Min første tanke om kommunens spærretid: Hvad fanden er det, der foregår?

 Min første tanke om kommunens spærretid: Hvad fanden er det, der foregår?
Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 14. JUL 2021 • 15:35
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
14. JUL 2021 • 15:35

Er nyhedsreporter på TV 2/Bornholm. I hvert fald et par dage endnu. For på lørdag hopper hun og hendes mand ind i en flyttebil og kører til Odense, hvor Louise skal arbejde på DR Fyn. Indtil da bruger hun sine sidste dage på Bornholm til at jagte svar fra borgmesteren om, hvorfor han vil indføre en spærretid for journalister tre måneder op til valget. I denne dagens navn-artikel udtaler Louise Enstrøm sig kun som privatperson.

Hvad er det bedste ved at være journalist på Bornholm?

– På trods af at det er et lille dækningsområde, synes jeg, der bliver ved med at være skeletter i skabene, der venter på at blive afdækket. Det er meget muligt, det er sådan i alle kommuner, men netop fordi Bornholm er så afgrænset og veldækket et lokalmiljø, så tror jeg, man får et forhold til øens nøglepersoner, så man bedre kan afkode, hvad der foregår.

 

Det er ikke et demokratisk problem,
at Bornholm har en god mediedækning.
Det er et kæmpe privilegium

 

Du dækker den såkaldte spærretidssag for TV 2/Bornholm. Hvor var du første gang, du hørte om det, og hvad tænkte du?

– Jeg hørte om den, da regionskommunen udsendte sin famøse pressemeddelelse. Jeg har før min tid på TV 2/Bornholm, både i min praktiktid og som færdiguddannet, også arbejdet i andre kommuner. Jeg er godt klar over, at man mange steder i et eller andet omfang har nogle retningslinjer for, hvordan – lad os bare kalde det samarbejdet – med pressen foregår. Men i ingen af de kommuner har de retningslinjer dog været tilnærmelsesvist lige så vidtgående, som dem regionskommunen meldte ud. Så min første tanke var: "Hvad Fanden er det, der foregår?".

Efter Thomas Thors pressemøde har du gået borgmesterens argumenter igennem. Hvad har du fundet ud af?

– At de begrundelser, som han og Socialdemokratiet bruger for at retfærdiggøre at begrænse pressens adgang til kommunen tre måneder før et valg, simpelthen ikke holder vand. Punktum. Borgmesteren påstår, at kommunens ansatte samstemmende fortæller, at den lokale presse udsætter dem for – og det er så borgmesterens citat – "skånselsløse angreb", og at han derfor mener, der er behov for at beskytte medarbejderne mod medierne. Det er en ret voldsom anklage, og den begrundelse, han bruger, er et citat fra én i øvrigt anonym chef. Og borgmesteren kan ikke verificere det citat, og han kan heller ikke forklare, hvordan det er ensbetydende med, at alle kommunalt ansatte frygter pressens "skånselsløse angreb". Det, synes jeg, er meget tankevækkende.

Er der et eller andet gran af sandhed i Thomas Thors påstand?

– Nej, det har han overhovedet ikke ret i. Det er ikke et demokratisk problem, at Bornholm har en god mediedækning. Det er et kæmpe privilegium. Jeg synes, man skulle prøve at vende den om. På 20 år har langt de fleste journalister forladt Djursland, og derfor bliver det område dækket af virkelig få journalister. Altså, tror du, at demokratiet har bedre forhold dér? Så regionskommunens ansatte skal absolut ikke frygte at blive hængt ud i pressen. Altså, hvilken interesse skulle medierne have i at hænge en menig pædagog eller en sosu-assistent ud? Jeg kan simpelthen ikke forstå det. Hvad, jeg til gengæld godt kan forstå, er, at der kan være nogle ansvarshavende chefer i kommunen, der indimellem skal frygte pressen. Det er jo altså dem, der er ansat til og får deres løn for at stå på mål for de kritisable forhold, som pressen graver frem. Men der er eddermaneme stor forskel på, om et medie beder en ansvarshavende chef om at forholde sig til dokumenterede, kritisable og ulovlige forhold i regionskommunen og på at hænge menige medarbejdere ud, som borgmesteren påstår, at vi gør.

Så hvordan sikrer du dig, at de menige medarbejdere føler, at de får en fair behandling af dig i dine historier?

– For mig som journalist er der stor forskel på, om jeg har med en medievant person at gøre eller ej. For eksempel borgmesteren, kommunaldirektøren eller den øvrige ledelse, eller om det er menige medarbejdere. Men jeg prøver at klæde mine kilder godt på. På forhånd fortæller jeg dem, hvad jeg gerne vil tale med dem om og hvorfor. Og i nogle tilfælde tilbyder jeg også, at de inden, jeg bringer noget, får lov til at læse, hvad jeg citerer dem for. Og så overholder jeg selvfølgelig alle de presseetiske regler.

Hvorfor er sagen om spærretid vigtig for bornholmerne?

– Sagen er vigtig, fordi den handler om grundlæggende demokratiske principper. Altså, Bornholms Regionskommune har i den forgangne valgperiode haft en lang række – undskyld mit franske – lortesager. Snorrebakkesagen, lånet hos Arbejdsmarkedets Feriefond, plejefamiliesagen. Jeg kunne blive ved, og hvor det gang på gang har været noget nær umuligt for os journalister at få de ansvarlige ledere til at stille op til interview. Og hvad end nogen måtte tro, så holder vi journalister altså ikke øje med den kommunale ledelse for at genere den, men for at kunne informere borgerne om deres rettigheder og om, hvordan deres skattekroner bliver forvaltet. Det er det arbejde, kommunen nu vil begrænse, samtidig med, at man sender uheldige signaler til de medarbejdere, der måske i forvejen er nervøse for at stille sig frem. Og jeg frygter at konsekvensen af spærretiden er, at de slet ikke tør bruge den ret fremover.

 

 

Louise Enstrøm

Alder: 31.
Stilling: Nyhedsreporter på TV 2 Bornholm siden marts 2018.
Civilstatus: Gift med Kasper.
Børn: Nej.
Kæledyr: En fransk bulldog ved navn Ingeborg.
Bopæl: Nexø.
Oprindelige fra: Haslev.
Hobby: Mad, god vin og ture med hunden