Dødsfald: Hendes liv var fyldt med børn

Dødsfald: Hendes liv var fyldt med børn
Annemarie Lund i sit rette element – hun holdt meget af havet og at kunne se havet. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 2. DEC 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. DEC 2022 • 15:30

Annemarie Lund, Rønne, er død, 70 år.


Annemarie Lunds liv var fyldt med børn, og hun elskede børn. Sine egne fire børn, ægtefællens barn, børnebørn, plejebørn, og hun beskæftigede sig med børn gennem hele sit professionelle liv som socialrådgiver.

Sådan beskriver Bent Olsen sin hustru Annemarie Lund, Rønne, der døde forleden, 70 år.

Annemarie Lund blev født i Nylars, hvor hendes forældre, der kom fra Jylland, havde etableret en planteskole. Hun mindedes som voksen de små kår i den tidlige barndom. Hun mindedes også fremgangen, ikke mindst da der blev anskaffet sommerhus, beliggende på vejen Paradiset i Nylars. Huset blev naturligvis også kaldt Paradiset, og det blev det også for Annemarie Lund og hendes børn.

Husrum og hjerterum

Annemarie Lund flyttede som ung til københavnsområdet. Her boede hun i de næste mange år forskellige steder, og Annemarie Lund fik fire børn i to ægteskaber.

– Den store interesse for at hjælpe børn startede for alvor, da hun arbejdede på børnehjemmet Emdrupgård, fortæller den ældste datter, Stina Nissen Veljici.

– Annemarie var et meget rummeligt menneske. Der var altid husrum og hjerterum og plads til en til, og der var ikke det, der ikke kunne fixes over en smøg og en kop kaffe. Det gjaldt også hendes arbejde som sagsbehandler og senere socialrådgiver i Københavns Amt, og hun pendlede i mange år til Høje Taastrup, hvor hun arbejdede med mange tunge børnesager om tvangsfjernelser og tilsyn med anbragte børn. Det var et mentalt hårdt arbejde, som hun ikke lod sig mærke med.

Der kom også to plejebørn til plus det løse, som Stina Nissen Veljici beskriver det.

– Alt i alt et meget rummeligt hjem, hvor man aldrig rigtigt vidste, om vi blev 8-10 eller 15 til middag – der var altid mad nok, og på slaget 19 – også i fattigfirserne, hvor mor blev ekspert i at prioritere regninger og strække frikadellerne.

Bornholm trak

Efter mange arbejdsår i Storkøbenhavn trak Bornholm igen.

– Mor savnede plads og især havet og talte altid om at kunne se havet – og om somrene på cykel fra Nylars til stranden, siger Stina Nissen Veljici.

Annemarie Lund fik job i Allinge-Gudhjem Kommune og flyttede i 1993-94 til Helligpeder, og for 26 år siden blev hun gift med Bent Olsen.

– I sit professionelle liv var hun i mange år i en meget svær rolle som en del af, og leder af, Kommunens Myndighedsteam. At få love og paragraffer til at stemme overens med det bedste for det barn, man stod overfor, var tit et dilemma. Men Annemarie var kendt for at kunne sige "paragraffer kan bøjes", og "det er lettere at få tilgivelse end tilladelse".

– Det lyse sind var en gave for alle, der var tæt på hende i hverdagen, siger Bent Olsen.

Det lyse sind stod sin prøve, da hun i 2008 pådrog sig en alvorlig immunsygdom.

– Hun havde adskillige hospitalsophold og gennemgik store operationer, men hver gang kæmpede hun sig tilbage og blev den gamle, og rigtige, Annemarie igen. Tilbage til livet med børn, hus og have, drivhus, fiskeri med garn fra jolle, og ture i skiftende sejlbåde, fortæller Bent Olsen.

Kroppen kunne ikke mere

I august 2020 gik det for alvor galt. I løbet af to døgn mistede Annemarie Lund enhver kontakt med kroppen under navlen. Hun fik trænet så meget på et halvt år på Klinik for Rygmarvsskader i Hornbæk , at hun selv kunne flytte sig fra kørestol til seng og omvendt og kom hjem i marts 2021.

– Immunsygdommen som det hele udsprang af, krævede at hendes immunforsvar blev holdt kunstigt nede, så da en infektion i blodet pludselig meldte sig, var hun svækket på forhånd. Det tog seks dage, så kunne hendes krop ikke mere, slutter Bent Olsen.

Annemarie Lund efterlader sig ægtemanden Bent Olsen, børnene Stina, Ditte, Frej, Malte og Bent Olsens datter Eva, svigerbørn og børnebørn.