Bornholm går glip af frihed for jobcentret

Bornholm går glip af frihed for jobcentret
Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 12. SEP 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. SEP 2022 • 05:30

Fire andre kommuner end Bornholm blev udvalgt til at måtte se væk fra love og regler i Jobcentret. Bornholm prøver nu at få frihed i ældreplejen i stedet.

 

Bornholm kommer ikke mellem de fire kommuner, der fra juni næste år får næsten frie hænder til at indrette deres jobindsats, som de vil. Og se væk fra love og regler, hvis de vil.

De fire udvalgte kommuner bliver i stedet Hillerød, Greve, Silkeborg og Aabenraa.

– Det er ærgerligt, for jeg havde set nogle gode muligheder for at lave en bornholmermodel på beskæftigelsesområdet, siger borgmester Jacob Trøst (K).

– Vi har et godt Jobcenter, men det er også meget begrænset af alle de regler, der er. Jeg tror, at det havde været en fordel for alle parter, hvis vi måtte sætte os ud over de fleste af lovkravene. Det tror jeg ville være en fordel for alle parter: For de ledige, for virksomhederne og for vores ansatte, siger han.

Bornholm vil nu lægge billet ind på at blive frikommune på et af de tre andre felter, hvor nogle kommuner også vil få lov. Det handler om ældreplejen, skolerne og daginstitutionerne.

– Vi søger dem alle tre, og det gør vi i prioriteret rækkefølge, så vi helst vil have frikommunestatus med ældre, dernæst med skolerne og dagtilbuddene, siger Jacob Trøst.

Også viceborgmester Morten Riis (EL) havde gerne set, at Bornholm havde fået lov at gå udenom love og regler på beskæftigelsesområdet.

– Det synes jeg er ærgerligt. Jeg synes, at vi havde nogle gode muligheder for at lave frikommuneforsøg med beskæftigelsesområdet. Men der var mange kommuner, der søgte, så det var nok også noget af et nåleøje at komme igennem, siger Morten Riis, der også står bag nu at lade frihed i ældreplejen stå øverst på regionskommunens ønskeliste.

– Jeg tænker, at det så bliver på ældreområdet, at vi skal prøve at blive frikommune, siger han.