Dødsfald: En mand med mange interesser

Dødsfald: En mand med mange interesser
Niels Sivebæk. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 17. FEB 2021 • 08:26
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
17. FEB 2021 • 08:26

DØDSFALD

Niels Sivebæk, der i en årrække var formand for Byforeningen Svanekes Venner, er død, 74 år gammel.

Niels Sivebæk stoppede som byforeningsformand i 2013, da han gerne ville have mere tid til at fordybe sig i lokalarkivet i Svaneke. Han var i det hele taget en mand med mange forskellige interesser og hverv. Han var med i en lang række sammenhænge, hvor fællestrækket er, at meget af det handler om kultur – musik og teater med videre. Men han var også med i fredsarbejde, var socialdemokratisk stedfortræder i Rønne Byråd, freelancejournalist og samfundsdebattør.

En tusindkunstner

– Han var sådan lidt en tusindkunstner og meget ihærdig i mange år, siger Niels Sivebæks enke, Vivi Statager.

De to blev gift for 21 år siden i deres have i Svaneke. Daværende borgmester i Nexø Kommunen, Annelise Molin, forestod vielsen.

– Det kan godt være, at mange kender Niels og har haft mange oplevelser med ham, men samtidig var han et meget privat menneske. Det var noget, der var meget fantastisk i vores forhold, at han lukkede mig ind i det private rum. Det gør, at det jeg har tilbage – ud over vores fælles interesse for kunst og musik, børnebørn og rejser ikke mindst – bærer jeg med glæde i mit hjerte, siger Vivi Statager.

Meget kreativ

Niels Sivebæk (Mogensen) blev født i Nykøbing Falster, gik i skole i Helsingør, og han kom til Bornholm som ung mand, efter at han var blevet uddannet lærer i 1969. Han var herefter lærer i 28 år på Rønne Privatskole, inden han gik over til at undervise på aftenskole og ungdomsskole.

– Niels var meget kreativ og har tegnet og alt mulig andet i sin undervisning. Min datter nægtede at have religion, da hun startede i skolen, men da hun kom til privatskolen og fandt ud af, at Niels underviste i religion nærmest som en tegneserie, sagde hun ja til religionsundervisning, fortæller Vivi Statager.

– Vi har haft mange ting, vi lavede sammen. Vi har blandt andet lavet teater i Svaneke, hvor jeg var sufflør, og hvor han stod på scenen. Jeg nød også, at han var så sprogkyndig. Når vi var i Paris, foldede han sig rigtig ud med sit franske. Jeg bad ham lære mig at tale fransk, men han var så overpædagogisk, så det var mit temperament ikke til, siger Vivi Statager.

Han var svanekebo

Niels Sivebæk dyrkede det at være svanekebo. Han var både guide i byen og skrev i mange år tekster til Svaneke-cabareter. Vivi Statager fortæller, at Niels Sivebæks aske også skal i jorden et sted i Svaneke, som de sammen har udvalgt.

Niels Sivebæk efterlader sig ud over hustruen to døtre i Holbæk på Sjælland og fem børnebørn.