Dødsfald: Fremskridtsmand og korleder

Dødsfald: Fremskridtsmand og korleder
Leif Christensen. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. FEB 2021 • 12:45
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
18. FEB 2021 • 12:45

DØDSFALD

Mange bornholmere vil nok huske Leif Christensen som ivrig fremskridtsmand og som læserbrevskribent i denne avis.

Men Leif Christensen, der forleden døde, 85 år gammel, var meget andet, fortæller hans yngste søn, Bo Sandberg.

– Far ville gerne på landet og kom ud at tjene allerede som 14-årig. Han var et par steder i Nordjylland og derefter på Fyn, inden han vendte tilbage til Amager. Her mødte han min mor til et arrangement i en forening. Far var lidt ældre end mor, og min mormor, der var bornholmer, og morfar, syntes ikke om det. Min far kørte jo motorcykel dengang.

– Men de blev gift, fik min storebror og rykkede herover i 1961. De flyttede ud på landet, til Skovfryd på Plantagevej, ved Paradisbakkerne. De havde godt nok set ejendommen inden, og der så ud til at være det hele. Men da de flyttede ind i december, og det var vinter, viste det sig, at der godt nok var indlagt vand, men der var ikke afløb. Der var bare en spand under vasken, fortæller Bo Sandberg.

Buschauffør

Familien blev på Bornholm, trods den vanskelige start, og de boede på ejendommen i mange år.

– Far havde drømt om at blive dyrepasser i Zoologisk Have, men han endte med at blive dyrepasser på sin egen ejendom. Vi har haft alskens dyr – kvier, tyrekalve, heste, grise, får, alt muligt. Men det var ikke noget, man kunne leve af, og far var heller ikke landbrugsuddannet. Så landbruget blev kun en bibeskæftigelse. Far begyndte at køre turistbus om sommeren, og så arbejdede han i en del år "i fisken" i Nexø om vinteren, fortæller Bo Sandberg.

Leif Christensen interesserede sig for korsang, og han etablerede Bornholmerkoret i Nexø, et blandet herre- og kvindekor.

– Det var i starten af 70’erne, og han var leder af koret i 29 år. Han ville ikke have 30 års jubilæum. Både min storebror, og jeg har været med i koret. Han havde også et kor i Allinge-Sandvig, AS-Koret, i en årrække.

Og så var der politikken

Leif Christensen var i mange år en ivrig bridgespiller, og så var der det med politikken.

– Han var jo fremskridtsmand, og der er kommet mange sjove mennesker igennem vores hus i tidens løb, siger Bo Sandberg.

Leif Christensen var i nogle år i begyndelsen af 1990’erne medlem af kommunalbestyrelsen i Nexø, og han var formand for Fremskridtspartiet på Bornholm. Han blev senere også formand for Dansk Folkeparti på Bornholm efter splittelsen af Fremskridtspartiet i 1995.

– For 10-12 år siden gad far ikke mere politik, men fik alligevel skrevet et læserbrev i ny og næ. Han kunne jo ikke dy sig. Han har altid sagt, at han nok var mere berygtet end berømt, og det sagde han også til en sygeplejerske, da han for 10-12 dage siden kom på hospitalet, og hun spurgte ind til hvem han var, fortæller Bo Sandberg.

God familiefar

– Han var meget vellidt blandt familie og venner, men han havde sine holdninger. Man skulle ikke begynde at diskutere politik med ham, hvis man havde en anden holdning end ham. Han var en god og kærlig familiefar, og han passede godt på min mormor og mor, siger Bo Sandberg.

Leif Christensens hustru Grethe døde i 2017.

Leif Christensen efterlader sig tre børn – Kell, Liselotte og Bo, otte børnebørn og tre oldebørn.