'Jeg elsker socialrealisme. At tage forskellige historier fra min hverdag og blande det sammen til en historie'

'Jeg elsker socialrealisme. At tage forskellige historier fra min hverdag og blande det sammen til en historie'
David Daniel Olsen. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 31. AUG 2021 • 05:30
Sofie Møller
Journalist
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
31. AUG 2021 • 05:30

Siden 0. klasse har David Daniel Olsen gået op i at lave film, nu er han 15 år og bruger stadig dagligt timer på at tage billeder, filme og redigere. Senest har han udgivet kortfilmen En Som Dig, der er en film, som afspejler livet som ung.

Dine helt store passioner er at tage billeder, filme og lave historier. Hvordan startede du med at få interesse for det?

– Det kommer nok helt tilbage fra 0. klasse, hvor vi fik en ipad udleveret. Så begyndte jeg bare at filme og lave mine egne historier på ipaden. Siden er det egentlig bare fortsat på den måde til i dag, hvor jeg stadig laver film.

Hvad er det ved det, der er så fedt?

– Jeg elsker socialrealisme, så det der med at tage forskellige historier fra min hverdag og blande det sammen til en historie. Jeg elsker at uddybe det og formidle det til en film.

Er det mest film, du laver?

– Billeder er meget på hobbyplan. Jeg kan meget godt lide at tage billeder i fritiden, men film er virkelig noget jeg går op i, og jeg kan mærke, det er noget, jeg virkelig gerne vil. Det er det, jeg elsker at lave.

Hvordan dyrker du det i din hverdag?

– I hverdagen kigger jeg altid rundt og ser, hvad der foregår. Når jeg kommer på en eller anden idé, så skriver jeg manus ned med det samme. Generelt i hverdagen bruger jeg også mit udstyr og mit kamera, hvor jeg hele tiden opdager nye ting. Man kan sige, jeg hele tiden lærer ved at øve mig.

Er det sådan, du altid går rundt med kameraet i hånden?

– Ja, det kan man næsten godt sige. Jeg tager rigtig mange billeder for at få inspiration fra forskellige ting.

Hvad kræver det at blive virkelig god?

– Det er ikke særlig mange år siden, hvor jeg selv indså, at det jeg lavede ikke var særligt godt. Men hver gang, jeg har lavet noget, har jeg lært nogle nye ting. Jeg er generelt blevet inspireret af mine venner og andre folk, der laver film. Når jeg har opdaget ting, jeg kunne gøre anderledes, har jeg skrevet det ned og så lært af det på den måde. Derudover har jeg udfordret mig selv meget, så jeg vil sige, det egentlig kræver, at man øver sig igen og igen.

Du har lige lavet kortfilmen En Som Dig. Har du stået alene for produktionen?

– Ja, alt det med at caste, lave manus, filme og redigere har jeg selv gjort. Så har jeg fået venner til at holde lyden og selvfølgelig være skuespillere, men ellers har jeg stået bag det hele.

Hvor lang tid tager det at lave?

– Det tager et godt stykke tid. Manus tager gerne en måneds tid, filmingen tager også lang tid, når jeg oveni har en skole, der skal passes. Redigeringen tager også omkring en til to måneder, så der er lagt mange timer i.

Hvordan får du så ideen til sådan en film?

– Det kommer meget fra min hverdag. Jeg har for eksempel også en plan med en af mine venner om at lave en dokumentar om særligt sensitive, hvilket også er taget meget fra min egen hverdag.

Hvad er dine fremtidsdrømme?

– Min helt store drøm er at komme på en film- og tv produktionsuddannelse. Der lærer man helt vildt meget, og så vil jeg lave film med andre dygtige folk i min fremtid.