Efter mange år i turistbranchen: 'Nu skal vi holde ferie og opdage Skandinavien'

| ABONNENT | 29. MAJ 2021 • 15:31
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
29. MAJ 2021 • 15:31

PENSION

Dancenter havde inviteret til reception fredag eftermiddag på lokalkontoret i Snellemark Centret i Rønne, hvor virksomheden, der udlejer sommerhuse, markerede skiftet af afdelingsleder. Claus Bornemann Carlsen er stoppet efter næsten 20 år og er blevet afløst af Paw Brylet.

Claus Bornemann Carlsens hustru, Bente Carlsen, har været i firmaet lige så længe, og det var samtidig et farvel til hende:

– Jeg kunne være gået på pension for to år siden, og jeg havde faktisk sagt op. Men jeg syntes ikke, at jeg var parat til at stoppe, så jeg valgte at vente, så Bente og jeg kunne gå på pension samtidig, fortæller Claus Bornemann Carlsen.

Bornholm i stedet for Østrig

Ægteparret har arbejdet i turistbranchen i rigtig mange år, og optakten var lidt af en tilfældighed i 1979:

– Jeg havde været hos Tjæreborg og i Star Tour (i dag Tui), hvor jeg var rejseleder og chefrejseleder i Sydeuropa i tre et halvt år. Så var jeg hjemme en tur og skulle faktisk af sted til Østrig som skiguide og derefter til Malta. Men så døde min faster, Grete Karlsen, der et år forinden havde åbnet Bornholms Turistinformation, og så spurgte min far, om jeg kunne hjælpe ham et kort stykke tid med at drive det videre, indtil han fandt ud af, hvordan det skulle fortsætte.

– Så blev jeg hængende, for det blev rigtig interessant. Vi gik fra 100 udlejningshuse til godt og vel 400 huse, inden jeg stoppede i 1985, fortæller Claus Bornemann Carlsen.

– Vi drev derefter Dueodde Badehotel fra 1985 og godt og vel 18 år frem i tiden, hvor jeg samtidig havde sommerhusudlejning for Dansommer. Derefter blev det Dancenter i de sidste 19 et halvt år, siger han om den lange karriere i branchen.

Glade mennesker

Hvad er det spændende ved at være i den branche?

– Der er ikke to dage, som er ens, og man møder mange glade mennesker. Det er også et meget udfordrende arbejde, fordi man er "på" næsten hele tiden. Man skal hele tiden kunne få fat i nogen af os. Det har også altid været en glæde for mig at lave en kontrakt og få et godt sommerhus til udlejning.

– Der er så mange gode historier igennem årene, at jeg burde skrive mine oplevelser ned. Vi har også mange gode kolleger rundt i landet, og det har været spændende at være med til at hjælpe lokalkontorer i Dancenter i gang rundt omkring i Danmark.

En hård coronatid

– Jeg kommer nok til mest at savne kollegerne, for arbejdet er blevet hårdt, især i de her coronatider.

Er coronatiden den mest udfordrende, du har oplevet i din lange karriere?

– Ja, helt sikkert. Du kan tage overbookede fly i Grækenland eller Portugal eller overbookede hoteller. Det her har været det mest udfordrende, jeg har været med til. Det svære har været at agere i et marked, hvor man ikke anede, hvordan man skulle vejlede gæsterne, fordi udmeldingerne i hvert fald i starten skiftede fra dag til dag. Det var ikke nemt at få logistikken til at fungere, siger Claus Bornemann Carlsen.

Hvordan har det været for dig og Bente at arbejde så tæt sammen?

– Vi har været vant til at arbejde sammen og været gode til det, både i turistinformationen og på Dueodde Badehotel. Bente har styret økonomi og logistik, som hun er god til, og jeg har taget mig mest af indlejning, altså at få nye huse til udlejning.

Sommerferie

Hvad har været jeres foretrukne ferieform?

– Vi har været meget alsidige. Det har været en kombination af længere rejser – Thailand, Cuba og Mexico – og så ind imellem Grækenland eller meget ofte de spanske øer. Vi er som mange andre bornholmere, at vi meget ofte havner på en ø.

– Nu skal vi nyde sommeren herhjemme på Bornholm, og vi skal til at opdage Skandinavien, som vi har drømt om i mange år. Det har ikke været muligt tidligere, fordi vi har været helt henne i oktober-november, før vi kunne holde ferie. Derfor er det altid blevet de varmere himmelstrøg, vi er taget til.

– Jeg holdt min seneste sommerferie, da jeg var 14 år og løb med aviser for Bornholms Tidende i Rønne, slutter Claus Bornemann Carlsen.