'Planternes verden blev en slags tilbagevendende terapi for mig'

'Planternes verden blev en slags tilbagevendende terapi for mig'
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 11:57
| ABONNENT
28. APR 2021 • 11:57

DAGENS NAVN: Fenella Overgaard er naturvejleder på Natur Bornholm og varmer op til åbningen på fredag med en kort fortælling om sin naturrejse fra Djursland til Bornholm med en halvlang mellemlanding i Botanisk Have i København.

Om to dage åbner Natur Bornholm – det geologiske oplevelsescenter i Aakirkeby. Glæder du dig?

– Selvom Natur Bornholm viser historien om Bornholms tilblivelse, så er det meget mere end et geologisk oplevelsescenter. Vi har jo også levende dyr, krokodiller, et stort østersøakvarie, flotte modeller og fossile fodspor af de dinosaurer, der engang levede her og mange muligheder for aktiviteter, der formidler om det, der gør Bornholm til et specielt sted.

Og ja, jeg glæder mig simpelthen til det hele. Det bliver spændende at se, hvem der kommer på besøg i år, og hvad det kommer til at betyde, at folk skal huske coronapas og så videre.

Håber I på en mere normal sæson i år?

– Normalt bliver det nok ikke. Vi plejer at få besøg af en masse lejrskoler her i forsæsonen, og de kommer ikke til Bornholm i samme antal som normalt. Til gengæld lader det til, at mange børnefamilier vælger at holde sommerferie på de danske øer i år, og derfor håber vi selvfølgelig på at få besøg af alle dem – foruden vores lokale gæster.

Hvordan kom du til at arbejde som naturvejleder på Natur Bornholm?

– Siden jeg som teenager sjoskede rundt på Djursland, har jeg været meget optaget af naturen og i særdeleshed de vilde planter. Deres kulturhistorie og egenskaber. Det gjorde, at jeg dykkede dybt ned i det lokale bibliotek og gik mange ture, hvor jeg plukkede, tørrede og undersøgte planterne omkring mig. Der var ikke rigtigt nogen at spørge, og det var jo før internettets tid, men efterhånden havde jeg en stor viden på området.

Planternes verden blev en slags tilbagevendende terapi for mig, og det førte til, at jeg blev udlært til detailgartner med speciale i havedesign i Botanisk Have i København. Så flyttede jeg til Bornholm, og da der endelig opstod en ledig stilling på Natur Bornholm, så var det bare at slå til.

Hvori består dine opgaver som naturvejleder på Natur Bornholm?

– Vi har virkelig mange forskellige opgaver. På en almindelig åbningsdag, hvor vi ikke har guidede ture ud af huset eller andre projekter, så handler det jo om at få åbnet huset og modtage alle de gæster, der glæder sig til at komme på besøg.

Forår og efterår går meget med at lave guidede ture for lejrskoler på Klintebakken, og i højsommeren laver vi også offentlige ture rundt om på øen. For eksempel i bisonskoven og Ekkodalen.

Hvad er din holdning til biodiversitet?

– Uha, hvor lang tid har vi? Min holdning til biodiversitet er jo i virkeligheden ligegyldig, for vi kan jo ikke komme udenom, at jo mere artsrig naturen er, jo federe er den. Hvad, der er virkelig spændende, er, at hr. og fru Danmark har fået øjnene op for, at det faktisk nytter noget, hvad de selv foretager sig hjemme på deres egen, lille matrikel. At det måske ville være en god gerning at slagte robotplæneklipperen og i stedet lave en blomstrende plet midt i plænen og lære, hvordan man lavede et kvashegn. Ikke bare fordi det er blevet politisk korrekt, men simpelthen fordi det er så spændende at følge med i alt det liv, der flytter ind sammen med dig i din have, hvis blot du giver lov. Det er jo det, vi naturvejledere lever højt på for tiden. Der er gået mode i den vilde natur, og det er fantastisk! Det er blandt andet det, jeg fortæller om i min podcast 'Grøn i låget'.

Naturen på Bornholm er på mange måder anderledes end i resten af landet. Har du nogle favoritsteder?

– Døndalen, Blåskinsdalen og Gamle Dam i Paradisbakkerne, på en vindstille eftermiddag, hvor man kan høre latterfrøerne kvække og se en ildfugl flakse rundt, er alle tre steder, hvor jeg synes, at der er en helt speciel energi, og en natur jeg ikke har oplevet i andre dele af landet.


Fenella Overgaard

Alder: 41

Uddannelse: Detailgartner, makeupartist, tv-produktion, naturformidler og vild havementor. I bestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening.

Civilstatus: Gift med Jesper

Bopæl: Svaneke

Fritidsinteresser: Horrorfilm og naturdokumentarer, blomster, bier og sommerfugle, fornærme folk på de sociale medier, lytte til metalmusik, lave havedesign, spille avancerede brætspil, samle spiselige urter og andre heksegerninger.