Danmark beder Rusland forklare sin krænkelse af luftrum

Danmark beder Rusland forklare sin krænkelse af luftrum
Dette russiske militærfly af typen Antonov AN-30 krænkede fredag både dansk og svensk luftrum. Nu kræver den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en forklaring. Foto: Försvarsmakten
2. MAJ 2022 • 18:48
Af:
Ritzau

 

Det er en alvorlig markering at indkalde et andet lands ambassadør til samtale, siger udenrigsanalytiker.

Udenrigsministeriet har bedt Rusland om en forklaring på, hvorfor et russisk fly af typen Antonov 30 krænkede dansk luftrum fredag.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, efter at den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, har været til samtale med ministeriets politiske direktør.

- Det er udtryk for en fuldstændig uacceptabel tilsidesættelse af den internationale regelbog at krænke dansk luftrum, udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

- Det har den russiske ambassadør fået at vide i dag i klokkeklare vendinger.

Jeppe Kofod selv er mandag i Ukraines hovedstad, Kyiv, for at genåbne den danske ambassade, der blev midlertidigt lukket i februar, da Rusland indledte sit angreb.

- Det hører ingen steder hjemme uretmæssigt at flyve ind i hinandens luftrum på den måde. Vi har bedt Rusland om at komme med en forklaring, udtaler han.

Selv om det er et almindeligt diplomatisk værktøj at indkalde et andet lands ambassadør til samtale, er det en klar - og alvorlig - markering, siger Kim B. Olsen.

Han er analytiker af udenrigspolitik og diplomati hos Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

Kim B. Olsen kalder sådan en samtale det første eskalationstrin i en offentlig, diplomatisk kommunikation.

- Der foregår diplomatiske kontakter hele tiden. Hvis man gerne vil aflevere et budskab, kan man jo bare ringe, siger han.

- Så det at indkalde en ambassadør så officielt signalerer både til ens hjemlige offentlighed og modtagerlandets offentlighed, at man har en sag, som man er utilfreds med.

Det russiske fly befandt sig øst for Bornholm. Det var meget kortvarigt i dansk luftrum, oplyste Forsvarets Operationscenter lørdag til Ritzau.

Det fik danske F16-jagerfly på vingerne som led i det såkaldte afvisningsberedskab. De fik afvist det russiske fly. Det forlod derefter dansk luftrum.

Flyet befandt sig kortvarigt også i svensk luftrum. Det er uvist, hvorvidt der var tale om en bevidst krænkelse eller ej.