Julie fik styr på angsten – nu bor hun i London

Julie fik styr på angsten – nu bor hun i London
– Jeg elsker at bo i London, det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget, siger Julie Harild. Privatfoto
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 19. NOV 2021 • 05:30
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
19. NOV 2021 • 05:30

En angstdiagnose som otteårig har ikke holdt rønneboen Julie Harild tilbage. I dag bor hun i London og tager en musikuddannelse. Forleden udgav hun sin første single, og hun bruger blandt andet musikken til at bearbejde fortidens spøgelser af angst og usikkerhed.

Hvor er du født og opvokset?

– Primært i Rønne, men da jeg var omkring 18 år, flyttede familien til Muleby. Men jeg gik i friskolen i Østerlars.

Hvor kommer musikken fra?

– På gymnasiet i Rønne tog jeg musiklinjen, men jeg opdagede, at musikteori for mig var virkelig svært. Det var frustrerende, så jeg trak mig lidt tilbage og begyndte at skrive sange i stedet for. Jeg anede ikke, at der fandtes en decideret sangskriveruddannelse, hverken i Danmark eller andre steder, og jeg tog et sabbatår som lærervikar.

– Men jeg tænkte, at jeg gerne ville til udlandet, og da jeg søgte på sangskriverkurser, faldt jeg over en uddannelse af et års varighed. Men efter audition i foråret 2020 over Skype ringede skolen faktisk tilbage allerede 20 minutter efter og sagde, at jeg var "the perfect fit". De spurgte, om jeg kunne være interesseret i den treårige uddannelse, så den begyndte jeg på i sommeren 2020.

Hvor ligger skolen?

– I bydelen Kilburn i det vestlige London. Den hedder ICMP, som står for Institute of Contemporary Music Performance, og der er alle mulige linjer for folk, der synger, spiller forskellige instrumenter og så videre.

Hvordan er det gået med at finde noget at bo i?

– Det var ret svært, så jeg flyttede lidt rundt. Men nu bor jeg i Belsize Park tæt på Camden Market sammen med fire andre piger fra sangskriveruddannelsen, og det er rigtig godt.

– Jeg elsker at bo i London, det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget, men det har også været svært og hårdt, fordi det er meget anderledes fra Bornholm. Især i den her corona-tid med nedlukninger, som vi havde, da jeg flyttede hertil sidste år, men nu ved jeg ikke, om jeg nogensinde flytter herfra igen. Jeg elsker bylivet, og at her altid sker noget. Der er så mange muligheder.

Hvad fører din uddannelse til?

– Jeg kan gå forskellige veje. Vælge at være artist selv og bruge den til at lære at skrive sange effektivt og at få gode kontakter. Men jeg kan også vælge at blive sangskriver for andre artister. De kendte kunstnere har et team af sangskrivere, som kan hjælpe dem, og det er den vej, jeg gerne vil gå, samtidig med at jeg også vil have mit eget projekt og være artist. Jeg har valgt artistnavnet "harild", fordi det altid minder mig om, hvor jeg kommer fra, og at jeg skal holde begge ben på jorden, uanset hvilke muligheder livet som artist vil give mig.

Du har udgivet singlen "Fear of Falling", hvordan skete det?

– Vi skulle skrive en sang om en drøm, vi havde haft, og den uge drømte jeg så, at jeg havde udgivet en sang, og at den blev spillet i radioen – men at de afbrød den, fordi nyhederne skulle på. Da jeg vågnede, tænkte jeg, at det var da fedt, at jeg havde udgivet en sang, haha, men hvor var det surt, at de ikke gad høre den til ende. Jeg skrev sangen ud fra det, og en af fyrene fra min klasse hjalp med at indspille og producere den.

I pressemeddelelsen om din single står der blandt andet, at du drog "ind i musikkens og sangskrivningens verden i et forsøg på at håndtere et liv med angst og følelsen af ikke at høre til". Kan du fortælle, hvad det handler om?

– Ja, jeg blev diagnosticeret med angst som otteårig, og angsten gjorde det svært for mig at få venner, da jeg voksede op. Jeg tumlede med en masse ting og havde svært ved at fungere i hverdagen, så det var også svært at få venner. Jeg blev mobbet, delvis på grund af angsten, tror jeg, og derfor flyttede jeg til Friskolen Østerlars. I gymnasiet havde jeg også svært ved at relatere til de andre på grund af min anderledes opvækst, og sangskrivningen blev en måde til at finde et sted, hvor jeg havde en stemme og hørte til, og hvor jeg kunne tackle og arbejde med følelserne.

– Jeg havde så mange tanker – og hvordan få det hele sagt? Det kunne jeg gennem mine sange, syntes jeg. Og "Fear of Falling" er en sang, som fortæller om, hvordan jeg har det som artist og livet som musiker, som også kan være angstprovokerende og udfordrende. For er der overhovedet nogen, der kommer til at høre musikken, eller forsvinder den bare i mængden?


Julie Harild

Er 22 år og bor nu i London.

Har for nylig udgivet singlen "Fear of Falling", som kan høres på diverse streamingtjenester.

Hendes artistnavn er "harild".

Drømmer om at leve af sin sangskrivning.