'Livet er bedst, når jeg er sammen med min familie'

'Livet er bedst, når jeg er sammen med min familie'
Marianne Lind. Foto: Berit Hvassum
DAGENS NAVN | HASLE | ABONNENT | 23. NOV 2021 • 07:30
Berit Hvassum
Journalist
DAGENS NAVN | HASLE | ABONNENT
23. NOV 2021 • 07:30

Marianne Lind er idékvinden bag julemarkedet i Hasle og en håndarbejdscafé, og så er hun medvært på en lokal tv-station, frivillig på Bornholms Hospital og i Bornholms Flygtningevenner, hvor hun underviser børn og voksne i håndarbejde.


Du mistede din mand for 21 år siden. Hvad har det gjort ved dit liv?

– Jeg fik nogle svære depressioner undervejs og havde svært ved at tackle hverdagen med børn og arbejde.

– Det var ikke kun det at miste, men omstændighederne omkring hans død.

– Min mand var halv libaneser, halv færing og den ældste søn, som skulle forsøge familien. Hans forældre var skilt, så da han blev syg og døde, gik det ud over mig. Jeg modtog dødstrusler og måtte gå under jorden. Jeg fødte min datter 14 dage inden, han døde.

– Det var en kontrast på liv og død og den sværeste oplevelse i mit liv. Samtidig levede jeg i frygt for, at familien skulle tage mine børn fra mig. Min angst voksede for hver dag.

Hvornår er livet bedst?

– Det er i samværet med mine børn og svigersøn og snart mødet med en ny svigerdatter. Det er hygge og strik med min mor, en morgendukkert i havet kl. 6.00 efterfulgt af sauna i Hasle Badeklub.

Du har deltaget i tv-programmet "Sund med vilje". Hvordan gik det til og hvad endte det med?

– Jeg blev kontaktet af Ole Nisbeth, sundhedscoach og ham, som tilbød mig at deltage i programmet, da jeg har diabetes 2 og ville undgå følgesygdomme. Jeg fik skræddersyet en kostplan og træningsprogram.

– Hver uge stod jeg skoleret med en form for videodagbog. Det endte med en slankere udgave af mig selv og lavere blodsukkerværdier. Har i alt tabt 30 kilo og skal snart starte på et træningshold på Bornholms Hospital, specielt for diabetes- og kolpatienter.

Har dit store vægttab indfriet dine forventninger om et bedre liv?

– Bedre og sundere. Det er ikke en hurtig løsning, men det er en langsom proces med at tabe sig. Motion og kost hører sammen resten af mit liv, men der er plads til lidt slik og et glas vin engang imellem.

– Mine knæ og psyke og selvtillid er vokset, og garderoben bliver løbende skiftet ud.

Du laver kreative tv-programmer for børn og voksne – hvad går det ud på?

– Det startede lidt før jul sidste år, hvor jeg blev spurgt om at komme ned i studiet i Allinge, hvor Louise har Ø-tv. Jeg havde en dame med fra Hasle, og vi supplerede hinanden med at fortælle om julepynt og julegaveideer, mens kameraerne var på. Siden har det udviklet sig til påske, sommer og nye juleprogrammer. De sidstnævnte bliver vist i løbet af ugen på Ø-tv. På kanal 98, hvor der også ses tegnsprogskanalen fra TV2.

Har du altid været kreativ?

– Det vil jeg mene. Min søster læste til håndarbejdslærer, og vi havde nok en kamp om strikke flest trøjer. Dem solgte jeg til tyske turister og købte nyt garn til nye projekter. Min mor lærte mig meget, også at montere. Ellers lærte jeg at hækle som voksen ved hjælp af youtube.

Du er aktiv som patientstøtte på Bornholms Hospital. Hvad går det ud på?

– Iført rød Røde Kors-skjorte og sammen med en kollega går vi rundt og taler med patienter på sengeafsnit og ambulatorier – dem, der lyst til at snakke. Nogle er trætte og sover måske. Andre patienter kan føle et kærkomment pusterum, når vi kommer.

– Jeg husker, at en patient har kontaktet mig på Facebook for at takke mig for mit smil og måde at være på. Så får jeg lyst til at fortsætte og gøre en forskel. Jeg har også lyttet meget til en pårørende, hvis kone har været indlagt i næsten en måned. Det har tæret meget på ham, og han var meget opgivende. Sidst jeg så ham, sagde han smilende, "min kone kommer hjem i dag". Jeg blev så glad på deres vegne.

Du har startet håndarbejdscafeen i det gamle rådhus i Hasle. Hvordan går det initiativ?

– Vi samles 12-20 damer på torsdage i ulige uger og jeg prøver at lave et program, muligvis med lidt undervisning. Der har været forskellige ting på menuen: decoupage, dobbeltstrik, 2-farvet patentstrik, blomsterbinding, genbrugsposer, stjernefolding, læren om farve, tunesisk hækling. Der er mange, der har lyst til lære nye ting og andre har taget eget håndarbejde med.

Flere af damerne har en stand i det kommende julemarked d.11-12. december i det gamle rådhus i Hasle. Det er en blanding af hjemmelavet håndarbejde, nye og gamle ting.

Hvad er vigtigst for dig i hverdagen?

– Det er mange ting. At mine nærmeste er raske og sunde. At jeg har en tro, jeg bygger min hverdag på.

Færdiggør sætningen "hvis jeg skulle gøre noget om, så ville det være"?

– Ønsket om at være mere MOR for mine børn. At fylde deres hverdag med kærlighed og tryghed. Det har jeg ikke kunnet.

Hvor finder du overskuddet til at hjælpe andre mennesker?

– Det er vigtigt at vise medmenneskelighed og respekt overfor andre mennesker. Mit motto er; vær mod andre, som du ønsker, at andre skal være mod dig.

– Og det gælder alle uanset race, religion og køn.

– Jeg har mistet meget, men vil gerne give af mit overskud. Og det har jeg vist meget af.

 


Marianne Lind

55 år

Mor til to voksne børn

Bor i Hasle