Mindeord: Et menneske med mange interesser og stor energi

Mindeord: Et menneske med mange interesser og stor energi
Grethe Aagesen døde den 6. marts, 96 år gammel. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. MAR 2021 • 15:31

MINDEORD

Jens Møller Jensen, tidligere formand for Rønne Venstre, har skrevet mindeord om Grethe Aagesen, der sov stille ind natten til lørdag den 6. marts:

 

Grethe var et menneske med mange interesser og stor energi. Hun var af den gamle skole, som engagerede sig i sit lokalområde og de ting, som havde betydning for Grethe. Og det var stort alt, hvad der rørte sig i Knudsker og omegn, hvor Grethe havde sit virke som voksen. Født i Stavelund og med skolegang i Knudsker. Kom hurtigt ud "at tjene" efter endt skolegang, men Grethe havde et godt hoved, og som 20-årig tog hun en handelseksamen.

Kurér for modstandsbevægelsen

Grethe arbejdede herefter på kontoret hos arkitekt Tyberg. Det var under 2. Verdenskrig, så ind i mellem fungerede Grethe også som kurér for modstandsbevægelsen. Efterfølgende arbejdede Grethe på kontoret hos Blem Bistrup.

Som 24-årig giftede Grethe sig med Paul Aagesen, og sammen købte de byggegrund og byggede eget hus i Knudsker. Fik herefter sønnerne Jens og Finn, og hermed ophørte erhvervsarbejdet, indtil sønnerne kom godt i gang i skolen.

Grethe havde en ukuelig virkelyst, og 1958 startede hun på ny en jobkarriere som kasserer i Knudsker sygekasse. Det blev et livslangt jobforløb helt frem til pensionering. Sygekassen blev styret med fast hånd, og ved senere sammenlægning med Rønne sygekasse fulgte Grethe med og videre, da det hele blev opslugt af Bornholms Amts sygesikring.

Aktiv i foreningsarbejde

Grethe var aktiv i foreningsarbejdet. Hun var med i Knudsker Idrætsforening, Knudsker Menighedsråd, Husmoderforeningen Knudsker-Rønne, Bornholms Museum, Gudhjems Museum og Bornholms Højskole.

Grethe var stærkt politisk interesseret og engageret. Venstre var det politiske omdrejningspunkt. Sad med i Knudsker vælgerforenings bestyrelse, og efter kommunalreformen var medlemskabet byttet ud med Rønne Venstres bestyrelse. Sammenlagt i 45 år. Var også med i Venstres amtsbestyrelse i en årrække.

Hun blev valgt ind i Rønne Byråd af flere omgange, hvor hun arbejdede for, at det gamle sogn Knudsker ikke blev klemt og glemt i den nye storkommune Rønne. Især var Grethe stærk modstander af en lukning af Knudsker Skole, og kæmpede med næb og klør for sin sag. Det lykkedes af tre omgange at stå imod presset, men fjerde gang gik det galt, og skolen blev nedlagt. Efter sigende fordi en venstremand skiftede hest i vadestedet.

Med tak for en livslang og hæderværdig politisk karriere i Venstre blev Grethe i 2002 æresmedlem af Rønne Venstre.

Ære være Grethe Aagesens minde.