Danmark træner med den amerikanske hær på Bornholm

Danmark træner med den amerikanske hær på Bornholm
Danske F-16 fly over Bornholm. Foto: Mikael Vang
16. MAJ 2022 • 15:37

Danmark træner sammen med den amerikanske hær, når DEFENDER-Europe 22-øvelsen kommer til Bornholm for en kort bemærkning senere på måneden.


En fregat, to F-16 og en kampbataljon er nogle af de danske kapaciteter der indgår, når US Army Europe og Forsvaret gennemfører en øvelse på Bornholm tirsdag den 24. maj. Øvelsen i Danmark er en del af den amerikanskledede DEFENDER-Europe 22, som gennemføres i ni europæiske lande.

Det skriver Forvaret på deres hjemmeside.

Formålet med øvelsen på Bornholm er at træne den fælles dansk-amerikanske planlægning og gennemførelse af en såkaldt HIRAIN, som er en øvelse, hvor der indsættes tropper i en hurtig operation med et transportfly.

Navnet dækker over en særlig disciplin, hvor våbensystemet HIMARS, som er et let, langtrækkende amerikansk raketartillerisystem, flyves ind med et C-17 transportfly, køres ud af flyet og affyres, hvorefter flyet igen forlader Bornholm. Der er kun tale om en simuleret affyring, hvor der ikke skydes. Det er især samspillet med de støttende danske kapaciteter, der vil være i fokus før og under øvelsen.

Ingen øget trussel mod Bornholm

Selve HIRAIN-øvelsen vil foregå i Rønne Lufthavn, mens danske kapaciteter fra alle tre værn og Hjemmeværnet/Marinehjemmeværnet samtidig yder operativ støtte. Det betyder blandt andet, at bornholmerne over et par dage vil se øget militær tilstedeværelse, når en kampbataljon fra Den Kongelige Livgarde træner flytning af styrker til Bornholm for at forstærke øen militært.

– To af Flyvevåbnets F-16 vil eskortere det store amerikanske transportfly helt ind til landing i Rønne, og i farvandet ud for Bornholm ligger fregatten Niels Juul klar til at træne måludpegning og forsvar af luftrummet over øen i tæt samarbejde med Air Control Wing i Karup, står der videre på Forsvarets hjemmeside.

Øvelsen har været under planlægning i mere end et år, og den er ikke udtryk for, at der er en øget militær trussel mod Bornholm eller resten af Danmark - ligesom den heller ikke har sammenhæng til den nuværende sikkerhedspolitiske situation.

– Den nuværende situation har dog bekræftet nødvendigheden af en stærk og sammenhængende alliance. Derfor er det vigtigt, at Danmark og USA træner sammen, afslutter Forsvaret.