Dødsfald: 'Far har altid interesseret sig for samfundet omkring sig'

Dødsfald: 'Far har altid interesseret sig for samfundet omkring sig'
Arne Larsen sammen med datteren, Jytte Marcher, da han fejrede 95 års fødselsdag. Privatfoto
MINDEORD | BORNHOLM | ABONNENT | 5. AUG 2021 • 05:30

Jytte Marcher og John Larsen har skrevet mindeord om Arne Larsen:

 

Vi mistede vores far Arne Larsen, Plejecenter Aabo i Aakirkeby, tidligere Tingsted og Tejn, den 17. juli 2021, 95 år.

Han blev født i Gudhjem. Da far og hans tvillingebror var syv år købte deres far en lille ejendom i Nylars, Paradiset, hvor de voksede op i trange kår. Far har blandt andet fortalt, at han en vinterdag kom hjem fra skole og havde tabt en lappesko. Han blev sendt tilbage for at finde sin lappesko, selvom det var vinter og koldt, fordi de ikke havde råd til at købe nogle nye.

Drengene hjalp deres far i stalden og hjalp også med at høste hø på grøftekanterne til dyrene, det var nemlig gratis.

Kontrolassistent

Da han kom ud af skolen, kom han til at arbejde på landet, men efter et stykke tid blev han ansat som kontrolassistent, hvor han cyklede rundt til de forskellige gårde i Klemensker-området og vejede mælken fra køerne og fandt ud af fedtprocenten.

Han gik meget op i, at han havde været kontrolassistent. Børn og børnebørn har ofte hørt: At da jeg var kontrolassistent... Han har også arbejdet på Boværk og Almindings Savværk.

I 1954 blev han ansat ved kasernen i Segen, først som opsynsmand under byggeriet og siden som kasernearbejder. Der var han i 32 år og fik fortjenstmedalje for 25 års tro tjeneste.

I sognerådet

I 1949 blev mor og far gift og købte hus på Skagelfaldet, Løvhytten. Her blev Jytte født i 1952. I 1954 købte de hus på Tingsted, Birkely. John blev født i 1956.

Far har altid interesseret sig for samfundet omkring sig. Han blev valgt ind i Vestermarie sogneråd og sad i det, indtil der blev fem kommuner på øen i 1970. Han sad også i amtets skatteligning og har siddet i adskillige bestyrelser igennem årene.

Han var med til at starte fodbolden i Vestermarie, den startede oppe i Vestermarie Plantage på en fodboldbane inde i skoven. Vores far har altid interesseret sig for fodbold og har igennem livet set tusindvis af kampe i fjernsynet.

Elskede kortspil

Far gik på efterløn, da han fyldte 60 år og derefter hjalp han familie og venner med alle mulige opgaver.

Han har altid elsket at spille kort og var med i en kortklub i over 25 år. Han har også spillet bridge i Sagahuset igennem flere år. Børnebørnene har også spillet meget kort med deres morfar/farfar, men han hadede, når mormor/farmor blandede sig, så børnebørnene vandt.

Når børnebørnene kom på besøg, elskede de at gå på plyndringstogt i haven, der var altid gode ting at få fat i, ærter, jordbær, hindbær og kirsebær.

Far nød at komme ud og rejse, og vi har været på mange campingture i Sverige og Norge, og senere rejste mor og far på busture med Ejvind Holm. Det blev til mange ture ud i Europa, men han nåede aldrig at komme til Færøerne, som ellers havde været et stort ønske.

De sidste år

I 2009 flyttede de fra Tingsted til Tejn i en lejlighed på Gartnerigrunden, hvor de fik nogle dejlige år med havudsigt, som vores far virkelig nød

Mor og far fejrede diamantbryllup i 2009. Far havde den store sorg at miste vores mor i 2013. Han kom sig aldrig over tabet og savnede hende voldsomt meget lige til det sidste. Sine sidste år tilbragte han på Plejecenter Aabo, men selvom vi havde forsøgt at indrette hans lejlighed så hjemligt som muligt med mange genkendelige ting fra hans hjem, blev det aldrig helt hans hjem. Mange gange har han sagt, at han ville hjem, han ville ikke bo der. Hans sidste år var præget af demens.

Vores far sov stille ind omgivet af os børn.

Æret være hans minde.