Den varme aftensmad er reddet

Den varme aftensmad er reddet
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 30. NOV 2022 • 10:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. NOV 2022 • 10:30

Den varme aftensmad kom i fare med kommunebudgettet, men nu er der fundet en løsning, så den fortsætter, samtidig med at kommunen stadig sparer de samme penge.


Godt nyt for beboerne i kommunens plejeboliger: Der vil stadig være varm mad om aftenen.

At lægge den varme mad om fra aften til frokost var ellers en del af næste års kommunebudget, da Enhedslisten, Socialdemokratoet og Venstre var blevet enige den 2. september.

Sagen var den, at varm mad til aften kræver køkkenmedarbejdere på arbejde hver dag mellem klokken 10 og 18. De er berettiget til aftentillæg, der bliver udbetalt for arbejdstimer efter klokken 17.

Ved i stedet at servere varm mad til frokost kunne man flytte køkkenpersonalets arbejdstid fra klokken 8 til 16, og vupti ville aftentillægget være sparet for kommunen: 172.000 kroner på årsplan.

Det ville den varme aftensmad dog også, og det blev ikke så vel modtaget, da sagen nåede frem til beboerrådene og familierådene for beboerne i plejeboliger: En del beboere var utilfredse med at skulle miste den varme aftensmad.

Nu viser det sig så, at kommunen faktisk godt kan spare aftentillæggene uden også at måtte droppe den varme aftensmad. Det er muligt at lægge køkkenpersonalets arbejdstid om og spare de samme penge.

– Det kan man åbenbart planlægge sig ud af, og det er jeg da glad for. Jeg synes, at beboerne selv skal have lov at bestemme, hvornår de gerne vil have varm mad, siger socialudvalgets formand René Danielsson (DF).

Hos Bornholms Ældreråd fortæller formand Erik A. Larsen, at rådet har fået "mange henvendelser" fra beboere og pårørende, der var kede af at skulle af med den varme frokost.

– De er særligt kommet fra Nørremøllecentret, hvor der bor mange demente, og hvor mange måske først står op klokken 10.30. På den her måde skulle de så have varm mad til frokost kun halvanden time efter, at de er stået op, siger han.

– Det fører til, at de bliver småtspisende og taber sig og mister energi. At spare 172.000 kroner på at nogle skal spise varm mad halvanden time efter, at de er stået op er ikke i orden. Så det er vi glade for, at de har fået lavet om, siger Erik A. Larsen.