'Det er ikke alle, der tjener på Folkemødet'

'Det er ikke alle, der tjener på Folkemødet'
Frisørhuset holder ligesom Allinges anden frisørsalon lukket under Folkemødet, fordi allingeboerne ikke bestiller tid og har svært ved at komme til. Der er til gengæld travlt ugen før og ugen efter. – Der er mange, der tror, at vi alle laver profit på Folkemødet, men det er ikke rigtigt, siger salonens ejer, Jette Holm Petersen. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 17. JUN 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
17. JUN 2022 • 15:30

Der er også nogle allingeboer, der taber penge på folkefesten i denne uge. Jette Holm Petersen har lukket sin frisørsalon, og Christina Krönlein kommer til at betale for at nedtage og genopstille stillads. Parret så gerne, at arrangørforeningen gjorde mere for at tage hensyn til byens beboere.

 

Ganske få steder i Allinge er der mere stille end sædvanligt. Foran spejlene på byens to frisørsaloner er der mørkt, for de holder begge lukket under Folkemødet.

Jette Holm Petersen fra Frisørhuset på Kirkepladsen har for første gang valgt ikke at holde åbent.

– De lokale kan alligevel ikke komme herned. Stoppestedet er lige udenfor, og lugten fra busserne i tomgang kommer ind i salonen, forklarer frisøren.

Pengene sidder ellers løst i Allinge disse dage. Byens faste restauranter, supermarkeder og tøjbutikker har forrygende travlt, og mange allingeboer kan tjene en ekstra skilling til sommerferien på at leje deres hus ud. En gylden forretning for byen skulle man tro, men fortællingen om Folkemødets lyksaligheder mangler nuancer, mener Christina Krönlein, der bor sammen med Jette Holm Petersen.

– Det er ikke alle, der tjener på, at der er folkemøde. Vi lokale har også udgifter på det, siger Christina Krönlein.

Hun har lagt vejen forbi Tidendes stand på Kampeløkken Havn og kan nævne flere eksempler på, hvordan folkefesten er til gene for helårsbeboerne i Allinge.

Forberedelsen og efterdønningerne af Folkemødet varer flere uger, og festerne begyndte i år allerede tirsdag aften, fortæller parret. Aktiviteten får en del lokale til at fortrække til mere rolige omgivelser.

– Lad være med at sige, at vi tjener kassen på at udleje vores huse, for der er mange, der rejser, fordi de ikke har lyst til at være her, siger Christina Krönlein.

Christina Krönlein (tv.) og Jette Holm Petersen ejer et hus på Søndergade, som de er i gang med at renovere. Tagarbejdet må dog sættes i bero under Folkemødet, fordi stilladset af sikkerhedsgrunde skulle pilles ned. De skal bekoste en genopsætning, når en ny tilladelse er i hus. Foto: Jakob Nørmark



Ned med stillads

Hun er irriteret over, at arrangørerne fra Foreningen Folkemødet ikke gøre mere for at gøre begivenhed spiselig for byens beboere. Et eksempel er trafikken. På trods af en udstedt licens var der ikke nogen ledige pladser på parkeringspladsen, da hun forleden ville parkere tæt på hjemmet. Hun undrer sig også over informationen om, hvornår vejen ned til centrum bliver lukket ved Kirkepladsen. ”Senest torsdag” var meddelelsen, men allerede tidligt onsdag blev vejen spærret, så Christina Krönlein ikke kunne få leveret byggematerialer til det hus i Søndergade, hun er i gang med at renovere.

Sidegaden et stykke væk fra Folkemødets midtpunkt har status som redningsvej, og derfor har hun været nødt til at pille et stillads ned. Fra kommunen mangler hun stadig en tilladelse til at sætte stilladset op igen, og til den opgave får hun også ekstraudgifter til en stilladsarbejder.

Onsdag aften arbejdede hun indtil midnat for at nå så langt som muligt med taget.

– Jeg nåede lige at få ryggen lukket, fortæller hun, da vi er nået frem til huset, hvor vi møder Jette Holm Petersen.

Varer flere uger

Parret er i bund og grund glade for Folkemødets eksistens, og de hører ikke til dem, der rejser væk og udlejer deres hjem. Men de synes samtidig, at den nationale begivenhed trækker store veksler på lokalsamfundet.

– Man får altid skudt i skoene, at det kun varer fire dage, men det er to-tre uger både før og bagefter, siger Jette Holm Petersen, som i år har bemærket, at Folkemødet har fokus på at få flere unge til at deltage.

– Det er første gang, at jeg hører nogen sige ”nu synes jeg, det larmer for meget”, siger frisøren som en kommentar til tirsdagens og onsdagens fester.

Christina Krönlein plejer at deltage i evalueringsmøderne i efteråret. Her er bedømmelserne fra allingeboerne som regel delte. Hun mener, at Foreningen Folkemødet i højere grad kunne lytte til de lokale og tage hensyn til deres forslag.

– Jeg synes, at man skal prøve at inddrage byen meget mere, lyder anbefalingen.