Jeg siger: Jamen han har jo ikke noget tøj på!

Jeg siger: Jamen han har jo ikke noget tøj på!
Steen Frandsen regner med ugentlig at bruge 60-80 timer på at føre valgkamp. Arkivfoto: Berit Hvassum
DAGENS NAVN | ABONNENT | 7. OKT 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
7. OKT 2022 • 05:30

Socialdemokraten Steen Frandsen stiller for første gang op til Folketinget, og han tror på sin chance. Dertil lover han, at han ikke kommer til "at deltage i noget svineri".

Hvordan og hvornår fandt du ud af, at du er socialdemokrat?

– Det er en successiv proces, for jeg har haft svært ved at finde mit politiske ståsted. Jeg startede med at være arbejdsmiljørepræsentant hos Falck i Rønne, da min ekskone og jeg flyttede til Bornholm for 26 år siden. Det er jo et tillidshverv, men der er også lidt politisk i det, man kæmper den svages kamp, og du kender gamet, man skal helst altid have lidt i posen, så man har noget at handle med i forhold til chefen, hvis der er en, der er ved at komme i klemme. Det har jeg altid været god til.

– Men det endelige var, da VK-regeringen i 2010 lagde et loft over børnechecken. Man beskar den efter barn nummer tre, og da sagde jeg, at jeg under ingen omstændigheder kunne være blå, for det kunne betyde, at mange mennesker måtte gå fra hus og hjem.

Dagens kandidat

Valgkampen er i gang, og vi skal snart i stemmeboksen. Tidende har derfor skiftet dagens navn ud med dagens kandidat. Her vil der hver dag, i vilkårlig rækkefølge, blive præsenteret en af folketingskandidaterne på Bornholm, så man forhåbentlig kan blive lidt klogere på, hvem krydset skal sættes hos.

Hvor mange børn havde du og din ekskone?

– Vi havde fem børn.

Så det kunne I mærke?

– Ja, jeg har altid været meget konservativ økonomisk, så det kostede ikke hus og hjem, men mange fornøjelser.

Og så fandt du ud af, at du var socialdemokrat?

– Ja, det må man sige, det var nådesstødet, kan man sige.

Hvorfor stiller du op til Folketinget?

– Fordi jeg har ambitioner for arbejdet der. Vi synes nok alle sammen, at det hele foregår på et meget teoretisk plan. Du kan på steenfrandsen.dk læse om mit valgprogram, og der kan man se, at jeg er meget pragmatisk. Jeg er ham, der stiller mig ud på sidelinjen og siger; "Jamen mor, han har jo ikke noget tøj på!". Det er mig.

Og det kunne du godt tænke dig at gøre i Folketinget?

– Ja. Vi kan tage en ting som alle de penge, vi betaler mere i kilowatt, og hvor det i runde tal er seks kroner per kilowatt mod to for et år siden. Hvor bliver de fire kroner per kilowatt af, hvem scorer dem? Jamen, det er energiafgifter og moms, siger man, men nej! Det er meget større tal end det. Men der sidder nogle banditter i habitter og scorer penge på den her udvikling. Jeg ved godt, at samfundet Danmark også får penge for det, men i bund og grund taler vi meget større tal.

Og det vil du gerne i Folketinget og påpege?

– Ja, det er en af mange ting.

Hvad ser du som valgets overordnet vigtigste tema?

– Økonomien hos de danske familier vejer tungt. Også vores sundhedssektor.

Hvad ser du som valgets vigtigste tema for Bornholm?

– Lige pt har jeg det rigtig skidt med trusselsbilledet. Men hvis der var et eller anden geni, der fik givet Putin en kugle for panden, så ville det ændre sig igen på et splitsekund. Alt ville forandre sig, men jeg er rigtig ked af situationen i Østersøen for tiden, og det er jeg jo ikke alene om, for jeg kan se, at alle står henne ved håndvasken og vil øge forsvarsbudgettet til to procent af bruttonationalproduktet. Det kunne vi jo end ikke tale om for halvandet år siden.

Hvor meget tid kommer du til at bruge på at føre valgkamp?

– Jeg kommer til at bruge meget tid. Skal vi sige 60-80 timer om ugen? Der omkring.

Kan du konkretisere på hvad?

– Det er med alt. Som her og nu, hvor jeg taler med dig. Om lidt kører jeg til Campus Bornholm og bliver interviewet af TV 2/Bornholm, men det kan også være gearing af hjemmesider, Facebookopslag og så videre. Og på at holde mig orienteret, jeg har siddet og hørt folketingsdebat, men gudfaderbevarmigvel for en gang sludder . Så det slog jeg faktisk væk fra. Det var forfærdeligt – og forfærdeligt at vi bruger samfundets penge på mudderkastning. Det er nærmest uanstændigt.

Hvor mange af dine egne penge kommer du til at bruge på valgkamp?

– Det bliver ikke til meget. Småpenge. Men man kan selvfølgelig omsætte det til tid, for jeg kunne tage på arbejde i Falck og tjene mellem 3.000 og 5.000 kroner per ekstravagt.

Hvordan kan du overhovedet bruge så lang tid på valgkampen, som du siger?

– Fordi jeg har været så heldig – eller uheldig, om du vil – at jeg har ferie, noget vi kalder seniordage. Så jeg har fri til den 1. november, lige på nær den 20. oktober. Det er en stor styrke for mig.

Tror du på, at du kan blive valgt?

– Ja, det tror jeg faktisk på, fordi jeg ligger i den blå afdeling af det røde. Jeg er lidt mere ovre på Mette-siden, hvor hun siger, at vi alle sammen skal løfte med det, vi evner, på den byrde, der ligger for os. Det er det, hun står for, nærmest hendes ord, og de falder lige i min mund.

Hvad er det vigtigste nye, du har lært ved at stille op til Folketinget for første gang?

– Det bliver nok først bagefter, jeg kan udtale mig rigtigt om det, haha. Men lige her og nu tænker jeg, at den mudderkastning, der foregår, da er gudsjammerlig at høre på.

Det er du blevet mere opmærksom på nu, fordi du selv er en del af det?

– Ja, jeg ved ikke, om det hele tiden har været sådan, men jeg kommenterede i dag på et Facebook-opslag, hvor en elev fra Campus Bornholm skrev det samme, og jeg gik ind og roste hende for det. For hun har fuldstændig ret.

Så jeg formoder, du har tænkt dig at holde en sober debat hele vejen igennem?

– Jeg har ikke tænkt mig andet. Jeg kommer ikke til at deltage i noget svineri.

Fakta


Steen Frandsen bor på Helligdomsvej, Gudhjem, hvor han også har Parkgolf Bornholm.

Han har fem børn fra et tidligere ægteskab.

Han er ansat hos Falck og har en kæreste.