Trods 'respektløs' genåbningsplan: 'Det er vigtigt, for hver en dag tæller'

Trods 'respektløs' genåbningsplan: 'Det er vigtigt, for hver en dag tæller'
Kim Pedersen i Ølstauan i Allinge. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 16. APR 2021 • 11:32
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
16. APR 2021 • 11:32

GENÅBNING

Restauranter, barer og caféer her på øen kan fra på onsdag den 21. april slå dørene op og invitere folk til bords – både indenfor – med coronapas – og udendørs uden et pas.

En nyhed, der glæder Kim Pedersen, der sammen med sin kone Aase Pedersen ejer Ølstauan i Allinge:

– Vi er selvfølgelig jublende lykkelige over at få lov til at åbne før, siger han.

Men der er et men, og det handler om tiden.

– Vi bliver ikke klar til på onsdag. Midt i glæden over at kunne åbne, så synes jeg, at politikerne har behandlet hele branchen respektløst ved at sige, at vi må åbne om fem dage. Der havde den gyldne middelvej klædt politikerne, fordi nu er det alle vores leverandører, der ikke kan levere varen. Det virker som om, man ikke har nogen forståelse for, hvad hulen der egentlig foregår.

Den, ifølge Kim Pedersen, sene udmelding fra politikerne om en større genåbning af blandt andet restauranter, barer og værtshuse påvirker også Ølstauans første åbningsdag, fortæller han.

– Vi åbner den 23. for vi kan ikke nå det før. Vi skal nå at have alle madvarerne hjem, for øl, det har vi og lokalerne er klar. Men en væsentlig del af vores forretning, det er jo mad, og der skal vi have nogle dage til at få kølerummet fyldt op, inden vi kan begynde at servere.

At der i går – og så endda på ølstuens to års fødselsdag – skulle lande en ny genåbningsaftale, kom som noget af en overraskelse for Kim Pedersen.

– Det havde jeg ikke set komme. Jeg havde måske håbet, at man havde flyttet det en uges tid frem. Men jeg havde ikke set, at vi havde mindre end en uge til at lukke hele gøgemøget op.

Kaldt personale ind

Da nyheden om den nye genåbningsplan nåede ind til Kim og Aase Pedersen til morgen, blev dagens planer straks ændret, fortæller Kim Pedersen:

– Vi sad og læste det til morgen. Jeg var egentlig bare stået tidligt op, fordi min bedre halvdel skulle en tur til København, men den tur blev hurtig aflyst, da vi så den nye genåbningsplan.

– Der gik pludselig planlægning i det hele.

Derfor fik parret hurtigt skrevet ud til de fem hjemsendte ansatte, der tæller kokke og tjerere, om de kunne møde ind. Gerne nu.

– Vi har kaldt personale ind med få timers varsel. Lige nu sidder vi og prøver at planlægge så meget, som vi overhovedet kan, fortæller Kim Pedersen, der er glad og stolt over at have ansatte, der er klar til at troppe op med så kort varsel.

– Jeg synes, det siger meget, at vi sender en besked ud til dem i morges, og alle sidder her nu – lidt i ti. Alle glæder sig bare til at komme i gang.

Telefonen kimer uafbrudt

Selvom nyheden kommer som både en overraskelse og en – for parret – umulig opgave at nå at løse til på onsdag, så er Kim Pedersen glad for at det sker snart, og glæder sig til at få liv i restauranten igen.

– Vi glæder os virkelig til at kunne nusse om vores gæster og se dem igen. Og vi har allerede et hav af bestillinger til de første dage. Telefonen kimer uafbrudt, fortæller Kim Pedersen med glæde i stemmen over, at gæsterne om ikke andet er klar til at få serveret retter og drikkelse om ganske snart.

– Der er rigtig mange, der har sagt til os, at 'uanset hvilken dag I åbner, så skal vi have et bord'. Det er jo meget sjovt, siger han.

– Nu skal vi bare ringe tilbage til dem og sikre os, at de rent faktisk kan den dag. Vi skal nok få nok at lave fra første minut, vi åbner, og så tror jeg, at jeg vil stille mig ude på trappen med et lille flag, ler Kim Pedersen og glæder sig over at pengene snart tikker ind fra bestillinger og ikke fra hjælpepakker.

Derfor er det også økonomisk positivt, at restauranten kan åbne om en uge, siger han:

– Det er vigtigt, for hver dag tæller jo, og vi har snart gået i fem måneder, hvor vi har været lukket ned uden indtægt – selvom hjælpepakkerne er en hjælp, men det er de kun et stykke hen af vejen. Så det er da vigtigt at komme i gang.