Susan formidler livsglæde og hjælper andre til at tage et ansvar

Susan formidler livsglæde og hjælper andre til at tage et ansvar
Susan Kuhre Gram arbejder med 3P, der står for tre principper - tanke, bevidsthed og sind. Kort fortalt handler det om, at man som menneske skal forstå, at det er vores tanker og følelser, der bestemmer vores adfærd. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 28. JUL 2022 • 07:30

I et liv, der har budt på flere depressioner, har Susan Kuhre Gram altid søgt efter løsninger. For tre år siden fandt hun noget, der forandrede hendes liv. I dag udbyder hun en uddannelse, så andre kan få samme oplevelse.

Hvor er du vokset op?

– Jeg er svanekepige. Efter nogle år væk kom jeg tilbage til Bornholm for snart 25 år siden.

Og hvad har du beskæftiget dig med de seneste år?

– Jeg er oprindeligt uddannet socialrådgiver og har arbejdet for BUPL i de sidste mange år, og samtidig har jeg haft min egen virksomhed ved siden af.

Hvad laver du i BUPL?

– Jeg coacher medlemmerne. Jeg har også lidt administrativt arbejde, men det er især coaching, jeg arbejder med.

Og så har du en virksomhed?

– Ja, jeg driver Homebase Coaching Center, hvor jeg udbyder uddannelse, foredrag og en-til-en-coaching.

Du arbejder med det der kaldes 3P. Hvad er det?

– 3P står egentlig for tre principper - tanke, bevidsthed og sind. Og kort sagt, så handler det om, at man som menneske skal forstå, at det er vores tanker og følelser, der bestemmer vores adfærd. De fleste mennesker er ikke bevidste om de tanker og følelser, de går rundt med, og derfor ender mange med at blive stressede, at få diverse fysiske diagnoser, som også kan sætte sig psykisk. Det hele hænger jo sammen i kroppen. Så med de tre prinicpper lærer man at blive bevidst og skabe en forandring i sit eget liv. Og det kan eliminere stress.

Hvordan kan det hjælpe på stress?

– Når man lærer, hvordan vores tanker og følelser fungerer, så vil man ikke længere være i en stresstilstand. Man når at stoppe det, at blive bevidst om det, inden det sker. Og når man så har den forståelse, så kan det puttes ind i alle aspekter i ens liv.

Hvad er forskellen mellem at gå til dig som coach og så gå til en psykolog?

– Hvis man for eksempel har et problem i sit liv, så kan man gå til en coach med det, og så kan man få det løst. Men så går der et par måneder, og så får man et andet problem, der skal løses. Med 3P er det lidt anderledes. Her får man en helhedsforståelse, der gør, at man når at stoppe ens tanker, inden problemerne opstår.

– Når man går til en psykolog, så går de ofte tilbage i tiden for at finde ud af, hvor det er gået galt. Men det er slet ikke det, det handler om. Vi er her lige nu, så hvordan tackler man sine tanker og følelser fremadrettet. Og det er en ret ny tilgang, end det vi har i den gængse psykologi. Men fortid er fortid, det kan vi ikke ændre på. Så med 3P lærer man at frigive en masse ting, som måske har ligget og ulmet i mange år, og som har bygget sig op til en stresstilstand.

Så du kan lære dine klienter at styre deres tanker?

– I hvert fald at forstå dem. Vi kan ikke rigtig kontrollere, hvad vi tænker. De fleste har sikkert på et tidspunkt tænkt, at nu røver jeg en bank. Det er en tanke, vi ikke kan styre, men vi handler jo ikke på den. Så vi kan ikke kontrollere vores tanker, men vi kan nå at styre dem, inden vi kører ned i en sort spiral og bliver kede af det eller deprimeret.

Så du lærer dine klienter, hvordan de får en bedre hverdag?

– Ja, hvordan man lever i en lykkelig hverdag i stedet for en stresset og kedelig hverdag.

Kan man sige, at du formidler livsglæde?

– Ja, uden det skal virke kunstigt. Vi har det med at gøre alt til et problem, men hvis man kan forstå, at man ikke har nogen problemer, så kan man ikke være andet end glad.

Er der noget fysisk involveret?

– Nej, overhovedet ikke. Der er heller ikke nogen øvelser, modeller eller værktøjer. Det er en samtale, som vi har. Jeg arbejder rigtig meget med metaforer, med historier. På den måde bliver det mere upersonligt, men historier kan de fleste mennesker bedre selv koble til deres eget liv. Vi har jo allesammen vores eget liv og vores historie, hvor noget bestemt kan betyde noget helt andet for andre, end det betyder for dig. Jeg forsøger at rette de misforståelser, mange kan have om, hvordan verden hænger sammen, og lærer dem at tage ansvar for ting, de ikke troede, de kunne tage ansvar for.

Hvor længe har du arbejdet med det?

– Jeg har beskæftiget mig med den form for tankegang i over 20 år. Men for to år siden tog jeg uddannelse i England i netop 3P. Vi er kun tre i Danmark, der udbyder uddannelsen, så det er forholdsvis nyt, men noget der er meget effektivt.

Hvad er din personlige baggrund for at arbejde med de her ting?

– Mange depressioner. Jeg har været svært deprimeret, svært overvægtig og haft ondt overalt i kroppen. Og når man er i den situation, så søger man altid noget. Man tænker, at der jo må være en løsning et eller andet sted. Og for tre år siden faldt jeg så over 3P, og det har virkelig forandret mit liv.

Du udbyder en uddannelse så andre kan starte som coach?

– Ja, og jeg holder faktisk et informationsmøde den 25. august, hvor alle kan dukke op og høre mere om coach-uddannelsen, og hvad 3P er for noget. Og så er jeg sammen med BUPL i gang med at lave et pilotprojekt, hvor vi tager fat i en skole og en daginstitution, og hvor vi underviser alle pædagogerne i denne forståelse. Det har vi gjort, fordi vi gerne vil ændre på, at der er så mange børn, der mistrives.

Hvad skal pædagogerne blive bedre til?

– De skal have forståelsen af, hvordan tanker og følelser fungerer, så de ikke hidser sig op over ledelsen, eller at de er undernormeret, eller at de har voldsomt travlt, hvilket de jo har. Men det er, hvad det er. Spørgsmålet er, hvordan vi kan fortsætte arbejdet med de vilkår, der er. Og det kan vi ved at få en forståelse af, at tankerne ikke hjælper os. Tankegangen skal ændres.

Hvad går fritiden med?

– Jeg spiller golf.

Er du god til det?

– Ja, nu du spørger. Mit handicap er 12, og det er helt ok. Jeg spiller med mand og børn og bror og forældre. Vi er alle fuldstændig bidt af det i vores familie.

 

Susan Kuhre Gram

44 år

Bor i Vestermarie med sin mand Carsten, der har et vvs-firma, og som også er coach og deltager i undervisningen.

Sammen har de to døtre på 17 og 20 år