Idé om overnatningsafgift fik en kold skulder på Folkemødet: 'Jeg tror ikke, den har gang på jord'

Idé om overnatningsafgift fik en kold skulder på Folkemødet: 'Jeg tror ikke, den har gang på jord'
Folketingsmedlem Kathrine Olldag fra De Radikale (nummer to fra højre) sendte forslaget om en overnatningsafgift, som man kender fra mange andre europæiske lande, op som en prøveballon under en debat i Turismens Telt på Folkemødet. Foto: Jakob Nørmark.
NYHED | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JUL 2022 • 15:30

En overnatningsafgift blev lanceret som en prøveballon af De Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, på en folkemødedebat med deltagelse af Jacob Trøst (K) og direktør Pernille Kofoed Lydolph. Folketingspolitikeren tvivler på, at der vil være opbakning til at ændre på lovgrundlaget.


En måneds tid før Claus Larsen-Jensen og Socialdemokratiet i en gæsteleder i Tidende lancerede idéen om en overnatningsafgift, var idéen til debat på Folkemødet.

"Er der plads til flere turister på Bornholm?" lød overskriften på debatten.

I panelet stod blandt andet to borgmestre, den nuværende, Jacob Trøst (K), og en forhenværende, Winni Grosbøll (S) samt Destination Bornholms direktør, Pernille Kofoed Lydolph. Midtvejs blev idéen om en turistafgift bragt på bane af De Radikales landdistrikts- og øordfører på Christiansborg, Kathrine Olldag.

– Vi er ved at være et af de få lande, der ikke har en afgift på overnatninger, sagde hun.

Forinden havde panelet diskuteret det paradoks, at det ofte er de kommuner, som tager imod flest turister, der er mest presset økonomisk. Jacob Trøst netop havde nævnt driften af offentlige toiletter og vedligeholdelse af vandrestier, da han var inde på kommunens "afvejning af, hvor de få penge skal bruges".

Turistdirektøren skeptisk

En måde at skabe flere indtægter til trængte kommuner med mange turister kunne være en overnatningsafgift, som en del danskere kender fra ferier sydpå. Kathrine Olldag, der også er sit partis skatteordfører, fortalte, at hun havde drøftet idéen om en turistskat med andre ordførere og lod forstå, at kommunerne ikke ville have mulighed for at indføre en overnatningsafgift uden handling fra Christiansborg.

– Det vil kræve en lovændring, fastslår hun, da Tidende ringede hende op tidligere på ugen.

På Folkemødet blev Jacob Trøst som den første bedt om at forholde sig til idéen.

– Det er ret vigtigt, at det bliver indført i hele Danmark samtidig, for ellers bliver vi sat tilbage, var den konservative borgmesters umiddelbare reaktion.

Direktøren for Feriehusudlejernes Brancheforening, Pia Loft, advarede imod at fordyre rejsen for feriegæsterne.

– Pas på, vi ikke gør det dyrere for turisterne, for så kan det hurtigt gå i den forkerte retning, lød advarslen.

Pernille Kofoed Lydolph var mere diplomatisk i sine formuleringer, men det var samtidig tydeligt, at en overnatningsafgift ikke er en blomst, der gror i Destination Bornholms have.

– Jeg vil være bekymret for, om pengene bliver i turismen, sagde hun om en afgift, der skulle tilfalde kommunen.

– Jeg synes i stedet for, at man skulle arbejde for et fradrag til renovering af feriehuse. Mange af husene er i dag ikke til at være i om vinteren, sagde Pernille Kofoed Lydolph, henvendt til den radikale skatteordfører.

Nedsæt broafgiften over Øresund

I teltet sad flere aktører fra turistbranchen. Fra den ene bænk kom et forslag om at omlægge skattesystemet, så skattebetalingen fra ferieboliger fulgte sommerhusets adresse frem for ejerens eller udlejningsfirmaets. Fra en anden bænk var opfordringen til politikerne at gøre noget ved den turismeskat, der rammer Bornholm: Øresundsbroens høje priser.

Idéen om en omlægning af husstandsbeskatningen lancerede Feriehusudlejernes Brancheforening også i et debatindlæg i Tidende for en uge siden, hvor Claus Larsen-Jensens idé om et turistø-bidrag mødte kritik.

– Det er en meget interessant diskussion. Det er den samme, man har for fleksboliger. Men det er jo ikke noget, som har nogen gang på jord på Christiansborg, siger Claus Larsen-Jensen (S) om skatteforslaget, som Helle Munk Ravnborg kommenterede på Tidendes facebookside:

"Det er faktisk en rigtig god ide, det der med, at indtægter, der er tjent på Bornholm, som for eksempel gennem udlejning af sommerhuse på Bornholm, også beskattes på Bornholm. Det er desværre bare slet ikke sådan, vores skattesystem er indrettet i dag, så det kommer nok til at kræve både tid og kræfter at lave det om, og man kunne da også sagtens forestille sig, at der vil være nogle indflydelsesrige kommuner, som kunne finde på at modarbejde ideen," lød det fra forpersonen for Natur,- miljø- og planudvalget.

Ikke politisk gang på jord

Kathrine Olldag fra Radikale mindede om, at forslaget ikke havde fået en varm modtagelse i Folketinget.

– Du lagde også mærke til, at den blev stemt massivt ned, siger hun i telefonen til Tidendes reporter.

– Så jeg tror ikke, den har politisk gang på jord. Hvis du spørger hotellerne, vil de hellere have nedsat moms som i Tyskland, siger Kathrine Olldag.

Oplysningen om, at det vil kræve en lovændring at indføre en kommunal afgift, som tilfalder kommunekassen, tager de to fortalere fra Socialdemokratiet og Enhedslisten til efterretning.

– Jeg har ikke andre informationer om det. Lige nu er det på idéstadiet. Jeg tænker, at der er flere sommerhuskommuner, som er i samme situation som os, og hvor beskatningen fra turismen ender andre steder, siger Helle Munk Ravnborg (EL).

Både hun og Claus Larsen-Jensen mener, at et frivilligt bidrag kan være muligt at indføre, hvis Destination Bornholm og de vigtigste overnatningsaktører er med på idéen.

– Branchen kan også gå forrest og indføre et frivilligt bidrag. Så tror jeg ikke, at man skal have en accept fra nationalt hold. Det handler om at se på, hvordan vi i fællesskab kan gøre tingene på en anden måde, siger Claus Larsen-Jensen.