Her kan du få tegnet dit portræt: 'Lad os prøve Bornholm og se, hvad det kan'

Her kan du få tegnet dit portræt: 'Lad os prøve Bornholm og se, hvad det kan'
Tünde Németh. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 10. JUL 2021 • 13:00
Emilie Jensen
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
10. JUL 2021 • 13:00

Tünde Németh og hendes mand, der begge er fra Ungarn, portrætterer bornholmere og turister på Store Torv i Rønne sommeren over. Men det er lidt et tilfælde, at de havnede på Bornholm.

Har I travlt...?

– Oh, I don't understand danish..

Aarh, where are you from?

– Vi er fra Ungarn, min mand og jeg, og bor i Budapest. Men nu er vi taget til Bornholm for at arbejde hen over sommeren.

Hvordan kan det være, at I netop er havnet på Store Torv i Rønne?

– Normalt tager vi til Schweiz og tegner karikaturer og portrætter af folk. Men på grund af corona kunne det ikke rigtig lade sig gøre i år. Men sidste år tegnede jeg et portræt af en ungarsk tandlæge i Schweiz, som arbejder her i Rønne. Og han fortalte mange gode ting om Bornholm. Så da vi så ikke kunne komme til Schweiz i år, tænkte vi "hm, så lad os da prøve Bornholm og se, hvad det kan."

Hvad synes I så om at være her?

– Folk her er virkelig flinke og meget åbne. Jeg oplever, at folk der kommer forbi, og som jeg tegner et portræt af, gerne vil snakke. Så taler vi om alt muligt – hvem er de, hvad laver de, hvad har de oplevet på øen og så videre. Og så er Bornholm bare en rigtig smuk ø.

Har I været rundt og se lidt af øen indtil videre?

– Ja, vi har været mange steder. Her er meget smukt. Især langs kysterne, hvor vi har gået, for vi har nemlig vandrestave med, så vi har også gået en del ture nær Rønne.

Hvad laver du og din mand, når I ikke er på Store Torv og portrætterer folk?

– Min mand er kunstner og arbejder med det i Ungarn, og jeg underviser i matematik, altså giver ekstra lektioner i det. Så at tegne portrætter er for mig bare en sommerferiebeskæftigelse. Men vi er rigtig glade for at kommunen gav os lov til at være her, nu det ikke var muligt at tage til Schweiz.

Tror du, I kommer tilbage næste år, eller bliver det Schweiz igen?

– Det er ikke til at vide. Vi synes, at her er rigtig dejligt, men om det bliver det ene eller andet, ved vi ikke endnu.

 


Tünde Németh

57 år

Bor i Budapest, Ungarn, til daglig, hvor hun underviser i matemetik.

Hendes mand er kunstner i Ungarn.

Parret har taget ud og tegnet folk i mange somre.