
"De bornholmske daginstitutioner med frokostmåltid arbejder målrettet med at inddrage økologiske råvarer i den daglige tilberedning og er rigtig langt i forhold til beslutningen", hedder det i kommunens dokument "Mad og Måltider i Dagtilbud 2023-24".
I lyset af at forældreprisen kan stige, bliver børne- og skoleudvalget nu også stillet over for, at man kan vælge at sætte de økologiske ambitioner ned for at modvirke i hvert fald noget af den højere takst.
"Såfremt en takststigning ikke godkendes, vil kvaliteten i måltidet skulle tilpasses de økonomiske muligheder, så madordningen ikke genererer underskud. Der vil være behov for at genvurdere principperne i Mad og Måltider i Dagtilbud 2023-2024, eksempelvis i forhold til krav om økologi, hvis en mindre takststigning skal være muligt", får børne- og skoleudvalget at vide.