Ny formand: 'Det er vigtigt, at der er nogle tilbud, hvis man pludselig står med en kræftdiagnose'

Ny formand: 'Det er vigtigt, at der er nogle tilbud, hvis man pludselig står med en kræftdiagnose'
Gitte Goldschmidt. Foto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | SANDKÅS | ABONNENT | 6. SEP 2021 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | SANDKÅS | ABONNENT
6. SEP 2021 • 05:30

Gitte Goldschmidt reagerede på en annonce og blev ny formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling på Bornholm.

 

Hvordan gik det til, at du blev formand for Kræftens Bekæmpelse på Bornholm?

– Jeg så et opslag blandt andet i Bornholms Tidende og hørte et indslag på P4 Bornholm. Lige i første omgang tænkte jeg, at det var da en lidt pudsig måde at annoncere efter en formand. Så tænkte jeg lidt mere over det og syntes, at det måske kunne være en idé, fordi jeg skulle stoppe med at arbejde på Campus Bornholm. Jeg tog nogle samtaler med daværende formand Lis Hamfeldt Pedersen og fik et godt indtryk af organisationen.

– Jeg skulle lige finde ud af, hvordan det ville være at komme ind "fra højre" som ny formand. Men det kan lade sig gøre, fordi bestyrelsen er meget aktiv, og at medlemmerne har hver deres arbejdsområder, som de brænder for.

– Lis har gjort et stort stykke arbejde for foreningen siden 2007, men er stadig med på sidelinjen og har lovet at hjælpe mig. Det er jeg glad for.

Hvorfor var du interesseret i formandsposten?

– Jeg synes, at det er vigtigt, at der er nogle tilbud, hvis man pludselig står med en kræftdiagnose, og her sørger lokalforeningerne for, at der er noget både for den kræftramte og for de pårørende. Det er cirka en tredjedel af os, som på et eller andet tidspunkt i vores liv bliver ramt af kræft.

– Derfor kunne jeg godt tænke mig at være med. Det er en vigtig sag.

Har du selv haft kræft inde på livet?

– Jeg blev selv ramt af brystkræft i 2004, men er blevet rask. Vi boede på det tidspunkt i København, og det var nok medvirkende til, at vi fik sat fut i planen om at flytte til Bornholm. Ellers kan det godt være, at vi havde ventet lidt, fordi vi havde travlt med vores arbejde derover.

Hvorfor det?

– Når man får kræft, ved man ikke, hvor gammel man bliver. Så ville vi gerne flytte herover, inden det var for sent.

– Vi løb Etape Bornholm i 2005. Det var et år efter, at jeg havde været i kemoterapi og var blevet opereret. Det var rigtig hårdt, men jeg kom igennem. Det var det ene, og det andet var, at vi begyndte at kigge efter ejendomme herovre, og vi overtog vores ejendom i december 2005.

Du stoppede i sommer som underviser på Campus Bornholm – er dit arbejdsliv slut?

– Jeg har stadig en mindre opgave på campus med at være mentor, og jeg har lidt forskelligt andet. Men i al væsentlighed har jeg taget hul på mit pensionistliv.

Hvad laver du i din fritid?

– Vi bor på en dejlig landejendom med klipper og havudsigt. Noget af det, vi gerne ville på Bornholm, var at lave en dejlig, stor have. Den har vi selv etableret her, hvor jorden var under plov, da vi købte stedet. Det er nærmest en park, og i år har vi holdt åben have tre gange.

– Havearbejdet er en god måde at få motion på. Man bruger sig selv fysisk på en god måde, og det er vigtigt for os alle at holde os i gang.

Har du et yndlingssted på Bornholm?

– Kyststien mellem Allinge og Sandkås og gerne videre til Tejn, den er bare fantastisk. Jeg er kommet her, siden jeg var barn. Min mor, der kom fra Allinge, tog mig med og sagde, at nu skulle jeg opleve en eventyrsti. Vi bor lige ovenfor. Vi kan gå over vejen og ned til Sandkås Strand. Det er et ret fantastisk sted, vi har fundet os.

 


Gitte Goldschmidt

64 år.

Bor i Sandkås.

Er gift med Lars Goldschmidt. De har en datter på 31 år.

Uddannet kemiingeniør fra DTU.

Har i de seneste syv år undervist på Campus Bornholm.

Har tidligere blandt andet arbejdet med arbejdsmiljø.