‘Jeg holder stadig på, at det at sidde ansigt til ansigt og tale sammen giver noget andet”

‘Jeg holder stadig på, at det at sidde ansigt til ansigt og tale sammen giver noget andet”
Tove Vang-Olsen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 14. MAR 2021 • 06:03
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
14. MAR 2021 • 06:03

DAGENS NAVN: Tove Vang-Olsen. Den mangeårige sekretær i Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling er ved at gøre klar til årets landsindsamling

Du er sekretær og bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelse Bornholm. Hvilke opgaver varetager du?

– Jeg kom ind bestyrelsen i 2007. De seneste i hvert fald ti år har jeg været sekretær, vi har blandt andet en masse frivillige, som jeg skriver ud til. Jeg arrangerer Lyserød Lørdag med Nyvest. Jeg er engagerede i de brystopererede på Bornholm, laver gåture, svømmehold og malerskole. Vi er to faste vejledere, der kan tilkaldes af Bornholms Hospital til at tale med kvinder, der har fået brystkræft. I dag foregår meget på nettet, men jeg holder stadig på, at det at sidde ansigt til ansigt og tale sammen giver noget andet og mere end at slå op på nettet, hvis man vil tale med nogen.

Hvilke projekter arbejder du med lige nu?

– Jeg er så småt ved at gøre klar til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling den 11. april. Sidste år blev indsamlingen aflyst, men i år har Kræftens Bekæmpelse bestemt, at vi prøver og så ser, hvordan det går, både digitalt og med indsamling dør til dør.

– Jeg er distriktsleder for den tidligere Hasle Kommune. Jeg skriver ud til de faste indsamlere, og jeg kan godt mærke, at det går lidt langsomt. Man skal lige overveje, hvordan coronasituationen mon ser ud den 11. april. Dør til dør-indsamlingen foregår med mundbind, og vi spritter selvfølgelig hele tiden af. Vi har fået lov til at bruge de gamle indsamlingsbøtter, som man kan sætte på folks trappetrin og så træde et skridt tilbage. Der er masser af muligheder for at lægge afstand. Man behøver ikke lægge penge i bøtten, i stedet kan man bruge mobilpay. Det kan så absolut lade sig gøre at samle ind fra dør til dør. Det er meget vigtige penge at få ind til Kræftens Bekæmpelse, de går blandt andet til forskning i kræft.

Kræftens Bekæmpelse på Bornholm har lige annonceret i Rytterknægten efter en ny formand. Er det ikke en usædvanlig måde at søge en formand på?

– Ja, det er det godt nok, men det er, fordi vi har spurgt i øst og vest igennem et år, da vores nuværende formand Lis Hamfeldt-Pedersen har besluttet at lade sig pensionere. Hun har været med siden 2007. De seneste syv år har hun været formand. Sidste år var hun på valg, men tog et år til. Jeg kom selv ind i arbejdet, da jeg så en annonce om, at Kræftens Bekæmpelse søgte efter en vejleder for brystopererede. Jeg havde, da jeg fik brystkræft, mødt en vejleder under Kræftens Bekæmpelse, som hjalp mig på vej. Da man så søgte en vejleder, tænkte jeg, at jeg ville gerne give noget igen. Det er 30 år siden. Jeg er meget aktiv. Jeg er ved at brænde ud, men jeg har sagt, at jeg vil være med til at få en ny formand godt ind i arbejdet.

– Jeg sagde: Vi kan prøve at annoncere og se, om der er nogen, der vil. Det er en hyggelig bestyrelse, vi har det godt med hinanden med alle vores forskelligheder. Lis har startet en masse gode projekter under Kræftens Bekæmpelse. Hvis man brænder for at gennemføre noget, så er der rigtig gode muligheder.

Hvorfor henter I ikke en ny formand ind fra egne rækker?

– Der er ikke nogen, der har meldt sig. Jeg ved ikke hvorfor. Kræftens Bekæmpelse centralt tager virkelig en ved hånden, der er masser af hjælp og rådgivning at få til bestyrelsesarbejdet. Og så er der os i bestyrelsen, der vil støtte og vejlede en ny formand, så meget vi kan. Har man selv har haft kræft eller har en pårørende, der har haft kræft, kan det være, man vil give noget igen ved at gå ind i bestyrelsesarbejdet. Det er klart, at man skal være afklaret i forhold til sin eller den pårørendes sygdom.

Hvilken profil skal den nye formand have?

– Vedkommende skal være imødekommende og skal kunne samarbejde bredt med bestyrelsen og det bornholmske sundhedsvæsen generelt. Og så er det altid godt med et smil.

Hvad består formandsarbejdet af?

– Formanden modtager posten og behandler den. Der er et månedligt bestyrelsesmøde, og formanden er med til at planlægge aktiviteterne. Man skal kunne tale med pressen og de forskellige rådgivninger i vores system, psykolog med videre.

 


Tove Vang-Olsen

71 år

Bor i Hasle

Er gift og har to børn og børnebørn.