Flere værnepligtige kan være på vej til både Rønne og Allinge

Flere værnepligtige kan være på vej til både Rønne og Allinge
Almegårds Kaserne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 30. MAJ 2023 • 09:55
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. MAJ 2023 • 09:55

Peter Juel-Jensen venter, at et nyt forsvarsforlig både vil styrke Almegårds Kaserne og Beredskabsstyrelsen.

Bornholm vil få flere soldater, og der vil komme flere værnepligtige – og ikke kun på Almegårds Kaserne i Rønne, men også på Beredskabsstyrelsen i Allinge.

Det er forventningen hos det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), efter at fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) tirsdag formiddag fremlagde regeringens udspil til et forsvarsforlig, hvor der lægges op til investeringer på cirka 143 milliarder kroner over de kommende 10 år.

Det vigtigste her og nu er dog, at man kommer i mål med det nuværende forlig (2018-2023), mener Peter Juel-Jensen. Heri ligger, at Opklaringsbataljonen på Almegårds Kaserne skal have en ekstra eskadron samt en ekstra deling – i alt cirka 150 flere professionelle soldater.

– Det forudsætter også en opgradering af kasernen, og herunder boligforhold, siger Peter Juel-Jensen.

Flere værnepligtige

I regeringens udspil et nyt forsvarsforlig med virkning fra 2024 tales der om flere soldater, og man derfor vil styrke værnepligten – både med flere værnepligtige og en længere varighed af værnepligten.

– Det giver rigtig god mening, fordi værnepligten er den måde, hvorpå man bedst kan styrke den rekruttering af soldater, der skal til. På Bornholm giver det rigtig god mening, fordi erfaringerne viser, at mange værnepligtige her vælger at fortsætte på HRU-uddannelsen (Hærens reaktionsstyrke-uddannelse) og blive ansat som konstabel, siger Peter Juel-Jensen.

Den bornholmske folketingspolitiker venter derfor, at Almegårds Kaserne fremover vil skulle have flere værnepligtige. I dag får man cirka 130 værnepligtige to gange om året.

Regeringens ambition med forliget er en generel styrkelse af det danske forsvar, og at Danmark senest fra 2030 lever op til Natos målsætning om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar og sikkerhed.

Også et beredskabsforlig

Der var ved torsdag formiddags pressemøde om udspil fokus på forsvaret, men Peter Juel-Jensen gør opmærksom på, at den kommende aftale også er et forlig for den statslige del af beredskabet, og han venter på den front en styrkelse af beredskabskasernen i Allinge – blandt andet på baggrund af Nordstream-sabotagen.

– Jeg regner med, at der kommer flere værnepligtige i Beredskabsstyrelsen i Allinge, siger Peter Juel-Jensen, der også har et håb om, at man vil begynde at ansætte konstabler i Beredskabsstyrelsen.

– Det kan være med til at løfte Bornholm, så vi for eksempel hele tiden er klar til en større olieforurening. Det vil også lette overgangen mellem, at man hjemsender et værnepligtshold, og man får uddannet et nyt hold. Beredskabsstyrelsen trækker tråde over i det kommunale beredskab, hvor vi kan se, at det i øjeblikket er svært for kommunerne at tiltrække de frivillige brandmænd, man har behov for. På den måde vil det også kunne hjælpe at styrke Beredskabsstyrelsen, mener Peter Juel-Jensen.

– Bornholm har genvundet noget af sin gamle betydning, og jeg tror, at forliget vil betyde en øget danske tilstedeværelse med flere skibe i Østersen, hvilken kan få betydning for de maritime enheder her på øen, som overvåger Østersøen.

Peter Juel-Jensen har mere øvelsesvirksomhed på ønskelisten på tværs af Østersøen med henblik på at blive bedre til at hjælpe hinanden med at passe på den den infrastruktur, som ligger på bunden af Østersøen.

Fornuftigt med 10 år

Regeringen lægger op til et 10-årigt rammeforlig, hvor de konkrete initiativer løbende aftales med forligspartierne:

– Jeg har siddet tæt på forsvarsområdet i mange år, hvor vi har lavet fire-fem årige forlig. Med en længere horisont er der vished om, hvordan tingene ser ud, og så er det nemmere både at fastholde og rekruttere. Det er også fornuftigt med hensyn til investeringer. Hvis man for eksempel inviterer en pensionskasse ind for at være med til at sikre gode forhold for flere ansatte på Beredskabsstyrelsen i Allinge, siger Peter Juel-Jensen, der tilføjer, at en langvarig aftale er et signal om, at Danmark er en troværdig partner.