Andreas Grosbøll afviser at have fået mundkurv på

Andreas Grosbøll afviser at have fået mundkurv på
Andreas Grosbøll synes, det kan være en god idé for SF at indgå i en bred regering, men han foretrækker, at den bliver rød. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 25. NOV 2022 • 10:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. NOV 2022 • 10:30

SF's folketingskandidat på Bornholm afviser, at baglandet i SF har fået mundkurv på af partiledelsen, og han er ikke selv bange for at give sin mening til kende, om partiet skal indgå i en bred regering.

Mens Alternativet, Enhedslisten og Nye Borgerlige er sat uden for regeringsforhandlingerne, overvejer SF stadig at indgå i eller give opbakning til en bred regering med eksempelvis Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Dog er der dele af baglandet, som mener, det vil være en dårlig idé, viser en rundspørge TV 2 har lavet. 

Nu er det dog begrænset, hvor meget baglandet ønsker at sige til pressen, for torsdag blev der sendt en mail ud fra partitoppen, som havde fået nys om TV 2's rundringning. Efterfølgende har flere meldt afbud til interviews med tv-stationen.

SF Bornholms formand og spidskandidat har også modtaget mailen, men han afviser, at baglandet har fået mundkurv på.

– Nej, det tror jeg er dumt at give SF'ere en mundkurv på. Det kan have den modsatte effekt, siger han og afslører, hvad der står i mailen.

– Der står bare, at der ikke er så meget at sige i øjeblikket, for der er ikke noget konkret endnu at sige om regeringsforhandlingerne.

Støtter bred regering, men...

Andreas Grosbøll virker da heller ikke til at have fået mundkurv på, for han vil gerne fortælle, hvad han mener om en eventuel bred regering med SF's deltagelse.

– Det er da klart, at den bedste idé ville være, at vi kunne lave en rød regering, men hvis der ikke rigtig er andre end os, som er med på den idé, så må man jo ligesom sondere terrænet og finde ud af, hvad der er muligheder for. Og så handler det om, hvad det er for en politik, der kan skrues sammen, siger Andreas Grosbøll.

Du vil ikke se noget galt med, at SF gik i regering med Venstre eller Moderaterne?

– Det er jo ikke det fedeste, men vi er gået til valg på at få så meget af vores politik igennem, så hvis det bliver vurderet af partitoppen, at det er den vej, vi kan få mest for mandaterne, så synes jeg, at man skal gøre det.

Nu er du venlig at sige nogle ord til mig, men hvad tænker du kan være årsagen til, at der er andre af dine kollegaer i landet, som ikke vil sige mere lige nu til medierne?

– Det skal jeg ikke kunne sige. De kan have læst mailen anderledes end mig, men umiddelbart har jeg den politik, at jeg synes, vi på Bornholm har en god aftale om, at vi står til rådighed for medierne, når I har noget. Vi har jo en ret tæt journalistdækning herover, når vi både har en radiostation, en tv-station og en avis, og det synes jeg styrker vores lokale demokrati, og derfor er det også min politik, at jeg stiller op, hvis I har spørgsmål.

Historien skræmmer ikke

SF indgik for første gang i historien i en regering efter valget i 2011. Regeringen bestod også af Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre, og det endte med, at SF endte i en total nedsmeltning og måtte trække sig ud af regeringssamarbejdet.

Andreas Grosbøll mener dog, at SF er mere klar til at indgå i en regering denne gang.

– Jeg tænker, at der var meget, der gik galt ved den sidste regeringsdannelse. Blandt andet at man gik til valg på et S-SF-samarbejde, og da valget var gjort op, så var der ligesom nødt til at være en radikal mellemregning, og det gjorde, at SF blev kørt ud på et sidespor.

– Jeg tror måske heller ikke, at partiet var modent til et regeringssamarbejde på det tidspunkt. Det tænker jeg, at vi er nu. Det er jo ikke danmarkshistorisk, at et parti, der for første gang kommer i regering, kommer lidt forpjusket ud af det.

– Man kunne i bagklogskabens lys sige, at SF ikke burde være gået i regering dengang, men lige netop på grund af den erfaring står man med et andet perspektiv nu, siger han.

Dog mener han ikke, at SF skal gå i regering for enhver pris.

– Hvis vi ikke kan se os i det regeringssamarbejde, der kommer, så skal vi hellere stå uden for, og så må vi forhandle fra sag til sag. Det er den vurdering, der må ligge til grund for, om vi går i regering eller ej.