Dødsfald: Han kunne løse mange praktiske opgaver

Dødsfald: Han kunne løse mange praktiske opgaver
Alfred Olsen får sig en kop kaffe, skænket af datteren Susanne Ressel. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 28. NOV 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. NOV 2022 • 10:30

Alfred Fredmann Olsen, der lærte mange brancher at kende, er død, 83 år.

 

Alfred Fredmann Olsen, Storegade i Hasle, er død. Han blev 83 år.

Alfred Olsen blev født på en lille ejendom på Brommevej i Rø. Han og hans søskende kom ud i pleje forskellige steder. Alfred Olsen kom til Store Knudegård i Klemensker.

– Han kørte mælkerute med hestevogn, før han skulle i skole, og han var heller ikke særlig gammel, da han begyndte at pløje med hest, fortæller datteren Susanne Ressel og svigersønnen Hans Ressel.

Alfred Olsen gik ud af 7. klasse og var ude at tjene på gårdene.

– Han var ikke meget for at skulle aftjene sin værnepligt. Det endte med, at han blev afhentet af politiet, og han kom i marinen. Det var mens han var marinesoldat, at han mødte min mor, Birgitte. Hun blev gravid, og hun nåede lige at fylde 18, før min storebror, Allan, blev født. Min far skulle lige have aftjent sin værnepligt, før de giftede sig nytårsaftensdag samme år, fortæller Susanne Ressel.

Seks år i Sverige

Turen gik et godt stykke op i Sverige, til Hällefors i Örebro Län, hvor Alfred Olsen arbejdede på et stålværk.

– De boede først i en kummerlig bolig, som fabrikken havde. Så de byggede sig et lækkert hus, og der blev jeg født. De boede i Sverige i seks år. Da min storebror skulle i skole, valgte de at flytte til Bornholm, fortæller Susanne Ressel.

Birgitte og Alfred Olsen købte hus i Storegade i Hasle i 1968, hvor de har boet siden.

Alfred Olsen har haft mange forskellige job som arbejdsmand i sit liv og lært mange brancher at kende. Han arbejdede i de bornholmske statsskove, hvor han hjalp med at rydde op efter det store stormfald i 1967, på Bornholms Maskinfabrik, på Baunkjærs autoværksted i Hasle, i forskellige murervirksomheder og i Vang Granit, hvor han lærte at foretage sprængninger.

– Han var med til at tage transportbåndet ned i Vang og stille det op igen i Norge, husker Hans Ressel.

Erhvervsfisker

Alfred Olsen sluttede sit arbejdsliv af som erhvervsfisker med båd i Hasle.

– Han fik til slut ophugningsstøtte og gik på efterløn. Hans fiskekutter ligger på Hullehavn Camping, hvor den bruges som legebåd, fortæller Susanne Ressel.

Alfred Olsen havde undervejs i de mange job lært sig mange færdigheder og blev et menneske, som mange gik til i Hasle for at få hjælp med forskellige praktiske opgaver.

– Hvis folk havde problemer med en plæneklipper eller noget andet mekanik, kom de til ham. Han fandt altid en løsning. Han elskede også at dreje i træ, så vi har både lysestager, skåle med videre, og han har fremstillet sildegammerne på Hasle Havn, siger Susanne og Hans Ressel.

Birgitte Olsen, der var hjemmehjælper, døde i 2016.

Alfred Olsen efterlader sig to børn (Allan og Susanne), to børnebørn og to oldebørn.