Borgmesteren undrede sig under valgkampen – nu kan stillingen alligevel blive sparet væk

NYHED | ABONNENT | 9. JUN 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. JUN 2022 • 15:30

Da budgettet blev genåbnet i januar, besluttede det nye flertal at ansætte en fundraiser, der kan hjælpe kommunen og foreninger med at søge fonde. Inden fundraiseren er blevet ansat, er en afskaffelse af funktionen med på kommunens sparekatalog. Til gengæld kan det komme på tale at ansætte en økonomisk controller, som ventes at kunne tjene sin egen løn hjem to gange.

 

Alle politiske udvalg har indtil videre fordelt kommunens samlede spareopgave på 47 millioner kroner imellem sig ud fra et princip om proportionalitet. Økonomi- og klimaudvalget – et af de mindste områder – skal anvise spareforslag for 2,77 millioner kroner i 2023, og forslagene blev onsdag debatteret i udvalget.

Den største enkeltbesparelse opnås, på overfladen, ved at undlade at ansætte en fundraiser. Beslutningen om at oprette en central fundraiser-funktion, der for et par år siden blev sparet væk, blev truffet af det nye politiske flertal i januar, og medarbejderen er ikke fundet endnu. Fundraiseren skal hjælpe både regionskommunens egne centre og foreninger i lokalsamfundene med at skrive ansøgninger til fonde. Hvis politikerne under budgetforhandlingerne vælger at udløse besparelsen, vil denne eksterne hjælp ikke kunne tilbydes – til gengæld forventer kommunen at kunne spare 660.000 kroner om året.

På grund af usikkerheden om fundraiser-positionen er rekruteringsprocessen sat i bero.

Konservativ mærkesag

Jacob Trøst (K) undrede sig i valgkampen over fraværet af en fundraiser.

"Apropos investeringer: hvorfor har BRK ikke en fundraiser ansat? Det er en funktion, der kan skaffe beløb i millionklassen, til glæde for alle, der mangler penge til projekter. Der findes 12.500 fonde og 3.500 puljer, hvor man kan søge penge. De største fonde bevilger op mod en milliard kroner om året! Lad os ikke sidde på hænderne; vi skal have mindst én medarbejder, der bruger alle sine vågne timer på at søge fondsmidler," skrev den senere borgmester i et debatindlæg .

De fleste andre forslag i sparekataloget påvirker ikke antallet af medarbejdere direkte. Det foreslås blandt andet at nedlægge en pulje til udstyr til hjemmearbejdspladser og udskifte pc'er hvert sjette år. I dag er computerne beregnet til at holde fem år for alle i administrationen og fire år for de folkevalgte i kommunalbestyrelsen.

Der kan også findes penge ved at benytte andre software-programmer, skære budgettet til kommunalbestyrelsen med en kvart million kroner, mens tilskuddet til Foreningen Folkemødet, der i år ligger på 1,67 millioner kroner, kan blive nedsat med 76.000 kroner.

– Vi har i økonomi- og klimaudvalget lagt os i selen for at finde besparelser, hvor vi undgår personalenedskæringer, siger Jacob Trøst, der som borgmester besidder posten som udvalgets formand, til Tidende.

Investering i økonomistyring

I et enkelt tilfælde foreslår administrationen at spare penge ved at ansætte flere medarbejdere. "Investeringstilgang" står der med store bogstaver ud for forslaget om at hyre en økonomisk controller.

Det anslås, at en ekstra, centralt placeret økonomiansvarlig medarbejder kan tjene sin egen løn og yderligere en halv million kroner hjem ved at holde opsyn med indkøb, refusioner mellem kommuner, frister i sygefraværssager og lignende. Disse opgaver løses i dag i de enkelte centre, men presset fra andre opgaver betyder ifølge administrationen, at det vil være en god forretning at gøre en øget indsats i økonomiafdelingen og tilføje et ekstra årsværk til en værdi af 480.000 kroner.

 

 

Fakta

Økonomi- og klimaudvalgets spareramme er på 2,77 millioner kroner i 2023 og 3,92 millioner kroner i 2024.

Administrationen har udarbejdet 18 spareforslag, der godt og vel opfylder sparerammen, inden for de fem ansvarsområder økonomi og personale, administration, IT og digitalisering, Folkemødet og politikere.

De største spareforslag er:

Nedlæggelse af central fundraiserfunktion: 660.000 kroner om året

Intern pulje til længerevarende sygdom reduceres med 20 procent: 608.000 kroner

Udvidelse af levetid på administrative PC'er: 475.000 kroner

Udskiftning af it-programmet CapaSystems Software: 214.000-350.000 kroner

Reduktion af kommunalbestyrelsens budget: 180.000-255.000 kroner