Grosbøll: Sidste års valg ligner en unormalitet

Grosbøll: Sidste års valg ligner en unormalitet
NYHED | ABONNENT | 3. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
3. NOV 2022 • 05:30

SF er efter tirsdagens folketingsvalg Bornholms trejdestørste parti, hvilket er et markant anderledes billede end ved det skuffende kommunalvalg sidste år. Man har haft mere held med at slå igennem denne gang, mener spidskandidat.


Folketingsvalget blev et godt et slagsen for Socialistisk Folkeparti både på landsplan og lokalt på Bornholm.

Nationalt er SF det fjerdestørste parti, mens partiet på Bornholm sammen med Danmarksdemokraterne blev det tredjestørste parti med 6,4 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 2,1 procentpoint i forhold til folketingsvalget i 2019.

Dagen derpå er det da også en tilfreds Andreas Grosbøll (SF), som Tidende fanger på telefonen.

– Jeg er i ganske fornuftigt humør i dag. Vi havde satset på cirka seks procent, så det er jo endda lidt ekstra med de 6,4 procent. Det blev selvfølgelig fejret, selvom det var relativt stille og roligt med nogle gode venner, ost- og pølsebord, lidt god vin og en enkelt øl til at slutte af på, fortæller SF's spidskandidat på Bornholm.

Stor forskel på kommunalvalget

Resultatet står i stærk kontrast til resultatet ved kommunalvalget sidste år, hvor SF kun fik 2,9 procent af stemmerne og dermed røg helt ud af kommunalbestyrelsen.

Andreas Grosbøll stillede ikke selv op til kommunalvalget i 2021, men han erkender, at det kan være svært at blive helt klog på, hvor stor opbakningen til SF er på Bornholm.

– Jeg ved ikke, hvad der skete ved det kommunalvalg, men jeg har oplevet, at folk derude er utroligt positive, og der har været positive tilkendegivelser om SF generelt. Man kan måske konstatere, at der har været en eller anden form for unormalitet i kommunalvalget, siger Andreas Grobøll og tilføjer, at man jo også har klaret sig bedre end ved sidste folketingsvalg, og han tror, at SF simpelthen har haft mere held med at igennem på Bornholm denne gang.

SF havde som nævnt ligeledes et godt valg på landsplan, og Andreas Grosbøll mener også, at den effekt har været med til at smitte af lokalt.

– Jeg tænker, at der er noget landspolitisk i det, fordi SF har lagt en linje allerede i 2019 med nogle vigtige pejlemærker, som vi har arbejdet for og fastholdt igennem hele valgperioden. Der er ikke så meget ”pop-up” politik, der lige er kommet midt i valgkampen. Det har mere været det lange træk med velfærdsdagsorden, minimumsnormeringer og klima, hvilket også er nogle af de udfordringer, som vi står med på Bornholm. Det har vi slået på lokalt på, hvilket der åbenbart har været gehør for på Bornholm, fortæller han.

Bevare momentum

I skrivende stund står det endnu ikke klart, hvordan en ny regering kommer til at se ud, og spørgsmålet er om samarbejdet hen over midten bliver aktuelt til trods for, at den røde blok endte med et flertal.

Står det til Andreas Grosbøll, vil det være mest optimalt med en udelukkende rød regering. D

– Det ville da bedre, hvis man kunne blive enige om at danne en rød regering, fordi det vil være nemmere at få vores politik igennem. Men som udgangspunkt handler det om, hvilken politik man kan blive enige om at lave i den her regering, siger SF-politikeren.

Det primære fokus for Andreas Grosbøll er dog, at man fra SF's side på Bornholm kan bevare det momentum, som folketingsvalget har skabt, til også at levere et godt resultat ved næste kommunalvalg om tre år.

– Samtidig skal vi være aktive i den lokale debat. Vi har godt nok ikke nogen stole indenfor lige nu, men så må vi have en lige udenfor, siger Andreas Grosbøll, der tidligere på året blev valgt som formand for SF's partiforening på Bornholm. Han udelukker ikke, at han vil stille op til kommunalvalget, når det en gang kommer.

– Vi skal arbejde på at få stillet et godt hold til kommunalvalget her om tre år, og det kunne jeg sagtens forestille mig, at jeg vil kaste mig over.