Købmand blev nærmest født ind i branchen – nu har han jubilæum

Købmand blev nærmest født ind i branchen – nu har han jubilæum
Far og søn, Kaj Jensen og Jens Emil Jensen, i sparbutikken i Hasle, som Jens Emil Jensen overtog efter faren for 25 år siden. Foto: Holger Larsen
INTERVIEW | HASLE | ABONNENT | 2. DEC 2021 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
INTERVIEW | HASLE | ABONNENT
2. DEC 2021 • 05:30

Jens Emil Jensen blev nærmest født ind i branchen, og nu har han 25 års jubilæum i Grønbech & Co.

– Jeg synes ikke, at jeg blev presset til at overtage forretningen. Jeg havde lyst til det. Jeg synes, det er sjov, og det har jeg syntes hele tiden.

Det siger 56-årige Jens Emil Jensen, der i starten af december har 25 års jubilæum som købmand i Grønbech & Co. – Sparbutikken i Storegade i Hasle. Jens Emil Jensen overtog som købmand og ejer i 1996 efter sin far, Kaj Jensen.

– Man kan sige, at jeg har været miljøskadet fra barnsben, hvor jeg var vant til at komme i butikken, fordi mine forældre arbejdede her. Min far købte butikken her i 1980, da man ikke længere kunne få økonomi i salget af grovvarer. Købmandsgården blev afviklet som aktieselskab, og grovvarerne overtaget af BAF (Bornholms Andels Foderstofforretning), mens min far overtog købmandshandelen. Min far var blevet gift med Birte, en datter af huset her, hvor min mormor og morfar også havde været købmænd, fortæller Jens Emil Jensen om familie- og købmandshistorien.

Hjem til Hasle

Jens Emil Jensen blev udlært i Favør i Holbæk, var i forsvaret og fem-seks år i Fakta i Rønne, inden han vendte hjem og blev ansat hos Grønbechs i 1993 for tre år senere at overtage efter sin far.

Hvad er det gode ved at være selvstændig købmand?

– Man bestemmer selv, og jeg kan lide at snakke med kunderne om dagligdagen og sælge dem nogle gode varer. Jeg er stadig meget motiveret, selv om arbejdsugen er længere end de flestes, for det er vigtigt, at butikken ser godt ud, siger Jens Emil Jensen.

Sparbutikken har seks medarbejdere på fuldtid, hvortil kommer nogle ungarbejdere.

Jens Emil Jensen var en af dem, der så med stor bekymring på nye discountbutikkers indtog for få år siden. Når Spar i Hasle alligevel har klaret sig – og klaret sig forholdsvis godt – skyldes det både de mange trofaste kunder i lokalområdet, men også at den bornholmske turistsæson er blevet længere, mener købmanden.


Kaj Jensen er stadig en del af firmaet

En ung Kaj Jensen, der startede hos Grønbech som bydreng i 1947. Arkivfoto

Kaj Jensen startede hos Grønbech & Co. i Hasle i 1947 som bydreng.

Det var dengang, hvor det var en stor købmandsgård med masser af ansatte. Dengang handlede man både med korn og foderstoffer og meget andet, og en del af dagligdagen var at slæbe på kul og koks og tunge sække med mel og sukker. Man lastede også skibe, for købmanden var også skibsproviantering.

Kaj Jensen har siden kun været væk fra forretningen i en periode på seks år. Han overtog i 1980 købmandsbutikken, som han i 1996 overdrog til sønnen Jens Emil Jensen. I dag kan man stadig finde 88-årige Kaj Jensen i butikken.

– Far kommer og ordner lidt papirer og regnskab. Det er jeg glad for, at han vil, og det er kun naturligt for mig, at han stadig kommer og hjælper, for butikken har hele tiden været en familieting, siger Jens Emil Jensen.

En god beliggenhed

Med hensyn til turister nyder man i Hasle godt af flere velfungerende overnatningssteder for turisterne, og der kommer stadig flere sommerhuse i området.

– Vi har en god beliggenhed i Hasle i forhold til turistområderne, mens man kan sige, at vi gik glip af strøgkunderne, da omfartsvejen blev etableret, siger Jens Emil Jensen.

Coronapandemien blev nærmest en fordel for en butik som Spar og medvirkede til et godt 2020.

– Folk blev i lokalområdet og købte ind her, og samtidig var der mange, der benyttede sig af muligheden for at få bragt varer ud. Der er ingen tvivl om, at coronaen var god for nærbutikkerne, mener Jens Emil Jensen.

– Men vi er i en hård branche, og alle her på øen kan mærke, at vi har fået flere discountbutikker, selv om nogle måske siger noget andet. Vi klarer os dog ok, selv om 2021 ikke bliver helt så god for os som 2020, tilføjer han.

Jens Emil Jensen glæder sig over udviklingen i Hasle og fortæller, at der kommer mange tilflyttere, som er en blanding af børnefamilier og ældre.

Vi bliver her

Sparbutikken ligger i en meget gammel ejendom, og det giver også nogle begrænsninger. Butikken er både blevet udvidet og renoveret over flere omgange.

– Men vi er lidt hæmmet af, at vi ikke har mere plads og ikke har muligheder for at udvide mere, siger købmanden og konstaterer, at man i dag heller ikke ville have lager i kælderen, som har man hos Grønbechs.

Jeg har valgt at sige, at vi bliver her, og vi slår ikke større brød op, end vi kan bage

Jens Emil Jensen, købmand, Sparbutikken i Hasle

– Men jeg har valgt at sige, at vi bliver her, og vi slår ikke større brød op, end vi kan bage, siger Jens Emil Jensen om sin filosofi for butikken.

 

Bornholms største forretning

Aktieselskabet Grønbech & Co. havde en port ud mod Storegade, og som det ses på facaden blev der handlet med lidt af hvert. Arkivfoto

Navnet Grønbech, som går igen i Jens Emil Jensens selskab Grønbech & Co., stammer fra den mere end 350 år gamle historie med købmandsgården midt i Hasle.

Brødrene Grønbech overtog købmandsgården i 1875, og selv om der siden da har været flere andre ejere, er navnet blevet hængende.

Købmandsgården har været en kæmpe forretning – faktisk blev den i en artikel i Bornholms Tidende i 1950 udnævnt til Bornholms største forretning med en omsætning på lidt over tre millioner kroner. Det svarer i dag til godt 56 millioner kroner.

1949-50 blev da også betegnet som et ualmindeligt godt år. Mere end halvdelen af omsætningen var på korn og foderstoffer, dertil kom cement, sten og rør, kul og koks med videre og butikshandel.

Den største del af den gamle købmandsgård rummer i dag kunsthåndværkernes udstillingssted Grønbechs Gård.

Grønbechs Silo på Hasle Havn var også en del af købmandsgården. Her blev de to stålsiloer revet ned for nogle år siden, mens betonsiloen blev stående med en plan om, at her skal bygges nogle unikke fritidsboliger.