'Jorden, klipperne og ikke mindst tiden har altid fascineret mig'

'Jorden, klipperne og ikke mindst tiden har altid fascineret mig'
Martin Lohse. Foto: Bjarke Mogensen
| ABONNENT | 10. JUN 2021 • 17:43
| ABONNENT
10. JUN 2021 • 17:43

DAGENS NAVN: Martin Lohse er uddannet komponist og har blandt andet skrevet "Echoes off Cliffs", som den bornholmske accordeonist Bjarke Mogensen for nylig uropførte i Vang Granitbrud. Men han har også snuset til geologien.

Hvor er du født og opvokset?

– Jeg er født i Farum og opvokset dels i Frederikssund, dels i Farum.

Du har opholdt dig på Bornholm under koncertrækken, hvor Bjarke Mogensen har opført dit værk "Echoes off Cliffs", men hvordan har dit forhold ellers været til Bornholm?

– Jeg har været på Bornholm flere gange på ferier og i forbindelse med, at Bjarke Mogensen har spillet mine værker, senest i 2018 på Bornholms Musikfestival og i 2019, hvor jeg var så heldig at få en portrætkoncert på Bornholms Musikfestival.

Du læste geologi på universitet, inden du skiftede til konservatoriet. Hvor kom det med geologien fra – og hvorfor skiftede du til musikken?

– Jorden, klipperne og ikke mindst tiden har altid fascineret mig. Den uendelige tid, som vi kan fornemme, når vi ser ud over klipperne eller rører ved det gamle grundfjeld, og som i vores menneskelige tidshorisont står frosset fast og virker uforanderlig, men som i jordens tidsperspektiv blot er et øjeblik i dens langsomme åndedræt, hvor bjergene og havene stiger og falder i så store og langsomme kredsløb, at de næsten er uden for vores fatteevne. Jeg studerede et halvt år på geologi, hvor jeg blandt andet var på studietur til Bornholm, men da jeg startede på geologi, var jeg allerede så dybt inde i at komponere og skabe musik, at jeg indså, at det var den vej, jeg skulle gå.

Har din interesse for geologi præget dit værk "Echoes off Cliffs"?

– På mange måder forener "Echoes off Cliffs" min årelange fascination af geologi og musik. Langsomme lydskulpturer reflekteres i klipperne og afbrydes af hurtigere musik i accordeon, næsten som et spejl på den evige dans mellem det langsomme, næsten uforanderlige og den hurtige menneskelige tid, der folder sig ud i vores verden i dag.

Uropførelsen i Vang Granitbrud fandt sted den 2. juni, hvor der jo også var tilskuere på, fungerede det, som du havde håbet?

– Det var en fantastisk oplevelse at være med til, Bjarke Mogensen spiller vidunderligt, og tonemesteren Jesper Andersen får lyden til at smelte sammen i én stor samlet oplevelse. Det er noget helt, helt andet, end da Bjarke og jeg sad i hans lejlighed og havde de første prøver! Så, ja, det fungerede faktisk endnu bedre, end jeg havde håbet.

Hvad er relationen mellem klassisk musik på den ene side og populærmusikken på den anden?

– Egentlig er der ofte ikke så stor forskel, bortset fra tidsperspektivet, hvor popmusik måske spænder over tre-fire minutter, så kan klassisk musik ofte vare 30-40 minutter, hvilket sætter større eller i hvert fald anderledes krav til komponisten og ikke mindst tilhøreren. Jeg tror dog, at den vigtigste forskel er, at en stor del af klassisk musik ikke er særlig velegnet til at have i baggrunden, mens man foretager sig noget andet.

Du er også kunstmaler, spiller det ind på din musik?

– Ja, når jeg komponerer og maler, så er det den samme tilstand, jeg er i. Maleriet er bare meget hurtigere end musikken, i den forstand at jeg i maleriet øjeblikkeligt kan se det færdige resultat, mens der i musikken nogle gange kan gå et helt år eller mere fra, at jeg sætter en node og til, at jeg kan få det hørt. Musik er i virkeligheden enormt abstrakt, og den direkte berøring med akryl og oliefarverne i maleriet har i den grad lært mig en større stoflig og mere direkte fornemmelse for musikken, når jeg komponerer, nogle gange i en grad, så at jeg har svært ved at skille musikken fra maleriet.

 


Martin Lohse

Født i Farum 1971.

Bor på Frederiksberg med sin hustru, Pia Thomsen, som er børnesprogskonsulent.

De har to børn, en pige på 15 og en dreng på 11.

Læs mere om hans musik på: martinlohse.com

Og se hans malerier på: martinlohse.dk