Formand er chokeret: Bevilling på flere millioner er aldrig blevet til noget

Formand er chokeret: Bevilling på flere millioner er aldrig blevet til noget
Kan der stadig være skatebaner, hvis der bliver træbådelaug i Remisen? Det er svært at svare på, mener Peter Lund Olsen. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 9. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
9. SEP 2022 • 05:30

Peter Lund Olsen fra Rønne Street Sport var mildest talt overrasket over, at der skal bruges en halv million på at undersøge om træbådelauget kan flytte ind på Remisen.

I 2019 begyndte Peter Lund Olsen at engagere sig i et projekt, der skulle bane vejen for, at gadesporten kunne få en permanent plads i Rønne.

Planen var at få etableret en bane, hvor man kunne skate og et område, hvor unge kunne hænge ud. En midlertidig skatebane blev etableret på Nørrekås i 2021, og snakken om at få lovliggjort og åbnet den gamle remisebygning blev snart til handling.

– I starten af året bliver der afsat 3,2 millioner kroner – herunder også timer, så en medarbejder fra eksempelvis Ungdomshuset eller Gadeplan kan være dernede og håndtere, hvis der er nogle unge med udfordringer, fortæller Peter Lund Olsen, som er formand for Rønne Street Sport.

Men egentlig handling blev det nu ikke til, og det har formanden rykket politikerne for flere gange.

– Jeg har spurgt, om vi ikke snart skulle gøre noget ved det, nu hvor pengene er der. Sidst, jeg talte med dem, var i juli, og da sagde de, at de skulle have et møde her i august om lokalerne. Jeg har ikke hørt noget siden, men det var min helt klare opfattelse, at Remisen skal bruges til fritidsaktiviteter, forklarer han.

Han har undret sig over, at Ungerådet blev blandet ind i bevillingen til Remisen, da han selv har opfattet det som om, pengene var møntet på bygningen og området snarere end på de unge. Derfor har han også gået politikerne på klingen for at forstå, hvad der var op og ned.

– De har sagt, at jeg ikke skal være bekymret. Pengene er møntet på remisebygningen, og de midler, der er afsat til Remisen, bliver på Remisen, fortæller han.

Selv om det var frustrerende at vente, så finder han ro i den melding, og afventer at der skal komme handling bag ordene.

Projektet er gået i stå

Onsdag læser Peter Lund Olsen sig frem til, at der skal bruges to millioner på et ungdomshus i Dams Gård, og at der skal bruges en halv million på at undersøge, om lokalerne i Remisen kan bruges til træbådelauget. Det bekymrer ham.

– Min bekymring er selvfølgelig, at de her penge er blevet flyttet fra Remisen, hvor man aldrig kom i gang med det projekt, der var afsat penge til.

Umiddelbart ser han ikke noget resultat af de penge, der er blevet brugt på bygningen indtil videre.

Peter Lund Olsen forstår ikke, hvordan det kan være så svært at få sat handling på alle de gode intentioner, der er med Remisen. Arkivfoto: Jens Erik Larsen

– Jeg forstår bare ingenting. Først sælger man de her bygninger til skatebanen, nu til bådelauget. Ud af de tre millioner, der blev bevilliget, har man brugt en halv million på at undersøge, hvordan den kan lovliggøres, og nu skal man bruge en halv mere på undersøgelser. Men hvad kommer der ud af det?

Han bliver frustreret over, at den bygning og det område, der var afsat til ungdomsaktiviteter og gadesport, nu pludselig bliver sendt videre i systemet. Han havde ikke selv regnet med, at det skulle være klubhus for skatebanen, men han havde forstået det sådan, at der skulle være et samspil mellem Remisen og skatebanen.

– Der har været et tydeligt behov for sådan et område. Jeg har været til møder i 2019 og 2020 om Nørrekås-projektet, og folk har været himmelråbende lykkelige over, at der er kommet sådan et miljø dernede. Men nu er alle de mennesker skubbet ud over kanten, og hele projektet er gået i stå, ærgrer han sig.

Træbådelauget kan såmænd sagtens blive nogle hyggelige naboer, understreger han. Han er dog i tvivl om, hvorvidt der er for langt imellem de to brugergrupper, der ville bruge henholdsvis skatebanen og træbådelauget, og om samspillet ender i totalt kaos.

– Der er i hvert fald en risiko for store konflikter. Gennemsnitsalderen i træbådelauget er nok omkring 70 år. Det går nok ikke stille af sig, hvis de unge tegner med tusch på deres ting, siger Peter Lund Olsen.

Kan I se det for jer?

Desuden bekymrer det ham, at bådelauget formentlig har brug for åbne porte og mulighed for at transportere bådene ind og ud – og der ligger den midlertidige skatebane i vejen.

– Jeg forstår ikke, at man skal bruge en halv million på at undersøge det. Kan man ikke bare mødes en eftermiddag og sige: "Kan I se det for jer, at man kan tage bådene frem og tilbage gennem portene med skatebanen her foran?". Hvis de nu bruger en halv million på at finde ud af, at det er et godt sted, vil de så bare fjerne skatebanen?

Projektet med den midlertidige skatebane løber indtil udgangen af 2023, men i Rønne Street Sport har de arbejdet for, at det skulle laves om til en permanent løsning.

– Vi har håbet på en støbt bane et sted i indre by, og derfor har vi været med i Nørrekås-projektet, som åbenbart også pludselig er lagt ned. Det ser godt nok svært ud, hvis man skal til at placere skatebanen et nyt sted. Hvor skal vi så være?

Da skateboard er en gadesport er den ikke organiseret på samme måde som en fodboldklub er, og det betyder, at hvis der ikke er en bane, så er der ikke et fællesskab. Det forklarer formanden, som dog ikke forestiller sig, at der er nogen af banens brugere, der går op i kommunebudgettet.

– De unge, der bruger banen, de kommer og går, og hvis banen ikke er her mere, så skater de bare på gaden eller på P-pladsen ved Lidl. De går ikke så meget op i, hvad kommunalbestyrelsen laver, forklarer han.

Han har dog selv mistet lidt af motivationen for at engagere sig efter en tur i det, han kalder "den politiske trædemølle".

– Jeg ved ikke, hvad jeg skal tænke. Som forening og som fritidsaktivitet føler jeg virkelig, at vi har været igennem den politiske trædemølle. Der var afsat millioner, og jeg har ikke set så meget som et pennestrøg af planer for, hvad man ville med det. Jeg er faktisk chokeret, siger han.