Håndboldmand fylder rundt

Håndboldmand fylder rundt
Johnny Andersen fylder 80 år. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 17. MAR 2021 • 12:02
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
17. MAR 2021 • 12:02

80 ÅR

Han tør ikke sige det helt præcis, men har regnet sig frem til, at han været formand for Viking Rønne Håndbold i cirka 40 år.

Helt sikkert er det i hvert fald, at Johnny Andersen i mange år nærmest var lig med Viking Rønne. Det var i de år, hvor der var fart på den bornholmske håndbold med masser af hold, som fyldte de bornholmske idrætshaller i weekenderne.

I de seneste år har Johnny Andersen holdt lav profil. Bentøjet og ryggen har det ikke længere så godt, og 80 års fødselsdagen fredag den 19. marts kommer til at gå ganske stille af sammen med noget af den nærmeste familie i andelsboligen i Nordlyst i Rønne.

Typograf

Johnny Andersen er uddannet typograf og trykker, og han arbejdede på dagbladet Bornholmeren i 31 år – fra 1963 frem til avisens lukning i 1994. Derefter havde han i perioder arbejde på henholdsvis Bornholms Tidende og Burgundia Tryk, frem til han gik på efterløn.

Johnny Andersen har også været involveret i politik. Han sad i Rønne Byråd i næsten 10 år, inden de fem kommuner blev lagt sammen med virkning fra 2003.

Men det er først og fremmest håndbolden, som mange bornholmere kender ham fra. Som formand, som træner, som holdleder, som medlem af halledelsen og sikkert flere andre funktioner. Var det sådan, at et vikinghold manglede en træner, så trådte Johnny Andersen til, indtil man fandt en løsning.

– Jeg prøvede at gå af som formand et par gange, hvor den nye formand sprang fra ret hurtigt, og så måtte jeg overtage igen, fortæller Johnny Andersen.

Han var kun 18 år, da han første gang blev håndboldformand, og han var næsten 70, da han sluttede sin sidste periode som formand.

Æresmedlem

Hans klub gjorde ham da også til æresmedlem i 1987, han er hædret af Dansk Håndbold Forbund, og i 2004 modtog han Bornholms Tidendes lederpris.

Nu hvor Johnny Andersen ikke længere er så mobil, tager han og Alice Andersen gerne en tjans med at passe oldebørn og et barnebarn.

– Vi har tre børn, ni børnebørn og to oldebørn, fortæller Johnny Andersen.