Skibakken holder coronalukket

Skibakken holder coronalukket
Skiliften står stille på skibakken, hvor der med en vinterferie lige om hjørnet kunne have været liv og glade dage. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 5. FEB 2021 • 15:10
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
5. FEB 2021 • 15:10

VINTER

Vi har fået lidt sne, og frostvejret har bidt sig fast. Men skibakken i Østerlars er lukket, og selv om vejrudsigten melder om fortsat vinter i de kommende dage, bliver den ikke åbnet.

Regeringens forlængelse af coronarestriktionerne februar måned ud gør det ikke muligt at åbne. I Bornholms Skivenner ærgrer man sig. For vejret netop nu giver de optimale betingelser for at lave mere sne til bakken, og med en vinterferie lige om hjørnet, kunne der blive et vældigt liv på skibakken.

Op ad bakke

Jesper Jørn Jensen er formand for Bornholms Skivenner, og han siger, at restriktionerne gør det umuligt at åbne skibakken:

– En liftkø betegnes som en forsamling, og hvis man læser coronareglerne om udendørs idræt, må der højst være fem, og man må ikke skifte mellem grupperne.

– Vi kan godt se, at nu hvor folk ikke kan rejse til udlandet for at stå på ski, ville der komme et par hundrede mennesker om dagen, hvis vi gjorde skibakken klar. Det kan vi simpelthen ikke styre. Vi har jo ansvaret for, at det afvikles på en forsvarlig måde, og det ville være for meget op ad bakke.

Jesper Jørn Jensen siger, at man i Bornholms Skivenner har lænet sig op ad Roskilde Skiklub, som har det noget større Hedeland Skicenter. Her er vurderingen, at det er umuligt at leve op til restriktionerne.

– Begynder vi først at bruge tid og penge på at lave sne, og politiet så kommer på første åbningsdag og siger, at det går ikke, så er det hele spildt, siger Jesper Jørn Jensen.

Det gode år 2018

Udsigten for skivennerne er dermed, at man får den tredje vinter i træk uden aktivitet på skibakken.

Da man senest havde åbent, i 2018, havde man til gengæld den næsthøjeste omsætning nogensinde.

– Folk husker den berømte vinter med den megen sne i julen 2010 som den værste vinter i mange år, men der havde vi en mindre omsætning end i 2018, siger Jesper Jørn Jensen.

2018 endte med at blive så god en sæson, fordi der kom sne og kulde i slutningen af marts og begyndelsen af april. Det faldt sammen med påsken, så påsketurister også fandt vej til skibakken.

– Nu har vi haft to dårlige år vejrmæssigt, og så kommer det tredje år med supervejr, og så må vi ikke åbne. Det er surt. Men jeg synes, det er en god pointe, at det faktisk ikke er længere siden end 2018, at vi havde et godt år. Lige så snart vi har nogle milde vintre, så griber panikken om sig, og man siger "det er den globale opvarmning, og vi får aldrig skibakken åbnet igen". Sådan er det jo ikke. Vi kunne have haft åbent nu, siger skivennernes formand.

Ikke så optimistisk

– Med de frostgrader, vi har nu, kunne vi hurtigt have lavet noget sne. Hvis der ikke havde været corona, var vi også startet lige så snart, vi havde haft nogle nætter med frost, og havde lavet sne til bunke. Det har vi tidligere gjort med succes, så vi var klar til at åbne.

Jesper Jørn Jensen er ikke så optimistisk med hensyn til at få åbnet skibakken senere på vinteren/foråret. Men siger, at man vil revurdere situationen til den 1. marts, når de nuværende restriktioner udløber. En åbning til den tid vil kræve, at det kan lade sig gøre coronamæssigt – og så selvfølgelig, at det stadig er vinter til den tid.

Stor interesse for langrend

– Vi har til gengæld fine langrendsløjper, og vi oplever stor interesse for dem, siger Jesper Jørn Jensen fra Bornholms Skivenner, som ikke har kunnet åbne skibakken i Østerlars.

De første løjper blev lavet i Almindingen i mandags, og op til weekenden er der blevet lavet yderligere spor til langrend.

– Det er et kæmpe arbejde, som Leo Skovgaard udfører, siger Jesper Jørn Jensen om multisportsmanden, der også er indstillet til Bornholms Tidendes Seniorpris.

– Nogle af dem, der gerne ville have løbet på skibakken, tager ud på langrend i stedet for, og så kommer også alle de bornholmere, der plejer at tage til Norge eller Sverige for at løbe langrend. Der er generelt mange flere mennesker i naturen end tidligere, og det er fint. Bare man tager hensyn til hinanden, og det er jo kun kort tid, at vi har sne, siger Jesper Jørn Johnsen, der opfordrer til, at man hjælper med at passe på langrendssporene.