Middelaldercenter åbner sæson med gratis entré og krav om coronapas

Middelaldercenter åbner sæson med gratis entré og krav om coronapas
Bornholms Middelaldercenter har kunne holde udendørsområdet åbent i påsken, og med den nye genåbningsaftale er de også sikre på at kunne åbne deres udstillinger indendøre. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 18. APR 2021 • 12:03
| ABONNENT
18. APR 2021 • 12:03

KULTUR

Hos Bornholms Middelaldercenter er man snart klar til en ny sæson.

1. maj åbner det store frilandsmuseum i Østerlars med gratis entré for alle besøgende på åbningsdagen.

Det fortæller Jane Lindedam, der er direktør for Bornholms Middelaldercenter.

– Vi gør entréen gratis på åbningsdagen, fordi vi også er et tilbud for bornholmerne, og de skal huskes. Og så fordi det er en festdag, der skal fejres. Vi har plads til mere end 10.000 gæster med det areal, vi har, så der er ikke noget med, at man skal vente eller booke sig ind i et bestemt tidsslot, siger hun.


Jane Lindedam er direktør for Bornholms Middelaldercenter, der åbner for en ny sæson 1. maj. Foto: Berit Hvassum


Åbner både inde og ude

Fredag vågnede mange danskere til nyheden om, at restauranter og barer kan åbne før end planlagt, og at forsamlingsantallet gradvist bliver højere både inde og ude henover foråret.

Det glæder Jane Lindedam, men det gør ikke den store forskel for Bornholms Middelaldercenter.

– Vi havde planlagt at åbne 1. maj, og det ændrer den udmelding ikke på. Der, hvor det måske gør en forskel, er i forhold til vores indendørsudstillinger, fordi vi nu med den her aftale er helt sikre på, at vi må lukke folk ind. I påsken havde vi kun åbent for vores aktiviteter udenfor, men det var nu også fint nok, for meget af museet er alligevel udendørs, siger hun.

Ifølge direktøren var Bornholms Middelaldercenter alligevel godt besøgt, selvom gæsterne ikke kunne komme ind og se udstillingerne indendøre.

– Vi kunne have frygtet, at folk ville blive væk, hvis det blev en kold påske, men det viste sig ikke at være tilfældet. Selv på de kolde dage var der fint med besøg. Det er faktisk lidt sjovt, fordi vores akilleshæl førhen har været, at folk betragtede os mest som et udendørssted, men den akilleshæl er vores force nu. Folk besøger os, netop fordi de kan opleve noget og samtidig være udenfor, fortæller Jane Lindedam.

Nye udstillinger står klar

Hun glæder sig nu også til, at Bornholms Middelaldercenter kan åbne for de udstillinger, de har indenfor, og hun vil gerne løfte let på sløret for, hvad middelaldercentret byder på i den nye sæson.

– Det havde været ærgerligt, hvis folk kun kunne kigge ind ad vinduerne til vores museumsbygning, så vi er rigtig glade for visheden om, at vi må åbne den. Når vi åbner 1. maj er det med en ny udstilling om sørøvere i Østersøen og en ny oplevelsesudstilling, som vi glæder os meget til at vise frem. Derudover kommer der en digitalisering af en sørøvermission rundt på øen, siger hun.

Jane Lindedam mangler dog stadig information om, hvad kravene for udstillingen indendøre bliver.

– Vi afventer besked omkring mundbind, men det bliver formentlig sådan, at alle over 12 år skal have mundbind på indenfor. Så er arealkravene også lidt pudsige lige nu. De siger, at der skal være 7,25 kvadratmeter pr. gæst for kultur- og oplevelsesinstitutioner som os, og det er mere end i foråret, hvor det var fire kvardratmeter. Det er ret restriktivt og giver ikke så meget mening, når alle gæster alligevel skal vise coronapas for at komme ind. Men jeg ved, at vores brancheorganisation arbejder på, at lovteksterne bliver tilpasset, og indtil da må vi bare vente og lade færre komme ind i udstillingsbygningen af gangen, siger Jane Lindedam.

Coronapas for guider og gæster

Gæsterne på Bornholms Middelaldercenter skal kunne fremvise et coronapas, der enten viser en negativ coronatest eller at man er færdigvaccineret mod corona.

Ifølge Jane Lindedam bliver det også et krav for de ansatte på Bornholms Middelaldercenter.

– Vi overimplementerer retningslinjerne, så vores ansatte også lever op til de samme krav som vores gæster. Det gør vi for at tilbyde ekstra sikkerhed, så de guider, der går rundt mellem gæsterne også er testet, siger hun.

Ændringen af forsamlingsantallet betyder ifølge direktøren også, at der fremover også kan være flere mennesker på middelaldercentrets guidede ture på Hammershus og rundvisningerne på frilandsmuseet i Østerlars.